На кого пак пречи съдът

Председателят на антикорупционната комисия и медиите на Пеевски подеха предвидима атака срещу съдия, приложил правото на ЕС

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минути след като парламентът избра Пламен Георгиев за председател на новосъздадената антикорупционна комисия, той се обърна към чакащите го журналисти и обеща: "Съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови резултати, и то много сериозни. Започваме много сериозна борба с корупцията. Няма да чакате резултатите след 2, 3, 10 месеца, а буквално след седмици ще започнат да "валят" първите. Очаквайте разкрития, скоро ще видите, ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро!"

Оттогава мина цял месец. Дъжд от резултати няма, но за сметка на това в синхрон с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски и близки до тях издания Пламен Георгиев откри фронт срещу съда, като дори стигна дотам да обвини съдия в лъжа заради постановен от него (и влязъл в сила) съдебен акт.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  arnautsky avatar :-(
  arnautsky
  • + 18

  Поредната калинка,за която после Той ще чува: "Ти си го избра..."

  Нередност?
 • 2
  aussie avatar :-|
  aussie
  • + 11

  Не разбраха тези неграмотници че промяната днес ще ги удари утре точно тях. А този от статията е най-големия неграмотник.

  Нередност?
 • 3
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883
  • + 18

  Великолепна статия, г-н Босев! Винаги, когато биват настъпани интересите на #КОЙ, се надига неистово квичене от медиите на „нашия издател“. Активизират се и Калоян Стоев, и Стойно Калоянов, и всички други анонимно-безстрашни воини на здравите сили. Срам, позор и резил за ВСС, че отказа да излезе с позиция по случая. Че отказа да защити съдийката от отявлени заплахи за саморазправа. Очевидно новият ВСС не е с нищо по-добър от стария. Освен, че вече няма районни съдии от Сандански (например) – ако въобще приемем това за плюс.

  А относно сламен-пламен – нали имаше един лаф: на кривия... звездолет космосът му пречи. Та така и с тоя. Златанов #2. Само че, докато оня беше доволно прост, че да си записва в тефтер – този е по-умен, та всичко помни. Без писмени следи. Казал му е #Сотир навремето – а си ударил Прокопиев, а ти гарантирам избора за шеф на КПКОНПИ. Речено-сторено. Ангажиментът е изпълнен, цената – платена. Мога даже да поразкажа и къде точно се е провел въпросният разговор, ама айде да не прекаляваме с детайлите. Жокер – не е било в ЦУМ. И не са пили кафе, а друго.

  Но както и да е, друго е важното. Важното и ценното е това, че все още имаме съдии, които не са страхувани от свинско-медийния комплекс, от Цацаров, Борисов и Цвъко. Че все още има съдии, които слушат своята съвест и решават делата по убеждение – а не по СМС. Вижте иначе какво се получава в последно време! Прокарват се на коляно и на юруш закони, които са откровени свинщини (даже вече им загубих бройката). Никой – или почти никой – не си прави труда да сезира КС. В редките случаи, когато все пак някой се потруди да го направи, КС решава „по целесъобразност“. Разбирай – според последното изпито кафе с Премиера и/или Главния. Някой да е забелязал, в този ред на мисли, колко често КС е бил сезиран от Главния? И как решенията му винаги са били в точно тази посока, която Го устройва?! Ми при това положение, аз викам направо да закрием КС, какъв е смисълът от тях?! Нека Сотирът да поеме и тези фунцкии, той и без това вече е нещо като Поднебесен Император в нашата прокурорска губерния.

  Така че какво реално ни остава като сили за противодействие на #КОЙ? Ами остава само тълкувателната дейност на ВКС – и прерогативът на съдиите да отправят преюдициални запитвания. А много малко от тях реално го правят, забележете. В заключение, очаквайте скоро сламен-пламен (т.е. Пеевски) да внесе законопроект, който забранява тълкувателните дела и дори преюдициалните запитвания. Със задна дата, разбира се – за да може да обхване и това запитване, току-що отправено от СГС. Без майтап – точно това очаквам да е следващият му закон. Де да видим само колко бързо ще го внесе. Амин.

  П.С. Остава и още един коректив - арбитражните дела. Виж тях #ТОЙ вече няма как да ги забрани. А такива тепърва ще има още, ще има. И ще го жулят Бай ти Ганя със солени присъди. Но нищо - важното е ДП да е в парламента, а на Сотир да дадат втори мандат. Нали няма те да плащат глобите - Бай Ганьо ще плаща.

  Нередност?
 • 4
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648
  • + 6

  И тоя като началника си е прочел само " Винету", а там за правото на ЕС нищо не пише.

  Нередност?
 • 5
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic
  • - 8
  • + 1

  Хмз, значи всеки опитващ се да отнеме незаконно придобитото имущество на Иво, става виновен?

  Good

  Нередност?
 • 6
  samoedin avatar :-|
  samoedin
  • + 1

  Ами как така съдиийте искат да прилагат закона не според постигнатите договореностт между високопоставени членове от ВСС ( най - вече от прокурорската квота) и изпълнителната власт кръгът Пеевски да се ползва с пълни и неограничени протекции в съдебната система по всякакъв повод !
  А сега съдиите искали да се спазват законите и правилата - нещо, което изобщо не фигурира в договорката.....Нима не виждат "олигарха"Прокопиев, Да(й) България, нима общият враг не е гражданското общество ? Какво са се фокусирали тия върху моите действия ? За мен законите и силата на присъдено нещо не важат.....

  Нередност?
 • 7
  stonio avatar :-|
  stonio
  • - 1
  • + 3

  Конвенцията е за права на човека, а не за права на корумпирания държавен служител.

  Нередност?
 • 8
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • + 3

  Името на тази комисия е гавра с гражданите, защото името предполага, че се конфискува незаконно придобито имущество, а очевидно това не отговаря на истината - допустимо е конфискуване на имущество на лица, които са го придобили законно, но има съмнения, че това не е така.

  Съществуването на подобни закони в цивилизована държава трябва да е скандално. Но всъщност това не прави впечатление на никого - мнозинството българи се радват когато "богатите" страдат, без да им идва на акъла, че прозорецът на Овертон е преместен в грешна посока и следващата редакция на закона може да намали прага за конфискация така, че да включва и възможност да се конфискуват и тесните панелни жилища на работещите бедни.

  Така че законът ще може да се ползва не само за справяне с неудобните богати, но и с неудобните бедни...

  Нередност?
Нов коментар