С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
15 7 апр 2018, 17:24, 50705 прочитания

Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в сектора навлизат и блокчейн технологиите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
С използването на покривни или локални фотоволтаични централи, други ВЕИ, умни мрежи и енергийна ефективност потреблението на енергия у нас не само няма да се увеличи, но и може да намалее с почти една трета до 2030 г., смята експертът по енергийни технологии проф. Христо Василев
Песимистът

В Германия енергийна революция (Energiewende), свързана най-вече с прехода към възобновяеми енергийни източници, се случва с бързи темпове. Преди дни обаче един от най-известните икономисти в страната - проф. Ханс-Вернер Зин, остро разкритикува този модел на развитие. "Колко променлива мощност може да използва електроенергийната мрежа", запита той по време на презентация по темата. Зин твърди, че е нереалистично да се смята, че Германия може да се захрани само с вятър и слънце поради огромната променливост на производството. В подкрепа на тезата си професорът показва данни, според които ефективността на ВЕИ е много ниска. В страната има инсталирани над 24 хил. вятърни турбини с общ капацитет от почти 36 гигавата. Средното натоварване за година обаче е около 6 гигавата, или под 20%. При соларните паркове, чиято инсталирана мощност е над 37 гигавата, средната използваемост е едва около 10%. "Това струва една ужасно голяма сума пари и намалява стандарта на живот. Това просто не може да бъде!", казва Зин. По думите му дори ако Германия инсталирала достатъчно ВЕИ мощности, за да осигури напълно потребностите си, 61% от продукцията ще бъде "боклук", защото няма да има никаква полза от нея. Също така той смята, че ще става все по-трудно електроенергийната система да се балансира въпреки технологиите за съхранение на електричество.

Още по темата

Журналист от "Капитал" е сред победителите в конкурса Siemens CEE Press Award 2018

Ивайло Станчев получи наградата за статията си "Електричество от бъдещето"

27 сеп 2018

Японски град тества блокчейн система за гласуване

Подобни опити бяха направени още в САЩ и Швейцария

9 сеп 2018

ВСС търси коли с подгряващи седалки и бежова кожа, за да разнася консумативи

Екстрите днес може и да изглеждат като допълнителни, но след време ще са нещо обичайно, аргументират се от съвета

26 юли 2018

Демонстрация на водородни автомобили пред НДК

Дни на водорода ще се проведат и в Стара Загора (30 май) и Благоевград (31 май)

27 май 2018

Възраждането на АЕЦ "Белене"

Дори да има пазарен интерес, България ще се озове с АЕЦ, върху който няма контрол и за чийто риск плаща

24 май 2018

България и Македония договориха обединяване на електроенергийните си пазари

Очаква се това да бъде факт през второто тримесечие на 2019 година

20 май 2018

Кабинетът предлага да се търсят възможности за изграждане на АЕЦ "Белене"

Докладът на енергийния министър още утре ще бъде внесен в Народното събрание и може да доведе до отмяна на решението, с което преди време проектът бе блокиран

16 май 2018

Нов обрат - КЕВР получи право да спре сделката с CEZ

ГЕРБ за трети път смени позицията си и подкрепи искането на БСП и "Обединените патриоти"

26 апр 2018

ВЕИ ще могат да сключват договори директно с потребителите

"Не си губете времето с проекти като АЕЦ "Белене", казва президентът на EUFORES Клод Турме

22 апр 2018

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

19 апр 2018

Новите цели за ВЕИ се обсъждат, но краят на тецовете е ясен

България се надява да консолидира обща позиция на страните - членки на ЕС, до края на председателството

19 апр 2018

Токът ще поскъпне допълнително заради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната "Марица-изток 2" иска увеличение на цената с 32%

18 апр 2018

Резервирай ми 17 милиона

Държавата увеличава студения резерв и вероятно вкарва нов играч в него - ТЕЦ "Варна"

13 апр 2018

ВЕИ-тата излизат на борсата, детайлът е кога точно

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене през ресорната комисия

29 мар 2018

ЕСО прогнозира, че през 2027 г. ще има достатъчно ток и без АЕЦ "Белене"

Ще са необходими обаче инвестиции от 1.3 млрд. лв. през следващите 10 години

28 мар 2018

Кои са носителите на наградите за електромобилност за 2017 г.

Компанията "Елпром ЕМЗ" от Шабла получи голямата награда "Кубратов меч" за цялостен принос в областта

26 мар 2018

Вятърните паркове искат гарантирани цени на свободния пазар на ток

Предлага се и промените да влязат в сила не от 1 юли, а от началото на 2019 г.

23 мар 2018

Атомният Франкенщайн

Най-скъпият енергиен проект върви към рестартиране въпреки липсата на инвеститор

16 мар 2018

Шефчович: България може да удвои ВЕИ мощностите и да помисли дали й трябва АЕЦ

До 2030 г. енергийният микс ще трябва да съдържа 30% възобновяеми източници, убеден е еврокомисарят по енергетиката

15 мар 2018


В слънчеви дни електромерът на Марта Камерън от нюйоркския квартал "Бруклин" се движи назад. И за това има причина - на покрива на къщата й, построена около 1900 г., са инсталирани 18 фотоволтаични панела. Когато слънцето грее ярко, тя не може да използва цялото електричество и от консуматор се превръща в производител, чиято мощност се прехвърля към съседите й чрез електрическата мрежа.


Този случай не е прецедент или някакъв пилотен проект. Десетки съседи на Камерън купуват и продават слънчева енергия един от друг чрез блокчейн платформа - технологията, която стои зад дигиталните валути. Процесите са автоматизирани благодарение на интелигенти измервателни и контролни уреди, както и на умната мрежа (smart grid) в района.

Подобен модел все още е напълно невъзможен в България. Но не защото технологиите се разпространяват бавно или са много скъпи. Проблемът е в законодателството ни и липсата на политическата воля за такава промяна. Електроразпределителните дружества са сравнително тромави структури, стриктно регулирани от КЕВР и ограничени във възможностите си за инвестиции поради натиска за по-ниски цени. Парадоксалното в случая е, че именно модернизация може да доведе до понижаване на тарифите чрез оптимизиране на процесите и намаляване на загубите.

А на фона на световните прогнози за масово децентрализирано производство на ток от малки локални ВЕИ централи българските власти усилено говорят за нова атомна централа в Белене. Като не взимат под внимание промените, които настъпват в сферата на енергетиката.Между двата свята

Но как в Ню Йорк е възможно? С помощта на стартъп компанията LO3 Energy и дигиталните решения на Siemens жителите на нюйоркския квартал са основали Brooklyn Microgrid - умна електроразпределителна мрежа. Първите сделки между съседи, които нямат собствена слънчева система, и тези, които са произвели повече от необходимия им ток, се извършват през април 2016 г. Чрез блокчейн платформата на LO3 Energy - TransActive Grid, всяка енергийна транзакция е документирана и осчетоводена автоматично, като потребителите имат пълна гаранция за невъзможността данните да се манипулират - една от основните характеристики на блоковите вериги.

На теория в България също могат да се инсталират фотоволтаични панели по покривите, които при свръхпроизводство да продават енергията на електроразпределителното дружество. И има немалко ентусиасти, които опитват. Процедурата обаче е усложнена от куп документи и разрешителни, които трябва да се набавят. Оттам сроковете за изпълнение, дори финансовият въпрос да е без значение, стигат до няколко месеца. Наличието на изискване, че те трябва да се регистрират като търговски дружества, също се явява бариера. Но може би най-неприятното е, че заради таксите и другите съпътстващи разходи продажбата на собствена електроенергия трудно може да постигне икономическа изгода. Проблемът е, че всичко минава през ЕРП-то, плащат се такси за достъп и балансиране, води се счетоводство и т.н. Докато в Brooklyn Microgrid всичко това липсва.

Експертът по енергийни технологии проф. Христо Василев е убеден, че именно в тази посока трябва да върви българската електроенергетика. Неговите анализи са показали, че с използването на покривни или локални фотоволтаични централи, други ВЕИ, умни мрежи и енергийна ефективност потреблението на енергия у нас не само няма да се увеличи, но и може да намалее с почти една трета до 2030 г. "Най-евтината енергия е непроизведената", казва проф. Василев и е убеден, че без мегапроекти като АЕЦ "Белене" цената на тока в бъдеще ще е много по-ниска. Проблемът според него е, че хората във властта, които взимат решения, са от т.нар. енергийно лоби, които искат да реализират големи, скъпи и централизирани проекти, които да се управляват от приближени до тях мениджъри. "Няма политически интерес от децентрализирано производство на електричество, от енергийна независимост и т.н., тъй като влиянието върху хората ще намалее", смята още той.

Екипът, с който работи проф. Василев, е разработил техническо решение и финансов модел за "Енергетиката на българското домакинство с хоризонт 2030". Предвижда се всяко домакинство да произвежда електрическа енергия от локална соларна (покривна) централа с мощност 10 КВт, която за година би могла да произведе 13 мВч, т.е. повече, отколкото е консумацията на домакинството. Основната част от произведената електрическа енергия ще се консумира директно, а излишната ще се съхранява в домашна електрическа батерия от 10 кВч или посредством технологията Power to Gas ще се превръща в екометан. Според проф. Василев с така получената електрическа енергия може да се осигури годишното зареждане на два електромобила, отоплението, охлаждането и топлата вода за жилище от 120 кв.м, както и за пълния комплект домакински уреди - готварска печка, пералня, съдомиялна машина, телевизори, осветление, хладилник, фризер, компютри и т.н.

Революция и в транспорта и отоплението

"Като се мисли за енергетиката, не бива да се ограничаваме само в електроенергетиката, и то само в един проект, като АЕЦ "Белене" например. Сега сме в процес на интеграция между отделните сектори - транспорт, топлинно производство, електричество и други", сочи проф. Василев. Сектор "транспорт" в момента консумира около 50 тВч електроенергия под формата на течни горива. Ако обаче се електрифицира, и то по добрия начин - не просто да се заменят колите с дизелови двигатели от електрически, може общата енергоконсумация да бъде намалена поне три пъти. "По този начин сектор "транспорт" ще стане не само енергийно ефективен, но и енергийно независим, тъй като няма да се налага да внасяме течни горива", казва още енергийният експерт.

Общественият транспорт сравнително бързо може да се промени - София и други общини вече имат проекти за подмяна на стаите автобуси с електрически. По икономически причини промяната ще се случи може би още по-бързо в таксиметровия бранш - разходите за поддръжка и зареждане са много по-малки.

При товарните автомобили също върви процес на електрификация, макар да е много по-сложен и бавен. Вероятно първо ще станем свидетели на т.нар. технология power to liqud. Прогнозите са, че към 2022 г. киловатчас електричество от соларни централи в Сахара ще струва само 1.5 цента, а през 2030 г. - до 1 цент. В комбинация с вятърни турбини на брега и устройства за съхранение на енергия ще може да се постигне сравнително постоянен ток, чрез който да се произвежда синтетично гориво - водата ще се разлага на водород и кислород с електролиза. След това чрез специален процес водородът абсорбира въглероден диоксид от атмосферата и се получава екобензин, екодизел или керосин. Такива проекти вече функционират в различни части на света. Важното е, че това са екогорива, тъй като при изгарянето им се отделя толкова CO2, колкото се абсорбира при производството им. Точно затова според проф. Христо Василев такива горива не би следвало да имат акциз.

Подобна промяна може да има и в топлоенергетиката. Сега топлофикациите работят изключително неефективно - в идеалния случай вложените горива се преобразуват напълно в топлина, но има загуби при преноса и последващите трансформации на енергията. В същото време много по-проста и ефективна е технологията на термопомпата въздух - въздух (климатиците). При нея електрическата енергия се преобразува в топлинна на място, при това с много по-голямо полезно действие - при вложена единица електрическа енергия се получава 4 пъти повече топлинна. Още по-добрият вариант е термопомпа от вида въздух - вода, при която се изгражда локално парно. Но тя е и по-скъпа.

"С това може да се реши въпросът със замърсяването на въздуха. Сега поне 1 млн. домакинства у нас се отопляват на твърдо гориво, най-вече дърва. До голяма степен за това вина има и социалната политика с държавните помощи за отопление. Но истината е, че КПД при изгарянето е около 50-60%, т.е. голяма част от топлината излиза през комина", обяснява проф. Василев. Според него подобно на програмата за саниране на обществени сгради държавата може да започне кампания за оборудването на бедните семейства с климатици и да им дава ваучери за електричество. "Санирането на едно жилище струва 12 хил. лв., а една термопомпа би излязла около 1000 лева след обществена поръчка. Но по-важното е, че по този начин ще се намали многократно общото потребление на енергия", смята още той.

Без АЕЦ-а (не)мога

Тук, разбира се, идва въпросът откъде ще се осигури необходимото електричество за транспорта и отоплението и дали при такова развитие наистина не е необходима нова атомна централа. Ако се върнем на примера с Brooklyn Microgrid, отговорът е: Не. Така смята и проф. Василев.

Наред с покривните фотоволтаици едно от възможните решения според него, особено за малки и отдалечени населени места, е да се направят локални соларни централи. "Грубо може да се заложи по 5 кВ на всяко домакинство. Тогава цената на проекта пада значително - много по-лесен е за изпълнение, а разходите за управление се минимализират", твърди той. Идеята е схемата на работа да е същата като в Бруклин - на ниско напрежение хората консумират произведената енергия, а излишъкът се продава на ЕРП. Обратно - през зимните месеци се купува. "Целта е върху произведената и консумираната на място енергия да не се плаща ДДС и други такси за пренос и достъп. Нещо като местна зеленчукова градина, но вместо домати и краставици - ток", уверен е проф. Василев. Такъв модел вече работи в германското село Вилдполдзрид, което произвежда пет път повече електричество от соларни покриви и вятърни ферми, отколкото използва.

Също така, след като домакинствата намалят драстично използването на дърва, тази суровина може да се насочи към централи за биомаса или метанизат ори. Полученият газ може да се трансформира в електричество, което да се използва за отопление чрез термопомпи. Така от вложените първоначално дърва, които иначе биха постигнали около 60% топлинна енергия, ще се постигне 220% ефективност въпреки процесите на преобразуване. И с почти нулеви вредни емисии.

Кой ще пази баланса

Основният проблем при използването на възобновяемите енергийни източници като вятър и слънце е непостоянността. Прогнозите на експертите са, че умните мрежи, електромери и свързаните с интернет уреди в комбинация с устройствата за съхранение на енергия (батерии) ще оптимизират значително потреблението на ток, така че да не се получават дисбаланси. Идеята по думите на проф. Василев е да има умна мрежа и диференцирани тарифи за електрическата енергия. Когато потреблението е високо, цената също да е висока и обратно. Така домашните батерии биха могли да се зареждат при по-ниските тарифи и дори да продават акумулираната енергия при по-високите напълно автоматично, ако, разбира се, не се използват в дадения момент. Подобна роля могат да изиграят и батериите на електромобилите. Също така трябва да бъдат използвани мощности от вида Power to Gas, които само за минута може да бъдат задействани и да поемат излишната енергия, като я трансформират във водород и метан, които могат да се съхраняват по-лесно и при нужда да се използват отново за генериране на електричество (технологията Gas to Power).

"Ако ние не направим поне част от всичко това и се фокусираме само върху АЕЦ "Белене", съседите ни ще го направят. Тогава на кого ще продаваме нашето електричество", пита проф. Христо Василев.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: БСП ще бойкотира още парламента, Съветът на ЕС прие сделката за Brexit 4 Вечерни новини: БСП ще бойкотира още парламента, Съветът на ЕС прие сделката за Brexit

И още: ДАНС проверява "новите" българи за последните пет години; Директорът на Renault-Nissan беше арестуван

19 ное 2018, 2293 прочитания

Цените на медицинските услуги ще се публикуват онлайн 2 Цените на медицинските услуги ще се публикуват онлайн

Прелицензирането на лекарски практики няма да е само в София, предвиждат нови промени, с които ГЕРБ поправят ред недомислици между двете четения на бюджета на здравната каса

19 ное 2018, 1537 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Новите е-документи: най-рано през 2020 г.

След като отпадна идеята за държавно предприятие, което да ги изработва, предстои обявяване на обществена поръчка за тях

Годината, в която телевизия "Алма матер" стана известна

Университетът замрази договора си с външния продуцент, който щеше да създава програма за канала

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Арест за мениджъра на Rеnаult-Nіѕѕаn, чуждите инвестиции изненадващо пораснаха, "Мекалит" ще си партнира с китайската VEM

Емисия

DAILY @7AM // 20.11.2018 Прочетете