Минималната заплата ще стигне 650 лв. през 2021 г.

Държавните финанси ще са на дефицит до 2019 г., увеличават се основно текущи разходи, а икономиката ще расте над потенциала си според документ на Министерството на финансите

Ведомството на Владислав Горанов не предвижда увеличение на основни данъци поне засега
Ведомството на Владислав Горанов не предвижда увеличение на основни данъци поне засега    ©  Цветелина Белутова
Ведомството на Владислав Горанов не предвижда увеличение на основни данъци поне засега
Ведомството на Владислав Горанов не предвижда увеличение на основни данъци поне засега    ©  Цветелина Белутова

Държавните финанси ще са без дефицит едва през 2020 г., основните данъчни ставки ще останат непроменени, а минималната заплата ще продължи да расте със стъпка от по 40-50 лв. на година чак до 2021 г. Това става ясно от Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. на Министерството на финансите, публикувана в четвъртък.

Документът се създава всяка година и отразява посоката, в която ще се развиват публичните финанси за няколко години напред, както и очакванията на управляващите за икономиката на страната. Министерството залага на продължаващ ръст и на приходите, и на разходите през следващите три години. Темпът им на увеличение обаче ще е по-нисък от този на БВП на страната и затова преразпределителната роля на държавата ще намалява, като през 2021 г. се очаква да е 36.1% от БВП при заложени 37% през тази година.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  milkman avatar :-|
  Николай Коцев

  Повишаване с 20-25 евро на година е крайно недостатъчно, трябва да се наложи специален праг. Позволяващ издръжката на индивида. Социалната политика, ще доведе до защита на най-уязвимите и до покачване на потреблението.

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Средносрочната бюджетна прогноза трябва да бъде предшествана от прогнозни документи за проблемите пред България и съответни реформи и мерки за превантивни действия решаващи тези проблеми. Всичко у нас, дори и фирмите за аутсорсинг се занимава с ишлеме, а това означава с бизнес с най-ниска добавена стойност. основната част от приходите отиват за заплати. Високите темпове на нарастване на минималната работна заплата трябва да бъдат предшествани от мерки и държавни разходи за производството в България на крайни продукти, продавани под собствени марки, които единствено носят по-високи печалби за фирмите ни. В противен случай много от фирмите ще фалират или ще избягат от България. Например Германия и Франция учредиха фирма за производството на търговски авиолайнер за превоз на пътници и товари - европейски конкурент на Бойнг...

 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Бавният ръст на доходите означава, че от страната ще продължава да изтича работна сила със всички социални последствия. Никой здрав прав в работоспособна възраст няма да чака 3 години за увеличение по-малко от 10%.

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Обещания за след края на мандата ми напомнят за онз виц: "Никой не може да ви даде това, което аз ви обещавам...."

 • 5
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  Не е проблема ,че тия вдигат МРЗ с 40-50 лева,напротив така трябва да е ..

  Проблема е ,че при Станишев примерно имахме 6% икономически ръст но толкова пари се откраднаха че вдигаха заплатата с по 20 лв на година ...при царя не беше по различно

  Продадоха БТК за жълти стотинки
  Заменки от 4 до 6 млрд по данни на ЕК,някой казват че сумата стига дори до 9 млрд

  За Белене 3.3 млрд
  За Цанков камък 1.5 млрд
  Френски бойни кораби бяха поръчали другарите за 1 млрд лева
  КТБ фалира ,още 4 милиарда
  Кремиковци фалираха и разпродадоха
  Да не говорим че им бяха спрели евро-фондовете

  Да продължавам ли ?
  По груби сметки 30-40 млрд липсват от мандат на Царя и Станишев само ,тука Костов и тия преди него не ги броим ...

  Сега съвсем спокойно заплатата в БГ щеше да бъде 1000 лв минималната

 • 6
  georgigeorgiev4 avatar :-P
  georgigeorgiev4

  До коментар [#1] от "milkman":

  Естествено, че ръст от 15-20% на година не е достатъчен. Минималната трябва да я дигнат поне по 300% на година! Даже 400%! И шефовете ще я плащат, естествено. Всички ще работим на минимална. Ще настане комунизъм (отново) и общаците ще са доволни.

  Абе хора, икономически вестник четете, да ви се не види. Вземете си четете жълт труд като не ви се мисли.

  Младите си тръгваме, защото народостадото гласува за политици, които променят минималната, но крадат. Вземете да избирате политици, които не крадат, а мислят за справедливостта в страната (Христо Иванов например) и ще видите как ще си решим демографската криза и без да вдигаме минималната.

 • 7
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  МРЗ е просто данъчна ставка в 90% от случаите и в никакъв случай не отразява в момента цената на труда. Хората лъжат държавата, че работят на МРЗ, Държавата лъже като не плаща социалните си ангажименти спрямо увеличението на МРЗ, примерно майчинство преди беше равно на МРЗ, не индексира пенсиите със скока на МРЗ и т.н. От ситуацията печелят естествено тези, които най-много лъжат и държавните служби които контролират тези неща. Губят коректните и държавните служители, които не са в схема защото заплатите им са обидно ниски за изискваната компетентност/дали всички е имат е друг въпрос/. Решението е въвеждане на бонификация на коректните- примерно здравеопазването, определя праг примерно 2МРЗ и ако се осигуряваш на сума над тях, за теб винаги има направление, за изследвания не чакаш одобрение от здравната каса и т.н. Като примерно по тази точка не могат да се ползваш повече от 2,3 пъти за няколко години, за да не стават злоупотреби. И други неща от този тип, отделно усложняване на възстановяване на здравни права за неспешни процедури. Примерно рутинни операции, да може да си правиш най-рано 6 месеца след като си си възстановил правата и други от този тип. Иначе ще става още по-зле, политиците ще се лекуват на държавна сметка в чужбина и елитни клиники, хората с пари ще лъжат с осигуровките, а при останалите ще е мъка и мошениците ще са най-добре.

 • 8
  milkman avatar :-|
  Николай Коцев

  Цитираните от теб проценти са на ниската база на МРЗ, което изкривява процентовото изражение и реалната стойност. 2% от 2000 или 20% от 200. Разликата е голяма.

 • 9
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Реалният живот е доказал многократно, че майстори на прогнозите са синоптиците, а финансистите и икономистите до сега правят само финансови и икономически кризи. А през 2021, когато бъдат попитани къде е тази минимална заплата, ще се оправдаят с една от аксиомите на глупостта "Каква я мислихме, каква излезе.".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход