Токът за бита ще поскъпне, въпросът е с колко

Например ЧЕЗ иска 51% скок на нощната тарифа. Но регулаторът не смята да допусне голям скок

Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да публикува всички предложения на енергийните дружества до няколко дни
Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да публикува всички предложения на енергийните дружества до няколко дни    ©  Цветелина Белутова
Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да публикува всички предложения на енергийните дружества до няколко дни
Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да публикува всички предложения на енергийните дружества до няколко дни    ©  Цветелина Белутова

Традиционно всички дружества по веригата производство - пренос - разпределение - доставка на електроенегия са поискали увеличение на компонентите на цената на тока. По закон те предлагат новите тарифи до 30 март, а след това Комисията за енергийно и водно регулиране прави анализи и излиза с окончателно решение за цените, което влиза в сила на 1 юли.

Макар конкретните искания все още да не са публикувани от КЕВР с обяснението, че първо трябва да се заличи търговската информация в документите, много от числата са вече ясни. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разпространи получена от регулатора информация, че "ЧЕЗ Електро България" иска увеличаване на нощната тарифа с 51% (от 0.05696 лв. за киловатчас до 0.08603 лв. за киловатчас) и на дневната тарифа - с 5%. "ЧЕЗ Разпределение България" пък иска цената за достъп до мрежата да се увеличи с 35%, а цената за пренос - с 34%.

"Няма никаква драма за българските потребители какво искат дружествата. За хората в България - за бита и бизнеса, има значение какво решение ще вземе КЕВР", каза на свой ред председателят на регулатора Иван Иванов и попита дали някой си спомня какви цени са поискали ЕРП-та миналата година. Проверка в регистрите показва, че миналата година от ЧЕЗ е имало предложение за повишаване на различните компоненти на цената с до 12%.

Като реакция на изнесените данни от ЧЕЗ поясниха, че предложението нощната тарифа да се увеличи с такъв процент е продиктувано от цените, на които в момента те купуват тази енергия от НЕК. "Към момента "ЧЕЗ Електро" продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност - цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв. за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв. за мегаватчас. Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти", твърдят от ЧЕЗ.

Поисканото средно увеличение според тях е в размер на 16.28%, което би се отразило с 2.5 стотинки на киловат в месечните сметки на домакинствата (от 0.15479 лв. до 0.18 лв. за киловатчас). При средно потребление от 300 киловата на месец обаче това прави 7.5 лева.

"Подчертаваме, че това е професионално изготвено предложение относно това какви би трябвало да са ценовите параметри, но единствено КЕВР има право и отговорност да вземе решение каква да бъде одобрената крайна цена за клиентите като се отчетат и внесените от НЕК и ЕСО ценови заявления", обясняват от ЧЕЗ и изтъкват това, че към момента делът им в крайната цена на електроенергията за бита е 8.39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ остават 8.39 лв. Останалите 91.61% отиват за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и др. налози.

Аргументът на ЧЕЗ за цената на НЕК леко не издържа, ако се съди по другите заявки. За сравнение - от ЕВН са поискали увеличение на нощната тарифа с 5.4%, а на дневната с 6.9%. От "Енерго–про" пък търсят средно увеличение с 5.5%.

"Комисията ще вземе решение, за да защити обществения интерес", категоричен бе Иван Иванов. Що се отнася до заявленията на НЕК, ЕСО, "ТЕЦ Марица-изток 2" и другите участници на електроенергийния пазар, Иванов обеща да бъдат качени в интернет в понеделник.