"Демократична България" тръгва с амбицията за управленска алтернатива на статуквото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

"Демократична България" тръгва с амбицията за управленска алтернатива на статуквото

Обединението "Демократична България" беше обявено официално в четвъртък

"Демократична България" тръгва с амбицията за управленска алтернатива на статуквото

От новото обединение представиха екип от експерти, който ще изготвя политиките на съюза

Велина Господинова
9924 прочитания

Обединението "Демократична България" беше обявено официално в четвъртък

© Георги Кожухаров


"Партиите, които създаваме "Демократична България", сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество". Това записаха в декларация трите партии "Демократи за силна България" (ДСБ), "Да, България" и "Зелените", които днес официално обявиха създаването на новото обединение "Демократична България".

Документът, с който се учредява демократичният съюз, беше подписан от лидерите на трите формации Атанас Атанасов (ДСБ), Христо Иванов ("Да, България") и Владислав Панев ("Зелените") в присъствието на членове на ръководствата на партиите, гости и журналисти в столичния хотел "Хилтън".

Сред присъстващите беше и лидерът на БЗНС Николай Ненчев, чийто съюз участваше в съвместните инициативи на трите партии, но засега не е сред учредителите на "Демократична България". На 12 май БЗНС ще има форум, на който ще бъде взето решение дали формацията да се включи в този формат.

Управленска алтернатива

В декларацията трите партии заявяват, че се обединяват, за да изградят управленска алтернатива, която да осигури "благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани, конкурентна икономика, ускорен икономически растеж и устойчиво управление на природните ресурси".

"Нашата управленска алтернатива стъпва върху смела и дългосрочна визия с фокус върху: интелигентен икономически растеж, основан на революцията в технологиите, напредничави регулации, развитието на човешкия капитал чрез инвестиции в ново образование и отключването на потенциала на "Голямата България" заедно с българските общности зад граница, енергиен суверенитет и ефективност, развитие на възобновяеми източници и интелигентни мрежи за пренос и разпределение, чист транспорт и чиста енергия и социална сигурност", се казва още в документа.

Христо Иванов посочи пред журналистите, че обединението е насочено към парламентарните избори, защото това е инструментът за реализация на управленската алтернатива, но партиите от "Демократична България" ще се явят заедно и на вота за Европейски парламент, и на предстоящите догодина местни избори.

Курс към промяна на властта

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов
Фотограф: Георги Кожухаров

Атанас Атанасов започна изказването си с думите, че "днес е един добър ден за българската демокрация". "Искаме демократична България, защото тя днес не е демократична. Ние трябва да обединим и да концентрираме политическите и обществените усилия на тези хора, които винаги са мечтали за това България да бъде част от евроатлантическата общност", каза Атанасов. По думите му днес в държавните институции няма нито един човек, който да защити този исторически избор на българския народ. "България е член на НАТО и ЕС, а в същия момент управляващите искат да свалят санкциите срещу Русия. Управляващите са лицемери, защото страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила", заяви Атанасов. Според него демократична България означава парламентарна република с работещи демократични институции.

По думите му парламентът се е превърнал в гумен печат на едноличната власт на Борисов, финансовият ресурс е концентриран в ръцете на тесен кръг от хора и обръчи от фирми, а във властта са т.нар. патриоти и техният политически антипод ДПС.

"Ние поемаме курс да се смени властта, да променим България и за това ни трябва широка обществена подкрепа. Ще се борим за нея. Ние не бяхме заедно на изборите и разочаровахме нашите избиратели. Сега сме заедно, за да поправим грешката, която допуснахме", каза още Атанасов. Според него делението на либерали и консерватори е опорна точка. "Тези въпроси са много важни, ако имаше демокрация. Проблемът е, че в България няма демокрация. Затова ние трябва да концентрираме всички онези обществени сили, които искат да възстановят демокрацията у нас", добави лидерът на ДСБ.

Четирите предизвикателства пред България

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов
Фотограф: Георги Кожухаров

"Отне ни твърде много време да направим това, което трябваше да направим, но днес го правим на здрава основа", каза Христо Иванов. Лидерът на "Да, България" очерта четири предизвикателства днес пред страната.

"На първо място, това е свободата. Тя днес е заплашена от много фактори. Заплашена е от вътрешни фактори. От това, че нашата демокрация се изяжда отвътре от силите на миналото. Заплашена е от външни фактори. От това, че технологиите позволяват нови форми на тоталитаризъм и тези форми се използват, за да се влияе на демократичния процес. Някой трябва да гарантира свободата на индивида, на предприемача, на словото", каза Иванов.

Второто предизвикателство според него е човешкият капитал. Това предизвикателство е свързано с необходимостта от образователна реформа.

Останалите две предизвикателства са страната ни да се възползва от четвъртата технологична революция и да има такива институции, които да въведат правов ред, справедливост и сигурност.

Според Христо Иванов в момента имаме управление, което не може да реши нито една от тези задачи. "Имаме управление на хора, чието политическо оцеляване преминава през това тези задачи да останат нерешени - да няма свобода, да няма институции, хората да остават без перспектива и в бедност. Това е основната предпоставка за оцеляване на целия параламентарен политически елит", каза лидерът на "Да, България". Той заяви, че обявеното днес обединение е само първата стъпка. "Със съзнание за уроците, които трябва да извлечем, заставаме днес заедно, за да спечелим войната за идеите, да заразим хората с най-силния вирус - идеята за по-добро бъдеще. Знаем, че това обединение не е достатъчно, но то е арматурата, този съюз трябва да се разраства", добави Иванов.

Трябва да се осигури адекватна политика

Съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев
Фотограф: Георги Кожухаров

"Мисията на "Демократична България" трябва да бъде да осигури адекватни политики в тежките области със сериозни структурни проблеми като енергетика, пенсионна реформа, пазара на труда, здравеопазване, образование, така че след 20 години да живеем в значително по-добра държава и да гледаме много по-спокойно на бъдещето", каза съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев.

Според него дългосрочно най-ценният икономически ресурс е запазването на природата за следващите поколения. "Ако си представим как изглежда счетоводен баланс, природата трябва да е записана най-горе в раздел А на актива. Колкото повече я съхраняваме, толкова по-богати ще бъдем. И децата ще са ни благодарни за това", заяви Панев. "Като предприемач смятам, че интересите на нашата класа и на обществото са едни и същи. За съжаление те не са представени по никакъв начин в управлението. Там изобилства от хора без биографии, които нямат мотивация, различна от собственото си обогатяване. Това няма нищо общо с предизвикателствата, пред които сме изправени. Не можем да очакваме от такива хора да създадат среда за много по-бързо развитие на технологиите и внедряване на иновации на базата на икономическата свобода", добави съпредседателят на "Зелените".

Екипът на "Демократична България", който ще работи по изготвяне на политиките на съюза.

Христо Иванов – правосъдие; Атанас Атанасов – вътрешни работи и служби за сигурност; Владислав Панев – пенсионна реформа и пазар на труда; Георги Ганев – финанси; Георги Няголов – образование и наука; Йордан Иванов – децентрализация, регионална политика и транспорт, Радан Кънев – кохезия и европейски фондове; Любомир Попйорданов – туризъм; Цецка Бачкова – социална политика, Стефан Тафров – външни работи и европейска политика, Мануела Малеева – младежки политики и спорт, Мартин Димитров – икономика и енергийна независимост; Борислав Сандов – екология и устойчиво развитие на природните ресурси; Петър Славов – реформа на държавната администрация; Божидар Божанов – дигитална трансформация; Александър Кьосев – култура; Велизар Шаламанов – отбрана; Албена Симеонова - земеделие и храни; Христо Хинков – здравеопазване; Емил Георгиев – малък и среден бизнес и ограничаване на административната тежест; Калина Цонева – интелигентен растеж, инвестиции и конкурентност; Тома Белев – гори и защитени територии; Антоанета Цонева – политики за българите зад граница.

"Партиите, които създаваме "Демократична България", сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество". Това записаха в декларация трите партии "Демократи за силна България" (ДСБ), "Да, България" и "Зелените", които днес официално обявиха създаването на новото обединение "Демократична България".

Документът, с който се учредява демократичният съюз, беше подписан от лидерите на трите формации Атанас Атанасов (ДСБ), Христо Иванов ("Да, България") и Владислав Панев ("Зелените") в присъствието на членове на ръководствата на партиите, гости и журналисти в столичния хотел "Хилтън".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  zyp26559534 avatar :-|
  zyp26559534

  Че каква алтернатива ще са тия, нали участваха в миналото управление - всичките им министри бяха на дъното по рейтинг и ще се запомнят единствено със скандалите и закононарушенията си.

  Евтина манипулация за наивници, към никаква управленска алтернатива не се стремят, а само да докопат субсидията. Целта им е само да мобилизират твърдото си ядро от 3-4%. Много добре са наясно, че джендърската им либерал-левичарска и зелена идеология не върви извън тесния им жълтопаветен кръг, нито пък мантрата "съдебна реформа". Такъв тип партии (зелени, либерали и пр.) са маргинални и в Западна Европа, какво остава за Балканите, особено пък и с русофобски дискурс. Но това явно не ги смущава и не се опитват да привлекат по-широк кръг избиратели като смекчат либераст-популистките си послания.

  Така че, лъжат ви, поредното обединение не е и замисляно за управленска алтернатива, нито има какъвто и да било шанс за сериозен изборен резултат че да бъде такава. Мислете с главите си.

 • 2
  gechkov avatar :-|
  Ilian Gechkov

  Edni I sushti mucunki.Tezi hora kakvo rabotjt,?

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#2] от "
  Ilian Gechkov
  ":

  Тези хора не работят. Те получават едни пари от едни фондации, за да шумят. И те си шумят и репортерките ги вкарват в новините и в сутрешните говорилни по телевизиите.
  Това са едни и същи хора, които по един и същ начин отново се обявяват като алтернатива на всичко лошо в държавата. Не че лоши неща в държавата няма, но амбицията на тези мошмуроци свършва, когато прегърнат властта.
  Един от тези "опозиционери" целуна ръка на един от олицетворителите на злото и му стана министър. Останалите "опозиционери" също се надправарваха да целуват де що сварят на същия и всичките се реализираха като министри: на здравеопазването, на външните, на отбраната, на образованието...

  Тези хора пак са взели калкулатора и пак пресмятат кой колко % ще добави в коалиционното ООД, та да скочат летвата за парламента.

  Тази комедия вече сме я гледали - от край до край, Абсурдна драматизация на приказката за новия бардак и старите труженички...

 • 4
  objective avatar :-P
  objective

  Адмирации за демократичното обединение ! Адмирации също така за намерението - то да излезе от образа на вечно опозиционен субект в да се наложи като управленска алтернатива на досегашното управление ! Да му пожелаем на добър час !
  Съединението прави силата, но когато бъде извършено умно. А умният човек се учи от грешките си и никога не ги повтаря. Този филм с няколко "съпредседатели" вече го гледахме и финалът му беше просто жалък. Ако искаме филмът да не се повтори, новото обединение следва да приеме устав, изискващ избиране на общ надпартиен лидер с делегирани представителни и силни изпълнителски функции ! А за целта трябва да бъде излъчена харизматична, неуязвима от зависимости и решителна личност !

 • 5
  beky avatar :-|
  beky

  Смешници.

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  Споко, там където са Тома Белев и кака Цона..... няма да спечелят гласове! Шумят за пари.

 • 7
  crusible avatar :-?
  crusible

  Успех! Аз пък не виждам, ама абсолютно нищо лошо избирателите да имат избор. Най-любопитното е, че огромно количество омраза се изсипва по адрес на това обединение, което според същите тези "доброжелатели" едва ли ще съберат и 4%. Защо тогава си правят труда?

 • 8
  sider avatar :-P
  сидер

  Въх малии, екип от пециалисти:
  1Ристе риформътъ правосъдие, без един ден трудов стаж по специалността си, преписващ от вестниците материалите за своите доклади до работодателите си.
  2 Радан Кънев кохезия и еврофондове, е сложен на точното место , ша ти резнем парче от баницата (еврофондовете) ама ша ни ръснеш едно 10%, толкоз му е тарифата.
  За другите като Мануелчито (дето ката ден фалеше БКП-то и бая и Тоша колко са грижел за спорта) дан говора

 • 9
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "zyp26559534":

  Стига бре кои са тия същите? В цялата картина само Христо Иванов беше министър и при първия бламаж от страна на ченгетата си подаде оставката.
  Кои са другите? Посочи ми още само един.

 • 10
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Уж за интелигентен човек се пишете, а цитирате опорни точки и Вие. Честно да Ви кажа май май дървен философ излязохте.
  "% ще добави в коалиционното ООД" сттрува ми се май копирате в. Капитал с ООД-то.
  И благодаря за рибата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK