С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 13 апр 2018, 15:50, 6276 прочитания

Създаване на синдикални и партийни здравни каси е вариант за нов модел

Според здравния министър Кирил Ананиев в момента се анализират всички модели в ЕС и ще бъде предложен български, съобразен с местните особености

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Държавните болници все пак ще получават допълнителни бонуси, независимо от дълговете

Здравният зам.-министър Жени Начева обеща да прецизират допълнително финансовия стандарт за управление на клиниките

22 апр 2018

Новата здравна карта предвижда с 6000 болнични легла по-малко

Документът е приет от националната комисия и одобрен от здравния министър

17 апр 2018

Здравното министерство се помири с инвалидите

Уговорката е до 23 април да бъдат направени само две поправки в проектонаредбата за ТЕЛК

15 апр 2018

ВМА окончателно изплати дълговете си от 227 млн. лв.

Това става с последен транш от 14 млн. лв. от принципала й - Министерството на отбраната, и със собствени средства

12 апр 2018

Премиерът оттегли наредбата за ТЕЛК

Промени в уредбата на инвалидните пенсии ще има само след консенсус с хората с увреждания, каза здравният министър Кирил Ананиев

10 апр 2018

Държавата не знае защо 393 хил. българи нямат здравни осигуровки

Без вноски за здраве са общо 719 хил., безработицата е една от основните причини

2 апр 2018
Синдикатите и политическите партии да имат частни здравни каси. Този модел, който съществува в Белгия, се е обсъждал от работна група в здравното министерство, стана ясно след среща на синдикатите, работодателите и представители на правителството в здравния сектор. Новината е била поднесена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на участващите в срещата, като представителите на синдикатите не са отрекли, нито са се обявили против.

В момента действащото законодателство забранява на политическите партии да извършват стопанска дейност. Самите синдикати обаче се занимават с такава и през годините са били основатели на пенсионни и приватизационни фондове, а до съвсем скоро една от организациите имаше застрахователна компания, която заобикаляше всички изисквания за останалите застрахователи.

Здравният министър Кирил Ананиев обеща през месец юни да представи вижданията си за промени в здравноосигурителния модел. Според програмите на повечето политически партии през следващите години ще започне процесът на демонополизация на здравната каса и тя ще се конкурира за част от вноските или цялата здравна вноска с частни фондове. До момента се предполагаше, че това ще бъдат застрахователните дружества, които и в момента застраховат около половин милион души за заболяване и злополука.

Ако бъде приет белгийският модел обаче, допълнителните вноски за здраве ще бъдат управлявани и от компании на политическите партии и синдикатите. Самият министър потвърди по време на пресконференция, че е поискал анализ на всички модели на здравната система в останалите 27 европейски страни и в момента те се анализират, като той смята да предложи чисто български модел, адаптиран към особеностите на българския здравен сектор.
"Имаме собствена визия, искаме да видим действащите модели и ще направим наш национален модел", обяви министър Ананиев.

Как работи белгийският моделСоциалното осигуряване в Белгия, което включва покриване на рискове от болест и пенсионно осигуряване, е с модел от 19-и век. Според сайта на една от най-големите европейски финансови групи ING обществените фондове, в които гражданите се осигуряват за здраве (mutuelle), в основата си са собственост на синдикати и на белгийските политически партии и така съществуват фондове, които са например филиал на социалистическата или либералната партия.

Отделно от това работят и частни застрахователи, които предлагат различни пакети, които покриват доплащането за различни здравни услуги.

Защо не е добре моделът да се повтаря в България

Само здравната каса в момента плаща здравни услуги за 3.8 млрд. лв., отделно от това гражданите доплащат за здраве същата сума по изчисления на Световната банка. Така в здравеопазването има плащания за лечение, лекарства, медицински услуги и др. в размер на 8-10 млрд. лв.

Промяната в модела цели да намали доплащането за здраве и да изсветли парите, които се дават извън здравната каса. До момента идеята винаги е била да има три стълба в здравния сектор по подобие на пенсионната система – основен, свързан със здравната каса, допълнителен задължителен чрез здравноосигурителни или здравнозастрахователни фондове, и доброволен.

Въпросът при предишни дискусии за промяна в модела на финансиране на здравните услуги е бил вторият и третият стълб да бъдат стабилни. Именно като подготовка за това бяха поставени високи изисквания към всички около 30 застрахователя, които сключват медицински застраховки, независимо дали в общото или в животозастраховането.

Като начало ще изглежда странно компании с традиции в здравното застраховане да започнат да бъдат поставени в конкуренция с партиите и синдикалните дружества. Това обаче ще се случи, ако част или цялата здравна вноска под някаква форма започне да се разпределя към здравни каси на политическите партии и синдикатите.

Специално моделът в Белгия е наследен от 19-и век и в известна степен архаичен. В България на последните избори бяха регистрирани общо 27 политически партии и коалиции, като броят на действащите партии е около 200.

Според действащия закон те нямат право да извършват стопанска дейност, да учредяват и участват в търговски дружества и кооперации. Партиите имат право да се издържат от членски внос, собствени недвижими имоти, дарения от физически лица, лихви по депозити и доходи от ценни книжа, издателска дейност, авторски права и продажба на материални с партийно-пропагандно съдържание. Заплащането на здравни услуги категорично не попада в тези клаузи.

Разбира се, законът би могъл да бъде променен, но ако има здравна каса към съответната политическа партия, стои въпросът дали това няма да наруши тайната на вота. Освен това въпросът е на какъв принцип ще бъде управлявана една такава здравна каса, ще могат ли партиите по региони, както е в Белгия, да излъчат достатъчно грамотни директори, или ще се наложи те да бъдат избирани и да им бъдат възлагани договори за управление. Дискусията дали партиите да имат контрол върху здравните вноски би могла да тече по оста дали част от болниците и лекарите няма да бъдат принуждавани да сключват договори за много по-малко пари с касата на управляващата партия например.

Злочестият опит със синдикатите

Синдикатите за разлика от партиите през годините са били собственици на различни търговски дружества – като приватизационни и пенсионни фондове, стопанисвали са почивни станции, обекти за търговия и т.н., като в повечето случаи са се разделяли със собствеността си, защото не са имали капацитет да я управляват.

Последната авантюра на синдикатите, чието дружество беше третирано по съвсем различен начин от останалите застрахователи, беше Синдикалната взаимоспомагателна каса (или СИВЗК), свързана с КНСБ, която предлагаше широк спектър от застраховки злополука, заболяване и дори живот.

Към края на 2017 г. тя държеше пазарен дял от 4.6% в животозастраховането с натрупан премиен приход в размер на 20.5 млн. лв. Близо 20-годишната й история обаче приключи при европейската проверка на балансите в сектора, когато се видя, че моделът й на работа не се припокрива много със застрахователния и я обрича да е вечно губеща, което "пряко застрашава интересите на ползвателите на застрахователни услуги и финансовата стабилност на застрахователя".

В цифри проверката се натъкна на съществено разминаване между финансовите ангажименти, поети от СИВЗК, и сумата на активите. Дефицитът към 30.06.2016 г. бе изчислен на 2.7 млн. лв., като според одиторите, за да покрие минималните капиталови изисквания, бяха необходими малко над 10 млн. лв. свежи средства. Въпреки че председателят на кооперацията Борис Георгиев предложи да внесе 15 млн. лв. за увеличение на капитала, мярката не бе приета от регулатора, тъй като се установи, че това няма да бъдат собствени средства и на практика инжекцията няма да доведе до промяна на модела на работа на СИВЗК. Освен това според КФН дружеството е затруднявало проверката и не е съдействало в пълна степен за анализиране на реалното му финансово състояние, поради което през юни миналата година назначи квестор, а през декември отне и лиценза на СИВЗК.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Валентин Радев: Работи се и по версия за умишлено заразяване с чума 1 Валентин Радев: Работи се и по версия за умишлено заразяване с чума

Източникът на заразата по овцете и козите в Странджа остава неизвестен

20 юли 2018, 1263 прочитания

Срокът за актуализация на касовите апарати се удължава Срокът за актуализация на касовите апарати се удължава

За регистрираните по ДДС търговци той ще е март 2019 г., въвеждат се изисквания и към софтуерите за продажби, става ясно от проектонаредба

20 юли 2018, 1314 прочитания

24 часа 7 дни

20 юли 2018, 3676 прочитания

20 юли 2018, 3367 прочитания

20 юли 2018, 3256 прочитания

20 юли 2018, 2684 прочитания

20 юли 2018, 2212 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Банкови карти под онлайн заплаха

Заблуда и неволни грешки най-често са причина за източване на суми, но повече внимание може да ограничи рисковете

Пикът на телевизионния бизнес

И "БТВ медиа груп", и "Нова броудкастинг груп" отчитат увеличение на приходите и печалбата

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: "Хралупата"

През последните месеци "Хралупата" стана едно от основните места за българската литературна сцена

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 21.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Колко ще е дълъг пътят към еврото?

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 20.07.2018 Прочетете