С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 17 апр 2018, 11:58, 5805 прочитания

Мавродиев кредитира, Домусчиев номинира

За пръв път в управителния съвет на работодателската организация КРИБ влиза представител на държавата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Домусчиев загуби делото за промяна на приватизационния договор за БМФ

Собственикът на параходството ще трябва или да осигури нужния тонаж или да плаща неустойки

12 юли 2018

Държавна китайска банка финансира Кирил Домусчиев

Споразумението за 94.15 млн. долара е за строителството на шест кораба на БМФ

8 юли 2018

Прокуратурата проверява Кирил Домусчиев

Софийската градска прокуратура е поискала сваляне на данъчната и осигурителна тайна за председателя на КРИБ

3 юли 2018

След деветгодишен процес Брендо беше осъден и в България

Евелин Банев, който е в неизвестност, получи шест години за участие в престъпна група за пране на пари от наркотрафик

23 май 2018

Държавните болници все пак ще получават допълнителни бонуси, независимо от дълговете

Здравният зам.-министър Жени Начева обеща да прецизират допълнително финансовия стандарт за управление на клиниките

22 апр 2018

Директорът на лекарствената агенция става частен обвинител срещу бивш вицепремиер

Асена Стоименова се присъедини към прокуратурата по делото за оказан натиск от Илко Семерджиев за назначение в институцията

20 апр 2018

Съдът окончателно върна делото EVN на прокуратурата

Апелативният спецсъд потвърждава, че обвинителния акт срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев е "неясен"

20 мар 2018

Защо намесата на БНБ в драмата ЧЕЗ е особено тревожна

Насред хаоса от миналата седмица фактът, че премиерът може да нарежда на регулатора какво да прави, остана незабелязан. А това е дори по-важно от конкретната сделка

6 мар 2018

Стилът "Мавродиев" се пренася и в ББР

Главният изпълнителен директор на държавната банка разчиства експерти, за да се обгради с лоялни хора, както правеше в Комисията за финансов надзор

22 фев 2018

Стоян Мавродиев назначи Ангел Джалъзов за шеф на дружества на ББР

Бившият кадър на КФН поема Националния гаранционен фонд и микрофинансиращата институция ДЖОБС

8 фев 2018
За пръв път от основаването й до момента в управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) участва представител на държавата и по-специално председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. До момента управителното тяло на конфедерацията, която като част от тристранния диалог в държавата по замисъл защитава интересите на частния бизнес, беше изградено изключително от негови представители. Според изборните документи Мавродиев е издигнат от компания на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и сред подкрепилите го са няколко други свързани дружества. Не е ясно с какво мнозинство е избран новият член и дали е имало възражения, но ако членовете на общото събрание не го бяха подкрепили, това би означавало бламиране на председателя.

Освен въпроса за допускането на държавата в управата на най-голямата неправителствена организация на бизнеса стои и въпросът доколко директорът на банката, която има около 200 служители, е голям работодател, тъй като със сигурност не е индустриалец. Друг проблем е и темата с конфликта на интереси - през банката са кредитирани поне три от подкрепящите кандидатурата на Мавродиев компании.

Отдалеч погледнато – кредитор

Българската банка за развитие (ББР) предлага програма за 300 млн. евро по плана "Юнкер" за подкрепа на микро-, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3000 души, като финансирането на схемата е осигурено съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на "Плана за инвестиции за Европа". Най-същественият кредитополучател по плана "Юнкер" до момента е предприятието на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Биовет". Заемът е в размер на 100 млн. евро и е част от общата инвестиция от 222 млн. евро, която включва нов завод на "Биовет" в Пещера и още една мощност за ветеринарни ваксини на площадката на компанията в Разград.

Кандидатурата на Мавродиев е подкрепена от общо 13 компании, като една от тях - "Моушън артс" ("Метрореклама"), явно е изпратила две подкрепи за номинацията, защото фигурира два пъти. Става въпрос за рекламна агенция, чийто управляващ директор Зарина Генчева също е приета в управителния съвет на това общо събрание, заедно с Мавродиев, като кандидатурата й е била подкрепена от две компании на Домусчиев - "Параходство Български морски флот" и "Биовет".Освен размяната на номинации и подкрепи "Моушън артс", преди "Метрореклама", има и още един стимул да подкрепи номинацията на Мавродиев, а той е, че Българската банка за развитие е заложен кредитор на мажоритарния собственик на "Моушън артс" - "Билборд", според регистъра ДАКСИ.

Кой номинира

Според правилата на КРИБ кандидатурата на бъдещ член на управителния съвет на бизнес организацията трябва да бъде представена от една компания, член и да бъде подкрепена от поне още 10 фирми. В случая с Мавродиев номинацията е от "Параходство Български морски флот", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Сред подкрепящите са още няколко компании от групата, собственост на братя Домусчиеви – това са "БМФ Порт Бургас", "Биовет", "ПФК Лудогорец 1945" и "Хювефарма". Номинацията на Мавродиев е подкрепена и от близката до Домусчиев "Бранд медия България", собственост на Боян Томов, която издава списание "Икономика" и има ексклузивни права за събитията и конференциите на КРИБ, като провежда заедно с организацията конкурса "Мистър Икономика".

Кандидатурата на директора на ББР е подкрепена още от Българската консултантска организация, която вече е член на управителния съвет на КРИБ, чиито клиенти са и публични институции, а сред услугите, които предлага, са проучването на възможности за финансиране на проектни идеи за публични и частни организации и разработване на проекти, финансирани със средства на Европейската общност и други донорски програми.

Още една консултантска компания - "Географика", е сред подкрепилите директора на ББР, както и компанията за строителен надзор "Стройинвестконсулт". Сред подкрепилите са "Клийнтех България", които също са кандидатствали за управителния съвет, но не са били подкрепени от компаниите на Домусчиев. "Клийтех" са ударили и още едно рамо на номинацията на Мавродиев – чрез компанията на един от съсобствениците си, Любомир Пейновски - "Вейл конструкции". За номинацията си Мавродиев е получил подкрепа и от Николай Вълканов от "Минстрой холдинг", който също беше преизбран в управителния съвет на КРИБ.

Кой е финансовият сектор и кой държавата?

Присъствали на общото събрание казаха пред "Капитал", че Мавродиев е отбелязал пред публиката опита си в консултантския бизнес и в държавните институции. Той притежаваше консултантска компания, преди да се включи като съавтор на икономическата програма на ГЕРБ през 2009 г. и да бъде избран за народен представител, а след това през 2010 г. да бъде избран за председател на Комисията за финансов надзор. От септември 2017 г. Мавродиев беше назначен за директор на ББР.

Мавродиев дълги години водеше кампания срещу дружеството, издаващо "Дневник" и "Капитал" - "Икономедиа", и единият от акционерите му Иво Прокопиев, след публикации през 2014 г., че той е бил призован от прокуратурата като свидетел по делото за пране на пари срещу наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо. Причината е, че негови подписи стоят под документи, свързани с дружества, през които са минавали мръсните пари. След като Мавродиев не се яви, той беше заличен от списъка със свидетели. Освен това през годините "Капитал" критикуваше едноличния стил на работа в Комисията за финансов надзор и опитът на регулатора да не понесе отговорност нито за фалита на КТБ, нито за нищо, случващо се в небанковия финансов сектор.

Вместо да подобрят работата му, публикациите стимулираха Мавродиев в качеството му на председател на Комисията за финансов надзор да подаде сигнали до прокуратурата и да заведе дела срещу Иво Прокопиев, журналисти от медиата и да наложи глоби на "Капитал" в размер на 160 хил. лв., като основната от тях – 100 хил. лв., беше окончателно отменена от съда, а другата е отменена на първа инстанция.

Според сайта на ББР пред делегатите на общото събрание на КРИБ Стоян Мавродиев е подчертал, че участието му в управителния съвет е отговорност и мисия.

"А Българската банка за развитие е доказала с близо 20-годишната си история, че работи с отговорност и с усещането за мисия", е казал Мавродиев.

В управленската програма на ГЕРБ, с чието авторство Мавродиев често се гордее, беше записана като цел незабавна и почти повсеместна приватизация на почти всички големи държавни компании, включително и на Насърчителна банка, която сега е ББР. Изглежда, оттогава визията му е претърпяла революционни промени, тъй като сега като неин главен изпълнителен директор той не само че не вижда проблем в държавния й статут, но и увеличава експозициите й към държавния сектор и пренасочва фокуса й от малък и среден бизнес, към големи компании, инфраструктурни проекти и публично-частни партньорства.

Мавродиев е отбелязал, че на 17 април ББР събира в София водещи европейски финансисти, политици и икономисти на организирания от нея форум "Инфраструктура за растеж", като целта е привличането на по-голяма подкрепа от финансовия и публичния сектор за реализирането на стратегически инфраструктурни проекти.

"За всички ни е ясно колко важно е финансовият сектор, бизнесът и държавата да работят заедно за подобряването на бизнес климата в България", е казал още Стоян Мавродиев.

В случая не е ясно дали изказването му е от името на финансовия сектор, тъй като ББР е единствената държавна банка или от страна на държавата, което пък предполага намек за това колко е важно държавата да контролира отблизо най-голямата работодателска организация.

Сайтът на ББР отбелязва, че банката ще участва в управлението на КРИБ заедно с още 11 институции и фирми, сред които "Виваком", "БМФ Порт Бургас", "Минстрой холдинг" и Инвестбанк.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

ЕК дава Полша на съд, търговската война между САЩ и Китай се разраства, а ГЕРБ обяви номинация за конституционен съдия

24 сеп 2018, 1007 прочитания

Съдът разреши два от заводите на "Винпром Карнобат" да заработят от днес 2 Съдът разреши два от заводите на "Винпром Карнобат" да заработят от днес

Решението идва след акция на митниците, които запечатаха складове и твърдят, че има нелегален кран за източване на спирт

24 сеп 2018, 1847 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
България и Македония ще обединяват електроенергийния си пазар

Очаква се търговията с ток в сегмента "Ден напред" между двете страни да започне през 2019 г.

Какво иска Румен Радев

С няколко хода президентът показа, че вече работи за собствения си политически образ

Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал

Все повече ентусиасти започват свой бизнес, рисковете обаче не са малко, както и възможностите

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Офис, стани, офис, немирно!

Защо е важно да седим по-малко и да се движим повече, когато сме на работа, и как да го правим правилно и ефективно

20 въпроса: Мартин Колев

Дебютната пиеса на създателя на "Софийски магьосници" прави премиера тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Емисия

DAILY @7PM // 24.09.2018 Прочетете