Новата здравна карта предвижда с 6000 болнични легла по-малко

Документът е приет от националната комисия и одобрен от здравния министър

Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази на Петър Москов, включва съкращаване на болнични легла
Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази на Петър Москов, включва съкращаване на болнични легла    ©  Цветелина Белутова
Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази на Петър Москов, включва съкращаване на болнични легла
Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази на Петър Москов, включва съкращаване на болнични легла    ©  Цветелина Белутова

Новият екип на здравното министерство успя да върне към живот отменената от съда здравна карта на здравния министър Петър Москов от предишното правителство на ГЕРБ. Документът, който включва необходимите болнични легла, лекари и медицински персонал по области, ще служи за основа на сключване на договори със здравната каса. Така касата може да избира в районите с по-голямо средоточие на лекари и болници, а държавата ще се опитва да стимулира медиците там, където такива не живеят. Предният вариант беше отменен по жалба на Центъра за защита на правата за здравеопазването и сдруженията на частните болници, защото Москов не го обнародва в Държавен вестник. Сегашният вариант вече е одобрен от националната комисия и подписан от здравния министър Кирил Ананиев.

Какво предвижда

Според новия вариант на здравната карта на България са необходими 32 319 болнични легла, за да може да удовлетворява потребностите от болнична помощ. В момента според картата в страната има 38 803 легла. Според анализа за 2017 г. при 100% използваемост са необходими 24 723 легла за активно лечение. Тъй като такава използваемост е на практика невъзможно да се постигне, особено като се има предвид, че през лятото посещаемостта в болниците спада, здравната карта е пресметната при 75% използваемост и така се стига до необходимите 32 319 легла. Така според министерството здравната карта включва с 8190 повече от нужните. В сравнение с действащите легла обаче тя включва 6000 легла по-малко.

Това означава, че здравната каса няма да сключи договор за всички налични 38 хил. легла и те би трябвало да бъдат съкратени или пък на тях да се приемат само частни пациенти.

Още лекари

Според предишните варианти на здравната карта има цели области, в които личните лекари не достигат. Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души, или на 100 хил. души да се падат 66.6 лични лекари.

Както и в предния вариант, новата здравна карта предвижда лекарите специалисти да преглеждат един пациент за 30 минути, т.е. да не могат да имат повече от два прегледа на час. В картата е записано, че им е предвидено 6 часа работа с пациенти, или не повече от 12 пациенти на ден и два часа – за попълване на документация за здравната каса.

Документът предвижда на 1000 души да се пада един зъболекар, а на 100 хил. души да се падат 180 сестри.

В презентацията на картата не е посочено в кои области на България има излишък от легла и лекари и в кои недостиг, но това ще стане ясно след нейното обнародване. Вероятно сред градовете с повече лекари и легла ще бъдат София, Пловдив и Варна.