Крахът на експеримента "Младост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Крахът на експеримента "Младост"

Крахът на експеримента "Младост"

Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна очакван провал в неочакван мащаб

Мария Манолова
31258 прочитания

© Цветелина Белутова


- Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна очакван провал в неочакван мащаб.

- Административните процеси в квартала са блокирани от месеци, а решението на Столична община беше да натовари допълнително района.

- Резултатът е година и половина изгубено време за един от най-привлекателните райони в София.

"В "Младост" има много положителни неща - ще имаме пет асансьора, осем детски площадки, правим тротоари за около 50-90 хиляди лева на месец, с тази разлика че кварталът е прекалено голям и не могат да се видят подобренията."

Това объркано извинение на Десислава Иванчева е от лятото на 2017 г. - първият по-сериозен сигнал, че административните процеси в квартала са затлачени, отношенията между община, граждани и инвеститори са парализирани от конфликти, а новата кметица откровено се проваля в управлението на квартала. Половин година след встъпването й в длъжност повечето хора, които бяха застанали зад Иванчева на местните избори през 2016 г., се отрекоха от нея. Тогава тя пък отрече да има повод за оставка. Една година по-късно равносметката на първия "независим" районен кмет в София е по-горчива. Политическият експеримент Иванчева се сгромоляса зрелищно, отнасяйки със себе си и голяма доза от първоначалната гражданска енергия.

Иванчева се оказа удивително неподготвена за играта, в която влиза. "Петият по големина град в България" - столичният квартал "Младост", е твърде голям и труден за управление административен район с различни по същността си територии - жилищен квартал, село и апетитни бизнес зони; това е най-корозиралият от реституирани имоти квартал; същевременно един от най-инфраструктурно развитите и привлекателни за инвестиции райони; и едно от най-младите, живи и перспективни места в София. Тези равнини се пресичат в минно поле от проблеми. ГЕРБ го изпитаха нагледно чрез неуспеха на двама предишни кметове, които се наложи да оттеглят тихомълком заради проблеми с поръчки и конфликти на интереси. Иванчева попадна на поста по случайност, остана на инат и донякъде очаквано ще го напусне с грандиозен провал.

От блок 19 до общината

Десислава Иванчева се появи през лятото на 2016 г. като представител на протестите срещу събуждащото се след кризата строителство в "Младост". Тя живее в един от блоковете, които първи се надигнаха срещу близък строеж. Логистиката зад предизборната й кампания беше изнесена от окрилената от граждански ентусиазъм партия на Георги Кадиев "Нормална държава". Екипът й първоначално включваше хора от същата партия. Ентусиазмът обаче угасна с първите прояви на характера на Иванчева, битовите скандали в общината и оставките на част от заместник-кметовете. Остана само Биляна Петрова - съседка на Иванчева и също задържана преди дни в центъра на София в акцията на Комисията за противодействие на корупцията.

По-късно стана ясно, че Иванчева се е кандидатирала за кмет, защото никой друг не е искал. Още в началото тя почна лошо - с лъжа. Когато попадна в полезрението на медиите, тя обясни, че има висше образование по публична администрация, което се оказа невярно. Неясен беше и професионалният й опит. "Аз съм лицензирана автобусна фирма с евролиценз. Казва се "Хип 7" от "хубаво истинско пътуване, а 7 е числото на Господ", обясни тя в първото си интервю за "Капитал". Пред други медии обясни, че има магазин и склад за професионална козметика за коса. Тя спечели 28 хиляди гласа на жителите на "Младост", които по думите й трябваше "да останат зад нея", за да успее.

Доколкото Иванчева имаше предизборна платформа, тя беше свързана с провеждането на референдум за мораториум върху строителството в квартала и пълна ревизия на строителните разрешителни. Допитване до гражданите така и не се състоя заради пропуски в събраната документация. За ревизия на строителните разрешителни не се чу нищо. Управлението на "Младост" бързо пое в посоката казусите да се решават на парче - както оперира в голяма степен от години и градската управа, само че с нулев опит. Иванчева и екипът й се хвалеха с успехи за жителите на квартала. Инвеститорите сигнализираха за пълен блокаж в процесите по управление на района. Неофициално, един от съветниците на кметицата е изразил мотото "Ние сме дошли на власт, за да не се строи нищо".

Мощният враг

Иванчева нямаше подготовка за поста, но по-големите й проблеми бяха други. Тя изгуби и малкото си политическа подкрепа, не постигна резултати и изгони единствените хора около себе си, които можеха да й помогнат да се ориентира.

ГЕРБ не успя да преглътне провала си на изборите в района. Столичната община предприе успешна тактика - да натовари допълнително така или иначе слабото звено, докато то се пречупи. В началото на 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков делегира на Иванчева решенията около един от най-големите строителни проект в София изобщо - "Гранд каньон" на турския инвеститор Garanti Koza. В крайна сметка той тръгна, но по думите на множество строителни предприемачи почти никой от останалите проекти - не. По-големите проекти по принцип се одобряват от Столична община и главния архитект на София, но много дребни административни процедури зависят от управата на района. Така например промените в подробни устройствени планове трябва да бъдат обявявани в местната община, а според редица инвеститори в "Младост" това не се е случвало с месеци. Тази процедура дава възможност за обжалване в определен срок - но ако никога не стартира, няма и как да приключи. Същото важи и за откриване на строителни площадки, приемане на фундаменти, прилагане на устройствени планове, приемане на обекти - всички тези процедури се изпълняват от строителен техник на общината по заповед на кмета. Според няколко строителни предприемачи, с които "Капитал" разговаря, нищо от това не се е случвало в "Младост" в срок.

"Няма нито един инвеститор, на който документацията му да се е движила в срок. Всичко вървеше само ако лично се срещнеш с нея и се разберете нещо. Администрацията не работеше и за най-малкия документ", коментира пред "Капитал" ръководител на един от големите строителни обекти в квартала. "Бяхме опрели до нея, защото имаше изпратена преписка в "Младост" за промяна на ПУП, но от три места ме посъветваха да не се виждаме. При нея имало 75 искания и 75 отрицателни становища", разказа пред "Капитал" и друг строителен предприемач с проект в района. Според него в кабинета на Иванчева има десетки кашони със спрени преписки.

Според пиара на район "Младост" Петър Кърджилов обаче Десислава Иванчева е единственият граждански избран кмет, който има мисия да запази благосъстоянието на квартала и прилага "нормалната за развитите страни политика на социална отговорност от страна на предприемачите". "Тя предявява към тях да бъдат социално отговорни и да помогнат за района. Това не може да се нарече изнудване "в житейски смисъл". Навсякъде инвеститорите помагат за облагородяването на квартала, това се нарича корпоративна социална отговорност", казва Кърджилов.

Прогнилата "Младост"

До няколко месеца един от най-перспективни райони в София вероятно отново ще е изправен пред избори. По процедура, ако районният кмет бъде отстранен от поста повече от година преди наближаващ местен вот, трябва да бъдат насрочени частични избори, а ако това случи по-малко от 12 месеца преди местен вот, кметът на София да определи негов заместник. Във втората хипотеза обаче Столичната община потенциално ще трябва да избира от заместниците на Иванчева. Избор, който едва ли иска да направи.

При всички положения кварталът ще се върне в мъртвата точка, която не е напускал от вече две години. Десислава Иванчева завари конфликт между собственици на реституирани земи и инвеститори и жители на квартала, липса на адекватно градоустройство, законни правила, които произвеждат архитектурни чудовища, и натрупано недоверие към институциите. Тя оставя зад себе си още повече от същото и освен обвинение за подкуп ще носи една още по-голяма вина: разпиляната енергия за промяна.

- Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна очакван провал в неочакван мащаб.

- Административните процеси в квартала са блокирани от месеци, а решението на Столична община беше да натовари допълнително района.

- Резултатът е година и половина изгубено време за един от най-привлекателните райони в София.

"В "Младост" има много положителни неща - ще имаме пет асансьора, осем детски площадки, правим тротоари за около 50-90 хиляди лева на месец, с тази разлика че кварталът е прекалено голям и не могат да се видят подобренията."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Не очаквам положението в Младост да се промени. Всеки който се кандидатира със същите послания ще спечели. Идат трудни времена за инвеститорите и за кмета на София - очаквам Младост да бъде анти настроен.

 • 2
  pyn avatar :-|
  pyn

  Баси тъпата поръчкова статия.

  Да не би чорбаджията тук и той да е "ощетен" горкия...

 • 3
  nikolay_uk avatar :-P
  Николов

  Ха-ха, Капитал - обърнахте палачинката. А що рев беше за това как каката била "сготвена".

 • 4
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Какво значи КОМПИрът да ти е запорирал имуществото

 • 5
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Трябваше и за евродепутат да я изберат, като Бареков.

 • 6
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Капитал, какво стана? Сготвената кметица изведнъж стана виновна? А екипът и съставен от членове на Зелените?

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#3] от "Николай Николов":

  До коментар [#6] от "intergalactic":

  Правете разлика между начина на задържане на Иванчева и коментар за работата ѝ, не бъдете толкова елементарни.

 • 8
  elitdimitrova avatar :-|
  Reader12

  Много обективна статия!

 • 9
  bgecheva avatar :-|
  Boriana Gecheva

  Логичен край за една неподготвена за работата личност. Даже комично - две комшийки плеснали с ръце, прегърнали се и станали кметица и заместничка! И си ходят двенките по срещи и задачи. И кметицата със сигурност не е искала парите само за себе си. Кой е от невидимата верига? А зелените се оказаха твърде загнили.

 • 10
  fmz42681264 avatar :-|
  calypso

  До коментар [#9] от "bgecheva":

  Ето нещо, което не прави впечатление на буйните защитници на дамата:
  Седнали двенките невинни птички в колата, на задната седалка в КАШОН били сложени пари. Те не се впечатлили защо е там, /нали не са го сложили те? /. Ни най- малко не се стреснали- ами ако е бомба?
  Без значение дали са светнали или не, в последна сметка дори дали са били сготвени /а не се съмнявам в това!/, това просто са две гъски, по устатички, напъхали се между шамарите и естествено, изтеглили късата клечка.
  А избирателите им са наивници!
  Не коментирам ареста! Той е на ниво всичко останало у нас!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.