С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
16 19 апр 2018, 15:17, 26106 прочитания

Крахът на експеримента "Младост"

Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна очакван провал в неочакван мащаб

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна очакван провал в неочакван мащаб.
- Административните процеси в квартала са блокирани от месеци, а решението на Столична община беше да натовари допълнително района.
- Резултатът е година и половина изгубено време за един от най-привлекателните райони в София.

Още по темата

Кабинетът отпусна още две години за изграждането на "Гранд каньон" в "Младост"

Три години след обявяването на мегапроекта напредъкът в строителството е минимален

27 юни 2018

Съдът остави в ареста Десислава Иванчева и помагачите й

Кметът на "Младост" е обвиняема за подкуп, а заместничката й и соченият за посредник - в съучастие

20 апр 2018

Има ли граници пред прокуратурата и знае ли ги Цацаров?

Четвърти ден тече задочен спор между прокуратурата и членове на кабинета дали акцията срещу кмета на "Младост" не е била твърде показна

20 апр 2018

Как превъртяхме прехода

И още няколко теми от новия брой на "Капитал"

20 апр 2018

Промяната, която не стана

Десислава Иванчева и експериментът "Младост"

20 апр 2018

Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му

Нито едно процесуално действие с участието на задържан не може да се осъществи без адвокат

19 апр 2018

Корупцията не е за всеки

Арестът на районния кмет на Младост показа докъде може да стигне най-далеч борбата с корупцията

19 апр 2018

Подкупът, за който е обвинена Иванчева, е рекорд за прокуратурата

Първоначално Десислава Иванчева поискала 1.1 млн. евро, но впоследствие свалила на 500 хиляди

18 апр 2018

Кому е нужно зрелището с кмета на "Младост"

Акцията на антикорупционната комисия срещу Десислава Иванчева заприлича на публичен линч

17 апр 2018

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева е арестувана за подкуп

Иванчева е задържана за получаване на 70 хил. евро в акция на Комисията за противодействие на корупцията

17 апр 2018

"В "Младост" има много положителни неща - ще имаме пет асансьора, осем детски площадки, правим тротоари за около 50-90 хиляди лева на месец, с тази разлика че кварталът е прекалено голям и не могат да се видят подобренията."

Това объркано извинение на Десислава Иванчева е от лятото на 2017 г. - първият по-сериозен сигнал, че административните процеси в квартала са затлачени, отношенията между община, граждани и инвеститори са парализирани от конфликти, а новата кметица откровено се проваля в управлението на квартала. Половин година след встъпването й в длъжност повечето хора, които бяха застанали зад Иванчева на местните избори през 2016 г., се отрекоха от нея. Тогава тя пък отрече да има повод за оставка. Една година по-късно равносметката на първия "независим" районен кмет в София е по-горчива. Политическият експеримент Иванчева се сгромоляса зрелищно, отнасяйки със себе си и голяма доза от първоначалната гражданска енергия.


Иванчева се оказа удивително неподготвена за играта, в която влиза. "Петият по големина град в България" - столичният квартал "Младост", е твърде голям и труден за управление административен район с различни по същността си територии - жилищен квартал, село и апетитни бизнес зони; това е най-корозиралият от реституирани имоти квартал; същевременно един от най-инфраструктурно развитите и привлекателни за инвестиции райони; и едно от най-младите, живи и перспективни места в София. Тези равнини се пресичат в минно поле от проблеми. ГЕРБ го изпитаха нагледно чрез неуспеха на двама предишни кметове, които се наложи да оттеглят тихомълком заради проблеми с поръчки и конфликти на интереси. Иванчева попадна на поста по случайност, остана на инат и донякъде очаквано ще го напусне с грандиозен провал.

От блок 19 до общината

Десислава Иванчева се появи през лятото на 2016 г. като представител на протестите срещу събуждащото се след кризата строителство в "Младост". Тя живее в един от блоковете, които първи се надигнаха срещу близък строеж. Логистиката зад предизборната й кампания беше изнесена от окрилената от граждански ентусиазъм партия на Георги Кадиев "Нормална държава". Екипът й първоначално включваше хора от същата партия. Ентусиазмът обаче угасна с първите прояви на характера на Иванчева, битовите скандали в общината и оставките на част от заместник-кметовете. Остана само Биляна Петрова - съседка на Иванчева и също задържана преди дни в центъра на София в акцията на Комисията за противодействие на корупцията.По-късно стана ясно, че Иванчева се е кандидатирала за кмет, защото никой друг не е искал. Още в началото тя почна лошо - с лъжа. Когато попадна в полезрението на медиите, тя обясни, че има висше образование по публична администрация, което се оказа невярно. Неясен беше и професионалният й опит. "Аз съм лицензирана автобусна фирма с евролиценз. Казва се "Хип 7" от "хубаво истинско пътуване, а 7 е числото на Господ", обясни тя в първото си интервю за "Капитал". Пред други медии обясни, че има магазин и склад за професионална козметика за коса. Тя спечели 28 хиляди гласа на жителите на "Младост", които по думите й трябваше "да останат зад нея", за да успее.

Доколкото Иванчева имаше предизборна платформа, тя беше свързана с провеждането на референдум за мораториум върху строителството в квартала и пълна ревизия на строителните разрешителни. Допитване до гражданите така и не се състоя заради пропуски в събраната документация. За ревизия на строителните разрешителни не се чу нищо. Управлението на "Младост" бързо пое в посоката казусите да се решават на парче - както оперира в голяма степен от години и градската управа, само че с нулев опит. Иванчева и екипът й се хвалеха с успехи за жителите на квартала. Инвеститорите сигнализираха за пълен блокаж в процесите по управление на района. Неофициално, един от съветниците на кметицата е изразил мотото "Ние сме дошли на власт, за да не се строи нищо".

Мощният враг

Иванчева нямаше подготовка за поста, но по-големите й проблеми бяха други. Тя изгуби и малкото си политическа подкрепа, не постигна резултати и изгони единствените хора около себе си, които можеха да й помогнат да се ориентира.

ГЕРБ не успя да преглътне провала си на изборите в района. Столичната община предприе успешна тактика - да натовари допълнително така или иначе слабото звено, докато то се пречупи. В началото на 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков делегира на Иванчева решенията около един от най-големите строителни проект в София изобщо - "Гранд каньон" на турския инвеститор Garanti Koza. В крайна сметка той тръгна, но по думите на множество строителни предприемачи почти никой от останалите проекти - не. По-големите проекти по принцип се одобряват от Столична община и главния архитект на София, но много дребни административни процедури зависят от управата на района. Така например промените в подробни устройствени планове трябва да бъдат обявявани в местната община, а според редица инвеститори в "Младост" това не се е случвало с месеци. Тази процедура дава възможност за обжалване в определен срок - но ако никога не стартира, няма и как да приключи. Същото важи и за откриване на строителни площадки, приемане на фундаменти, прилагане на устройствени планове, приемане на обекти - всички тези процедури се изпълняват от строителен техник на общината по заповед на кмета. Според няколко строителни предприемачи, с които "Капитал" разговаря, нищо от това не се е случвало в "Младост" в срок.

"Няма нито един инвеститор, на който документацията му да се е движила в срок. Всичко вървеше само ако лично се срещнеш с нея и се разберете нещо. Администрацията не работеше и за най-малкия документ", коментира пред "Капитал" ръководител на един от големите строителни обекти в квартала. "Бяхме опрели до нея, защото имаше изпратена преписка в "Младост" за промяна на ПУП, но от три места ме посъветваха да не се виждаме. При нея имало 75 искания и 75 отрицателни становища", разказа пред "Капитал" и друг строителен предприемач с проект в района. Според него в кабинета на Иванчева има десетки кашони със спрени преписки.

Според пиара на район "Младост" Петър Кърджилов обаче Десислава Иванчева е единственият граждански избран кмет, който има мисия да запази благосъстоянието на квартала и прилага "нормалната за развитите страни политика на социална отговорност от страна на предприемачите". "Тя предявява към тях да бъдат социално отговорни и да помогнат за района. Това не може да се нарече изнудване "в житейски смисъл". Навсякъде инвеститорите помагат за облагородяването на квартала, това се нарича корпоративна социална отговорност", казва Кърджилов.

Прогнилата "Младост"

До няколко месеца един от най-перспективни райони в София вероятно отново ще е изправен пред избори. По процедура, ако районният кмет бъде отстранен от поста повече от година преди наближаващ местен вот, трябва да бъдат насрочени частични избори, а ако това случи по-малко от 12 месеца преди местен вот, кметът на София да определи негов заместник. Във втората хипотеза обаче Столичната община потенциално ще трябва да избира от заместниците на Иванчева. Избор, който едва ли иска да направи.

При всички положения кварталът ще се върне в мъртвата точка, която не е напускал от вече две години. Десислава Иванчева завари конфликт между собственици на реституирани земи и инвеститори и жители на квартала, липса на адекватно градоустройство, законни правила, които произвеждат архитектурни чудовища, и натрупано недоверие към институциите. Тя оставя зад себе си още повече от същото и освен обвинение за подкуп ще носи една още по-голяма вина: разпиляната енергия за промяна.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Борисов иска да остане на власт, Тереза Мей осигури сделката за Brexit Вечерни новини: Борисов иска да остане на власт, Тереза Мей осигури сделката за Brexit

И още: Марешки и Марин льо Пен на националистическа среща в София утре; Японският министър по киберсигурността заяви, че не ползва компютри

15 ное 2018, 1096 прочитания

Ветото на президента върху данъчните закони не мина в бюджетната комисия Ветото на президента върху данъчните закони не мина в бюджетната комисия

Окончателното гласуване ще е следващата седмица

15 ное 2018, 763 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Корупцията не е за всеки

Арестът на районния кмет на Младост показа докъде може да стигне най-далеч борбата с корупцията

Следващото поколение блокчейн

Платформата с българско участие Aeternity разработва блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпросa: Стефан А. Щерев

Актьор, продуцент и вече режисьор с експерименталното представление "Опиянение и гняв"

Бергман мания 2018

Сто години след рождението му Ингмар Бергман намира ново поколение публика за филмите си

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Борисов иска да остане на власт, Тереза Мей осигури сделката за Brexit

Емисия

DAILY @7PM // 15.11.2018 Прочетете