Корупцията не е за всеки

Арестът на районния кмет на Младост показа докъде може да стигне най-далеч борбата с корупцията

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Шанаджиите сa онези наркодилъри, които работят за себе си и не се отчитат на "фирмата" - монополната структура, която контролира разпространението на дрога. Ако "фирмата" хване някой такъв, то не го чака нищо добро - от бой с бухалки до рязане на уши. Но шанаджиите са любима мишена и на полицията - за тях чадър няма, а арестът им помага и на полицейската статистка, и на "фирмата", която няма нужда от конкуренция.

По всичко личи, че историята с кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева прилича точно на разправа с шанаджия - появила се от нищо в политиката (благодарение на сляпото доверие на гражданите), тя сложи на трупчета инфраструктурни проекти за стотици милиони и така засегна разнородни интереси. Накрая беше хваната с подкуп.

Зад претенцията, че опазва интересите на живеещите в района, тя поставя инвеститори в зависимост, а себе си в позицията да ги изнудва - първо да облагородяват квартала (за което съобщават не един и двама бизнесмени), а както твърдят от прокуратурата - после и нейното финансово положение.

Арестът ѝ, зрелищен и унизителен, идва в удобен момент - за управляващите в столицата, за които изборът ѝ беше политическа загуба, но и за новосъздадената антикорупционна комисия, чийто председател Пламен Георгиев обеща преди месец, че ще бъдат "хванати хора с много пари". Не на последно място задържането на Иванчева е лесно упражнение, защото, както стана очевидно в дългите часове на бул. "Васил Левски", тя няма никакъв политически гръб, а това прави нулев риска нейното обвинение да доведе до нарушаване на голямата корупционна омерта.

Подкуп в центъра на София

Арестът на Десислава Иванчева беше обявен като рекорд от шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев, тъй като досега държавното обвинение не е залавяло някого с толкова голям подкуп. За рекорд, разбира се, прокуратурата ще може да говори чак когато има влязла в сила осъдителна присъда.

В сряда, по време на пресконференция, прокурор Гешев обясни, че срещу Иванчева е имало множество сигнали, по които още в края на миналата година започнала предварителна проверка. Въпреки че повечето инвеститори намеквали, че от тях се искат пари, само един го е казал директно и се съгласил да съдейства на полицията. Според прокурор Гешев той направил това, защото "имал европейско мислене, в добрия смисъл на думата". Към редакционното приключване на броя името на изнудвания бизнесмен не беше известно.

Инвеститорът имал проекти с обща площа от 49 хил. кв.м РЗП. Първият проект от 12.5 хил. кв. м. бил с одобрена от главния архитект на София регулация, но Десислава Иванчева блокирала в продължение на година формалната процедура, която да позволи реализирането на строежа. Според тезата на прокуратурата, при серия от срещи (около 20) през посредници Иванчева поискала първоначално 1 млн. евро всички проекти, но след преговори сумата слязла наполовина. За първия строеж били поискани 250 хил. евро, които трябвало да бъдат платени на няколко вноски, като първата била от 70 хил. евро.

Парите били предадени от инвеститора във вторник на посредник в заведение на ъгъла на улиците "Раковска" и "Гурко". Според източник на "Капитал" посредникът е бившият (2007 - 2010) районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. В сряда телефонът му беше изключен. След срещата между двамата посредникът отишъл в градинката на "Кристал", където били Десислава Иванчева и Биляна Петрова и след два часа разговори той взел 20% за себе си, а остатъкът им предал.

След като групата се разделила, мъжът тръгнал към Народния театър, където бил задържан, а двете жени се качили на служебния си автомобил. Когато стигнали пред Спортната палата, са спрени от маскирани служители и арестувани. Останалото го видя цяла България.

Кметът изнудвач

В опит да разберем кой е инвеститорът, съгласил се да даде контролирано подкуп на Десислава Иванчева, "Капитал" разговаря с трима строителни предприемачи с настоящи проекти в квартала. Всичките отрекоха да са в дъното на разследването, но независимо един от друг разказаха сходни по сюжет истории.

Лазгин Маджид управлява дружеството "Радина Хаус", собственост на баща му Заки Маджид, което се опитва да изгради смесен комплекс с 45 хил. кв.м РЗП до изхода на метрото на бул. "Александър Малинов". Маджид коментира: "От две години чакаме. Дали сме 500 хил. лв. за разрешителни, но не можем да започнем заради действията на кмета на общината." Те не могат да си извадят т.нар. ПУСО - план за управление на строителни отпадъци: "Пуснали сме над десет жалби. Казаха ни, че преписката е загубена. Сега разбрах къде е била (визирайки информацията от прокуратурата, че Иванчева е криела преписки при себе си, бел.ред.)". По думите му тя е искала от тях да направят дарение за над 1 млн. лв., но те са отказали.

Строителният предприемач Бойко Дерменджиев от "Карбен мениджмънт" има разрешение за изграждането на жилищна сграда в "Младост" 2. Той разказва за разговорите си с Иванчева, тъй като в общината се били забавили общо пет негови преписки - за ВиК (без която не може да отвежда водата), за преработка на плана, за топлофикация, за поставяне на бариера и за будка за охрана. "Накара ме да построя оградата на една спортна площадка. Струваше ми 12 хил. лв. Тя ми обясни, че работата ми струва 200 лева и не е достатъчно." Бойко Дерменджиев обясни, че комуникацията е ставала през приложението Viber, като тя е ползвала скрит чат, който се изтрива сам.

От два независими източника "Капитал" потвърди пък, че голяма строителна компания е дарила камиони с пясък на кметство "Младост". Не е ясно дали това е било свързано с голям неин обект, по който тя работи на територията на общината.

Александър Ваклин и едноименната му фирма изпълняват проект до Околовръстния път и също е имал проблем с общината. "Няма защо да я харесвам, но не аз съм подал сигнала до прокуратурата. Браво на този, който го е направил", обясни той пред "Капитал".

"Тя имаше практика да слага досиета на трупчета, докато не дойдат да й се молят инвеститори на колене и срещу услуги, които се вършат за общината - ремонт на детска площадка или детска градина, чак тогава се дава строителното разрешение, въпреки че човекът е напълно изряден", разкри пред bTV и бившият заместник-кмет на квартала Никола Вапцаров, който напусна миналото лято след личен конфликт с Иванчева.

Дали и кога Иванчева е започнала да прибира лични облаги от позицията си, ще трябва да докаже прокуратурата. Едната хипотеза е, че това се е случило с наближаването на местните избори, които са другата есен.

Има ли доказателства

Към редакционното приключване на "Капитал" прокуратурата беше обвинила и задържала за 72 часа Иванчева, заместничката ѝ и посредника по подкупа. Към този момент информацията за случая е само от прокуратурата, която, разбира се, твърди, че доказателствата са "бетон" - подкупът от 70 хил. евро. е бил предоставен от изнудвания бизнесмен и е бил "белязан" с химическо вещество, следи от което са открити и при тримата задържани - Иванчева, Петрова и посредника. Парите са били в кашон на задната седалка на колата. Изнудваният бизнесмен бил дал показания пред съдия, а освен това имало записани разговори и разпити на други свидетели.

Не толкова ясно е поведението на иначе независимата по закон прокуратура. Представяйки контекста по ареста на Иванчева, прокурор Гешев каза, че историята показва начина, по който е управлявана общината. Това е политическа оценка и е в синхрон с интересите на управляващите. В същото време ръководителят на Специализираната прокуратура отказа да съобщи името на т.нар. посредник по предаването на подкупа, което вероятно се дължи на факта, че Петко Дюлгеров е пряко свързан с ГЕРБ. Което е разбираемо, доколкото прокуратурата всячески избягва конфликт с управляващите.

След шумните арести яснота в каква посока ще тръгне разследването ще има от това чие задържане ще поиска прокуратурата - дали и на тримата, или ще "спаси" посредника. Какви доказателства реално са събрани ще се види чак когато делото влезе в съда.

Но най-интересен е моментът, в който тази контролирана операция се случи. Ден по-рано президентът Румен Радев разкритикува управляващите за кражбите през обществени поръчки и призова "крайно време е да включим прожекторите". "Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона", заяви президентът, който вече няколко пъти влиза в сблъсък с правителството по темата. В четвъртък премиерът Борисов му отговори: "Аз поръчки не правя, правят ги кметовете. Да отиват в затвора, ако има злоупотреби".

По ирония на съдбата (или по странно съвпадение), първият кмет, който има реален изглед да отиде в затвора, не е от ГЕРБ. Защото, нали, корупцията не е за всеки.

Защо така, а не така

За ареста на Иванчева пръв съобщи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който публикува снимка във фейсбук от акцията, вероятно направена от някой от етажите на Спортната палата. Появата на Тодоров, който е нещо като военното крило на ГЕРБ, на местопрестъплението прокуратурата обясни като случайна, а ролята му - на кибик.

И ако за прокуратурата акцията беше рекорд, общественото внимание беше по-привлечено от нейната публичност. В опит да отговори на критиките, че акцията умишлено е била направена на оживено място в столицата, прокурор Иван Гешев разви тезата, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са били задържани в кафето, в което са били с посредника, защото разследващите не били сигурни, че парите ще бъдат предадени. Автомобилът бил спрян пред Спортната палата, защото в противен случай е можело да бъде загубен в трафика на София, а парите - "изядени, хвърлени, изхвърлени или внесени в банка".

Нито шефът на Специализираната прокуратура, нито председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев или Антон Славчев, който оглавява ресорната дирекция в комисията (редактирано на 19 април 2018 г. в 17:21), можаха да обяснят защо колата не е била проследена, но всички подчертаха, че по случая са работили над 100 души.

Жените стояха с часове задържани на столичен булевард, а един от адвокатите се оплака, че не е бил допуснат до клиентката си. Иван Гешев обясни, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова е трябвало да присъстват при огледа и описа на парите, защото така се гарантират правата им. "Така е по българския Наказателно-процесуален кодекс", каза той и изрази съмнение, че в Америка или Франция има такава процедура. Прокурор коментира пред "Капитал", че не е имало пречка автомобилът да бъде запечатан, а огледът да бъде направен на друго място. Неясно е и защо жените не са били задържани веднага след като са се разделили с посредника. На упреците, че двете жени не са имали достъп до адвокат, прокурор Гешев обясни, че е имало четирима адвокати, които са били вписани в протоколите и са направили своите възражения.