Атанас Атанасов и Христо Иванов: Борисов е най-добрият търговец на души в политиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Атанас Атанасов и Христо Иванов: Борисов е най-добрият търговец на души в политиката

ДСБ, "Да, България" и "Зелените" се обединиха в съюз "Демократична България"

Атанас Атанасов и Христо Иванов: Борисов е най-добрият търговец на души в политиката

Съпредседателите на "Демократична България" пред "Капитал"

Йово Николов, Огнян Георгиев
12842 прочитания

ДСБ, "Да, България" и "Зелените" се обединиха в съюз "Демократична България"

© Надежда Чипева


"В България няма икономическа конкуренция, защото всичко е смазано от няколко олигарси, които са през вечер на масата на Борисов и делят порциите."

Атанас Атанасов

Тази седмица "Демократи за силна България" (ДСБ), "Да, България" и "Зелените" обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". Преговорите между формациите започнаха малко след загубата на парламентарните избори миналата година. Тогава ДСБ се яви в коалицията "Нова република", а "Да, България" и "Зелените" бяха в коалицията "Да, България". Разговаряме с двамата съпредседатели - лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Преди да ви запитаме защо се обединявате сега, трябва да ви попитаме защо се разделихте преди парламентарните избори 2016?

Христо Иванов: За да изградим доверието помежду си и да започнат да работят самите хора в двете партии, не говоря за ръководството, ни отне една година. Преди изборите 2016 г. този необходим период го бяхме пропуснали. Оказахме се в ситуация, в която нямахме добри ходове и взехме решение, което продължава да е спорно. Но със сигурност разбрахме очакването на хората да сме заедно и сме работили изключително последователно за това сега това да се случи по един неконюнктурен начин. Събираме се в първия момент, в който успяваме да стигнем не просто до подпис, а до реално сработване на нашите екипи, за да можем колкото може повече време да работим и да се подготвяме за следващите избори, когато й да са те. Всъщност това е началната точка, в която започва голямото ни съвместно политическо усилие да спечелим доверието на хората.

Чувствате ли отговорност, че не присъствате в този парламент и че не участвате в тези решения, които се взимат?

Х.И.: Безусловно е, че чувстваме отговорност и тази отговорност ни доведе до тази точка и до начина, по който сме се обединили.

Т.е. виждате пропуснат шанс от предишните избори да обедините десницата или всичко дясно?

Х.И.: Аз ще се придържам към това, че ние говорим за демократична общност, а не за десница... Пропуснат шанс да има представяне в парламента, представяне в парламента на тези гледни точки и на тези каузи със сигурност има и със сигурност ние сме си извадили уроците и затова сме тук на тази маса.

Какво бихте казали на хората, които са разочаровани от вас от предишните избори и сега очевидно се колебаят дали вие сте алтернативата, за която биха си дали гласа. Защото това не е малка част от хората.

Атанас Атанасов: Надяваме се, че ще имаме достатъчно време до първите избори, който ще бъдат проведени в България, за да ги убедим в необходимостта от политическа алтернатива на това статукво и те да ни подкрепят.

Х.И.: Има хора, които са разочаровани от нашите решения, но има хора, които и сега може би са разочаровани, други от нещо трето... Ще се опитаме да заложим на това да им предложим конкретни идеи за това как би могла да се развива България.

Какво ви обединява сега?

Х.И.: Обединява ни огромното безпокойство за това, че страната губи своя демократичен европейски модел на развитие, за това, че всички основни свободи са подложени на ескалираща атака, че страната се заразява вторично с болестта на едни авторитарни модели на управление, които тя не е преболедувала. Това са огромни проблеми и е много здрава почва да се обединим. Обединява ни и съзнанието, че нашата страна може повече, че ние не просто имаме лоши сценарии пред себе си, но пропускаме позитивни сценарии и ни обединява желанието да се опитаме да направим управленска алтернатива за една по-добра траектория на развитие.

А.А.: Ние сме длъжници пред нашите избиратели, дано да ни простят, защото наистина липсата на наше представителство на демократичната общност в този парламент доведе до това равно състояние на всички институции, ако ги наречем изобщо институции. Виждате, че в този парламент се случва каквото реши задкулисието. Постижения, така да се каже, на демокрацията, се заобикалят без никакви проблеми и с каквито искате мнозинства. Опозицията в лицето на БСП е фасадна - вижте по какъв начин избраха парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, без никакъв проблем. И приемат лобистки текстове...

Ако бяхте вътре, нямаше ли да е по този начин?

А.А.: Не, те пак щяха да си изберат, но въпросът е, че щеше да се чуе и алтернативен глас. Но вземайки повод от това, което каза Христо, демократичните устои на България са разклатени, защото този модел на управление, който аз си позволявам да нарека модела "Борисов", на практика е обезличил всички институции. Защото законите не се приемат от парламента, те се пишат другаде. Член 1 на българската конституция казва "България е република с парламентарно управление", а парламентът е обезличен напълно.

Но вие вече бяхте в управлението "Борисов", кои грешки на Реформаторския блок няма да повторите?

А.А.: На първо място ние ще се опитаме да съберем под едно знаме хората, които не съгласни с този начин на упражняване на властта и искат промяна и това ни е голямата амбиция. Не е въпрос тук да се съберем две-три ръководства и да започнем да смятаме кой ще бъде в листите и какво ще се случва. За да може да си изготвим алтернативните предложения за политики в различните сфери на управление на страната, спокойно да предложим на българското общество наистина политическа алтернатива. И няма нищо специално в момента, просто вече натрупахме дълги и общи позиции по най-различни въпроси и официализираме общата ни работа.

Една от грешките на Реформаторския блок през 2014 г. е, че влезе в управлението. Едно от уникалните умения на Борисов е, че той развращава опозицията, като я вкарва във властта. Каква е алтернативата, която Демократична България ще предложи на този модел?

Х.И.: Разликата между нас и Реформаторския блок и това, което се опитваме да постигнем, е изграждането на политическата сила, която има в генетичния си код отказа да участва в такъв модел. Борисов, разбира се, е най-добрият в развращаването на опозицията, както вие го формулирахте, той е най-добрият, търговец на души в българската политика, но и други опитват и играят на този пазар. Тук въпросът е дали става дума за политическа сила както в нашия случай, която има намерение да премахне този модел, или става дума за политическа сила, която просто е имала намерение да мимикрира около някаква критика на този модел, всъщност да се нареди около масата и да започне да участва в него. Сега ние създаваме управленски екип, който да изработи цялостна програма за тази сапьорска работа по премахването на този модел. Аз знам какво трябва да се направи в правосъдието, Атанас знае много добре какво трябва да се направи в МВР и службите за сигурност, другите колеги имат експертиза за други предложения към избирателите. Така че това е голямата разлика между нас и тези от РБ, които останаха в предишния кабинет на Борисов - те никога не бяха дошли с мнение моделът да си тръгне или те да си тръгнат от него.

А.А.: Влизането на РБ във властта не беше грешка. Нека да си спомним историческия момент кога влязохме ние в парламента, това беше след управлението на Орешарски. Хората очакваха от РБ да бъде коректив на властта по принцип, а това, че Борисов умее да заблуждава и ние бяхме заблудени към онзи момент, че и той желае да участва в това демонтиране, твърде бързо го разбрахме и за това излязохме в опозиция. Между другото, важно е да се каже, особено за такава интелигентна читателска публика като вашата, в България за съжаление няма достатъчна политическа култура да бъдат оценявани такива ходове, някой доброволно да се откаже от властта. Вие виждате как с нокти и зъби се държат за властта, който се докопа до нея. Ние доброволно се отказахме от властта, защото не бяхме съгласни да участваме.

Вижте какво се получи сега в този парламент и в това правителство? На практика Борисов събра в една власт, казвам го широко, в една власт събра т.нар. Български патриоти заедно с техния политически антипод ДПС, етническата партия, те управляват заедно. В това правителство има министри, които формално са предложени от т.нар. Патриоти, а фактически са дадени от сараите, ето ги заедно в тази власт.

Между другото другата теза е, че част от РБ влиза във властта през 2014 г., за да държи структурите си, тъй като всеки влиза в политиката, за да управлява, все пак.

А.А.: Тогава е явно, че сме били с различни разбирания. Разбрахме, и то твърде бързо, че участваме в сценарий и отказахме да продължим, защото и до днес Христо можеше да е министър, а аз можеше да съм шеф на вътрешната комисия и да продължим цял мандат, нали така.

Х.И.: Представляваме политически сили, които стават един съюз, включително защото могат да контролират в себе си този импулс за самоцелна власт в името на консумацията в рамките на сегашния модел. Но ние искаме властта. Налагането на програма, която да демонтира този управленски модел, може да стане и в опозиция, но много повече през самото управление. В опозиция той може да бъде критикуван, той може да бъде делегитимиран, но неговото успешно разграждане минава през налагането на определени действия на властта. Въпросът е, че ние имаме готовност да разговаряме и да вземаме решението дали ще участваме във властта или не, главно от гледната точка на това дали ще изпълним тази програма, а не от гледна точка на това, че трябва да се правим, че правим някаква програма, за да нахраним "структурите си с власт".

Има ли ситуация, в която вие ставате партньори с ГЕРБ, или не, защото вие казахте, че отношението към Борисов ще бъде един от признаците за хората, които ще се присъединят към вас, нали?

А.А.: В политиката никога не се казва никога, за това аз казвам, че ако рибата е още в морето, не слагам тигана, нека да предизвикаме предсрочни парламентарни избори, нека да си каже народът, да си даде вота, да видим каква е конфигурацията и тогава ще преценяваме. Това, около което се обединяваме всички, е, че човек като Борисов повече не може да оглавява изпълнителната власт с наше участие. Иначе да си направи коалиция с ДПС, с БСП, с който иска.

Х.И.: Има поредица от стъпки, които ние трябва да направим, преди да стигнем до този етап. Сега ние нямаме финансов ресурс, нямаме и медиен ресурс. Срещу нас са тези два ресурса – пари и пропаганда, в огромно изобилие. Единственият терен, на който ние можем да се опитаме да прехвърлим мача, е теренът на идеите, теренът на конкретни предложения, които да показват на българските граждани, че ние знаем как да премахнем този модел на управление и да наложим друго, по-добро.

Повярвайте ми, и в ГЕРБ за страшно много хора е ясно, че има такъв модел и той трябва да бъде махнат. Въпросът е да получат валидна оферта за това той да бъде премахнат. И когато казваме, че с Борисов и Цветанов начело тази страна не може да се промени, ние поставяме две много важни предпоставки за сериозен разговор за бъдещето. Защото то започва след Борисов и Цветанов. А дали това ще е по-добро бъдеще, зависи от идеите, които ще предложим, и последователността, с която можем да ги подкрепим. Въпросът е да покажем, че има друг модел, в който страната може да просперира, и да сме показали последователни негови защитници. Когато и ако ние успеем да направим това, то ще промени политическия пейзаж, картината, в която оперират включително и избирателите на ГЕРБ.

А ще приемете ли Движение "България на гражданите", които миналата седмица излязоха от Реформаторския блок?

Х.И.: Искам сърдечно да помоля всеки, които ще посвети и отдели време да ни коментира идеологически, преди това да погледне нашите общи документи, защото се правят страшно много упражнения, които са наизуст. Няма да коментираме конкретни персони, но същевременно ние ще очакваме същото ниво на убедителност и последователност, за да можем да застанем под общо име, защото това е залогът да можем все пак да убедим нашите избиратели. А това е нашата цел като политици. Оттам нататък, разбира се, ние сме отворени. И разбира се, ние не затваряме врати и не очаквайте от нас да правим негативни и позитивни списъци. Поставяме обаче този позитивен критерий, ясна позиция по всички тези въпроси, подкрепена с последователни действия, които ще ни позволят заедно да убеждаваме избирателите на демократичната общност. Ето тази форма, когато я постигнем, ще сме готови да седнем с всеки.

Поставяме този въпрос, защото, ако ви цитирам правилно, един от аргументите ви да не бъдете заедно с ДСБ на предишните избори беше, че партията носи със себе си политически багаж, в смисъл минало. А всички тези формации, с които вие тепърва ще се свързвате, те имат, а вече и вие имате, политически багаж?

Х.И.: Политическият багаж не е нещо лошо по определение. В зависимост какъв е този политически багаж той може да бъде и капитал. Никога не съм коментирал политическия багаж на ДСБ с негативизъм, защото винаги сме казвали, че имаме общ път с тях - преди изборите, след изборите, по време на изборите и т.н. Всъщност аз го казах и на нашето учредяване - ние всички индивидуално и заедно сме Демократи за силна България, всички сме Зелени, и всички искаме да кажем "Да България". И това не е просто игра на думи. Наречете го общ багаж.

А.А.: Искам дебело да подчертая - ние няма да търгуваме, няма да се занимаваме с политическо търгашество, това, което е станало модел в България. Искаме това нещо да се разбере. Сега този ни е необходим, защото пък другият нали... Ние ще се стремим да приобщим към Демократична България всички онези хора, които имат реално еднакво отношение като нас към властта, към този порочен модел на управление.

Какво е отношението ви към Божидар Лукарски?

А.А.: Случайно попаднал човек на терена. Не бих искал да го коментирам.

Х.И.: Една от грешките, която се стремим да избягваме, е влизането в лични коментари спрямо политици, които не са силни и в управление. Нашите опоненти, на които е важно да се фокусираме, са силните фигури, тези, които определят съдбата на тази страна.

Ще приемете ли формации, като СДС например?

А.А.: Не става въпрос за формациите. Ние за това казваме, че нашата цел е да обединим избирателния корпус на демократите. Има две изключително важни предизвикателства - едното е външнополитическо, другото е вътрешнополитическо. Външнополитическото предизвикателство е в това, че е застрашен евроатлантическият избор на България. Вие виждате, че няма човек в нито една институция, който да го защитава, само се чудят по какъв начин да угаждат на Путин или на Ердоган, и загърбват евро-атлантическия избор на България. Вътрешнополитическото е тежката корупционна среда, в която функционира т.нар. държава, това нещо трябва да има противодействие, а за да има противодействие, трябва да има мощна обществена сила, която да ни подкрепи.

Кое е основното икономическо послание тогава, ако приемем, че политическото е трябва да спрем модела ГЕРБ, който захваща държавата?

АА: На първо място трябва да предложим мерки, чрез които да се осигури реална конкурентна среда. Конкуренция няма в България, икономическа, защото всичко е смазано от няколко олигарси, които са всяка вечер или през вечер на масата на Борисов и делят порциите. Това убива бизнеса и на първо място със законови и организационни мерки трябва да се създаде конкурентна среда, за да може дребният и

средният бизнес да работи и да получава своето.

ХИ: Това, което трябва да направим, е, от една страна да спрем чудовищното крадене на публични ресурси и злоупотребата с него. От друга страна, да създадем условия за много по-динамично производство на благосъстояние, което може да стане само от българските предприемачи. Това, което ние трябва да направим, е да отключим този потенциал. Това означава, от една страна, да намалим държавната намеса и ние ще предложим съвършено конкретен план чрез въвеждането на електронно управление намаляването на тази намеса със 60% или 70%. Единствено ние можем да предложим да изпълним такова обещание. Единствено ние можем да предложим да изпълним реална съдебна реформа, която в крайна сметка да гарантира правила, еднакви за всичко, нито волята, нито експертизата, нито в тази, нито в друга в електронното управление я има някъде другаде. Ние трябва да оздравим институцията за гарантиране на сигурност, ние трябва да инвестираме в човешкия капитал на България, така че той да се развие, това е огромен проблем пред българския бизнес и все по-ясно се усеща.

Интервюто взеха Йово Николов Огнян Георгиев

"В България няма икономическа конкуренция, защото всичко е смазано от няколко олигарси, които са през вечер на масата на Борисов и делят порциите."

Атанас Атанасов

Тази седмица "Демократи за силна България" (ДСБ), "Да, България" и "Зелените" обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". Преговорите между формациите започнаха малко след загубата на парламентарните избори миналата година. Тогава ДСБ се яви в коалицията "Нова република", а "Да, България" и "Зелените" бяха в коалицията "Да, България". Разговаряме с двамата съпредседатели - лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  "Обединява ни огромното безпокойство за това, че страната губи своя демократичен европейски модел на развитие, за това, че всички основни свободи са подложени на ескалираща атака, че страната се заразява вторично с болестта на едни авторитарни модели на управление, които тя не е преболедувала."

  ++++++++++++++++++++! Успех на "Демократична България"!

 • 2
  chimay avatar :-|
  chimay

  Душите с които търгува са мъртви, най-обикновен мършояд.

  Може и да не го ласкаете, ча-ааа-к толкова, или да прочетете пак приказките на Вилхелм Хауф.

  Те и нему ще са полезни, но млъкни сърце!

 • 4
  spindi avatar :-|
  spindi

  Все едно слушам някой от позитано. Ако 5 партии са на едно мнение и не могат да се справят с конкуренцията, значи са си на мястото в опозиция. Направи се коалирай с бсп. Виждам че ти се иска, но те е страх.

 • 5
  crusible avatar :-?
  crusible

  Успех на "Демократична България"! Към момента аз друга алтернатива не виждам.

 • 6
  crusible avatar :-?
  crusible

  До коментар [#4] от "spindi":

  Ах, любимата опорка на тролчетата, е че "ДБ" ще работи с БСП. Плоско, но сигурно за някои работи. Няма случай, Христо Иванов да не посочи, че БСП мълчаливо подкрепя модела "Борисов", което си е факт отвсякъде.

 • 7
  jdhfbsjxjd avatar :-|
  MORTAR

  Бе всичко разбирам, ма да се оплакват от липса на медийно влияние, това не мога да разбера.

 • 9
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Успех!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.