Безплатният обяд на Ковачки и Папазов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата бизнесмени ще бъдат включени в регулирания пазар на високи цени, въпреки че няма нужда от тях

Ивайло Станчев
26814 прочитания

© Георги Кожухаров


От 1 юли всички битови потребители и малки бизнес клиенти ще плащат по-скъпо за електричество, което отгоре на всичко не им е необходимо. Абсурдна, но напълно законна ситуация, в която, изглежда, неминуемо ще попаднем.

Причината е, че в осигуряването на ток за регулирания пазар тази година ще бъдат включени още три ТЕЦ-а, макар системата да няма нужда от повече мощности. Това са свързаните с бизнесмена Христо Ковачки "Бобов дол" и "Марица 3", които досега нямаха утвърдени цени, както и ТЕЦ "Варна", която от края на миналата година е с нов собственик - бившият транспортен министър в кабинета "Орешарски" и близък до ДПС Данаил Папазов и която получи разрешение да работи на природен газ.

Възползвайки се от едно съдебно решение, въпросните производители са подали заявления до Комисията за енергийно и водно регулиране за двойно и дори тройно по-високи от настоящите цени на производителите на ток. Интересното е, че въпреки тези цени те най-вероятно ще получат право да работят, защото КЕВР може да няма начин да им откаже. А това ще натежи в сметките на всички потребители, защото дори в минималния вариант става дума за десетки и дори стотици милиони левове допълнителен разход.

Печалби по закон

Регулираният пазар на ток съдържа абсурд в себе си. На практика сега всеки производител на електрическа енергия, пък бил той и най-неефективният, може да поиска да започне да продава ток и да осигурява разполагаема мощност за регулирания пазар на изгодна за него цена. И КЕВР ще трябва да му позволи, или казано по-точно - да му отреди място на пазара, като ограничи останалите участници, дори те да са по-ефективни.

Това е така заради едно решение на Върховния административен съд от 2016 г. През 2014 г. ТЕЦ "Бобов дол" подава заявление до КЕВР с искане да бъде включен сред производителите, от които общественият доставчик НЕК изкупува ток, както и да получи квота за количество електрическа енергия. КЕВР обаче отказва да включи централата в сметките си, поради което свързаният с Христо Ковачки ТЕЦ внася жалба в Административния съд - София-град. На 29 октомври 2015 г. магистратите решават, че регулаторът е действал правилно, и отхвърлят искането на "Бобов дол". Следва нова жалба - пред Върховния административен съд. Там делото приключва на 16 ноември 2016 г. с коренно противоположно решение. Висшите магистрати приемат доводите на ТЕЦ-а за липса на мотиви при определянето му на нулева разполагаемост и изключването му от производителите на електрическа енергия, от които НЕК изкупува ток по регулирани цени.

ВАС тълкува Закона за енергетиката, според който КЕВР "определя разполагаемостта за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с които общественият доставчик да сключва сделки с крайните снабдители". Според ВАС принципите за равнопоставеност изискват нормата да се прилага за всички производители независимо колко големи са те.

Като резултат от това и след извършването на допълнителни анализи на 11 октомври миналата година КЕВР е ревизирала решението си от 2014 г. и е предоставила със задна дата на ТЕЦ "Бобов дол" разполагаемост в размер на 886 777 мегаватчаса.

Всички са добре дошли

Осланяйки се на тази внезапно появила се възможност, тази година ТЕЦ-овете "Варна", "Бобов дол" и "Марица 3" са решили да получат солидни приходи от регулирания пазар на ток, до който нямаха достъп досега. Най-изумително е искането на ТЕЦ "Варна". При средна цена за този регулаторен период 75 лв. за мегаватчас ТЕЦ-ът иска да продава на 195.12 лв./мВч, от които 25.3 лв./мВч е за разполагаемост. Това според анализите на собственика й Данаил Папазов ще покрие производствените разходи (централата ще работи на природен газ), ще осигури средства за ремонти и модернизации и ще позволи възвращаемост на инвестицията от 7% - ТЕЦ-ът бе купен от CEZ срещу 48.5 млн. евро.

ТЕЦ "Марица 3" е обявила, че иска да работи на цена 157.09 лв./мВч (19.23 лв./мВч за разполагаемост), а "Бобов дол" - на 120.98 лв./мВч (14.2 лв./мВч за разполагаемост). Тъй като не са конкурентни да продават на свободния пазар, през последните години двете централи си осигуряват приходи предимно от търговете на ЕСО за студен резерв - в зависимост от периода на годината, без да работят те получават от 7.65 до 10.98 лв. за мегаватчас. Преди месец "Бобов дол" дори спря напълно дейността си заради ниската изкупна цена на тока.

Трудно е да се каже колко точно пари ще бъдат осигурени за централите, тъй като за определянето на разполагаемостта и квотите за производство се използват сложни формули, които включват общото прогнозно потребление в страната, останалите производители на електричество и т.н. Ако съдим по казуса с ТЕЦ "Бобов дол" от 2014 г. обаче, може да се окаже, че поне за разполагаемост на централите ще бъде дадено около половината от заявеното количество. В случая с ТЕЦ "Варна" това е около 2 млн. мВч по цена 25.3 лв., или общо над 50 млн. лева. За ТЕЦ "Бобов дол" сметката е около 30 млн. лв., а за ТЕЦ "Марица 3" - около 4 млн. лева. Отделно ще са приходите за производство в зависимост от квотите, които генерациите получат.

Регулатор с вързани ръце

Засега регулаторът не коментира в конкретика какво ще прави със заявленията на въпросните три централи. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви само, че няма да допусне "чувствително повишаване" на цената на електроенергията за потребителите. По думите му през последните 3 години КЕВР прилага консервативен подход, който не допуска сериозни изменения в цената. "В противен случай биха били ощетени не само битовите потребители, но и българският бизнес, тъй като това би довело до неустойчивост на изготвяните от индустрията бизнес планове и намаляване на конкурентоспособността на компаниите", казва той. Иванов подчертава, че при анализа на ценовите заявления комисията отчита единствено икономически обоснованите разходи на дружествата, и казва, че това му дава "основание отново да потвърдя, че българските граждани и бизнесът трябва да бъдат спокойни".

Каквито и анализи и сметки да направи КЕВР обаче, присъствието на трите ТЕЦ-а неминуемо ще се отрази в крайната цена на тока, дори исканията да не бъдат удовлетворени в пълния размер. Има и възможност регулаторът да отреже напълно трите централи, но е повече от сигурно, че те ще обжалват това решение и предвид практиката на съда може да спечелят.

За да се затвори тази вратичка, са необходими промени в Закона за енергетиката. Но според депутати, с които "Капитал" разговаря, такива е малко вероятно да се случат преди старта на новия регулаторен период - нищо, че в момента в Народното събрание се обсъждат именно изменения в този закон.

Държавните играчи също натискат за повече пари

Наред с частните дружества и всички държавни участници на електроенергийния пазар са поискали от КЕВР повишаване на цените, по които работят. ТЕЦ "Марица-изток 2" например настоява за увеличение от 32% на тарифата, по която продава тока. Така един мегаватчас би струвал 98.75 лв. без ДДС при сегашна стойност от 75.08 лева. ВЕЦ-овете, собственост на НЕК, са поискали увеличение на цената с 18% до 82.62 лв./мВтч без ДДС. В същото време поисканото от АЕЦ "Козлодуй" поскъпване е символично - 3 на сто, до 56.43 лв. без ДДС за мегаватчас.

Шоково поскъпване на цената за пренос и достъп до електроенергия е поискал и Електроенергийният системен оператор. Предложението е първата тарифа да се промени от 8.15 лв. до 11.05 лв. без ДДС за всеки пренесен мегаватчас по мрежата, което представлява ръст от 36%. Таксата за достъп пък да бъде увеличена с цели 49% иска ЕСО - до 1.62 лв. без ДДС за мВч.

Фотограф: Надежда Чипева

От 1 юли всички битови потребители и малки бизнес клиенти ще плащат по-скъпо за електричество, което отгоре на всичко не им е необходимо. Абсурдна, но напълно законна ситуация, в която, изглежда, неминуемо ще попаднем.

Причината е, че в осигуряването на ток за регулирания пазар тази година ще бъдат включени още три ТЕЦ-а, макар системата да няма нужда от повече мощности. Това са свързаните с бизнесмена Христо Ковачки "Бобов дол" и "Марица 3", които досега нямаха утвърдени цени, както и ТЕЦ "Варна", която от края на миналата година е с нов собственик - бившият транспортен министър в кабинета "Орешарски" и близък до ДПС Данаил Папазов и която получи разрешение да работи на природен газ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  Папазов,тоест КОЙ...е бива ли без прасето?

 • vaskoangelov

  страните от Европа (вкл. и Великобритания, традиционен привърженик на въглищата и ТЕЦ) успяват да изкарват дни, седмици, месеци изцяло на възобновяема енергия.
  А ние тука даваме пари на вятъра и си тровим въздуха щот' сме цъфнали та вързали.

  стига с тия вече!

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Енергийната мафия е най-големият грабител на хората в България! Как се живее при сметка за ток за отоплението на половин гарсониера до 150 - 160 лева при пенсия 270 лева?

 • 4
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Теца на ковачки е пред разпад. Хвърля варовик на поразия. Това си е пладнешки обир.

 • crusible

  И сега на целия този крадлив фон от свръх производство на енергия да добавим "мега" проекта Беляне. Това, ако стане реалност, ще се стягат куфарите.

 • 6
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#5] от "crusible":

  Закъснял си със стягането на куфарите. Аз моите в края на царуването на Мадридския дядка ги пратих заедно с мен в странство. Но по-добре късно от колкото никога.

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  Мдааа, ще ме чуете..... Тока ще стане 3 лв преди бензина!

 • bat_plamen

  "Системата" е така направена,че да прецака редовият българин!!!!!

 • 9
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Тези измамници така ни прецакват с топлото, че винаги настръхвам от безобразията им. Заплатите на хората от топлофикациите се дават като се събират таксите от касите. Бездънният джоб на Ковачки никога няма да се напълни поради системна алчност и безскруполност.

 • flyco

  А едни хора бяха подкарани да протестират под нечии прозорци - уличен натиск в лична изгода. Не може човек мислещ със собствената си глава да бъде член на профсъюз в България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK