Съдът: Центърът за градска мобилност трябва да предоставя обществена информация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът: Центърът за градска мобилност трябва да предоставя обществена информация

Съдът: Центърът за градска мобилност трябва да предоставя обществена информация

Дружеството е създадено за задоволяване на обществен интерес и трябва да отговаря на запитвания

8441 прочитания

© Георги Кожухаров


Общинското дружество "Център за градска мобилност" е задължено да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Това е дружеството, което управлява градския транспорт и платеното паркиране в София.

С решение на Административен съд - София-град от петък е отменен отказ на изпълнителния директор на фирмата да предостави достъп до протоколите на съвета на директорите на дружеството по искане на "Капитал".

В едно писмо от три реда ръководството на общинската фирма защитаваше тезата, че Законът за достъп до обществена информация не е приложим за Центъра за градска мобилност (ЦГМ), без да сочи мотиви за това.

В решението си съдия Зорница Дойчинова приема, че това становище на ЦГМ не намира опора в закона: "Съдът счита, че дружеството "Център за градска мобилност" АД, независимо от търговския си характер, е създадено за задоволяване на обществен интерес съгласно §1, т. 4 ЗДОИ в областта на обществения транспорт." Тя цитира и практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, според която кръгът на задължените да предоставят информация може да бъде разширен значително.

"Заседанията на съвета на директорите не са тайни, а за тяхното провеждане се води протокол, който следва да се подпише от всички присъствали членове, тоест исканата информация се създава от дружеството на провежданите от неговия управителен орган заседания", се казва в решението. Съдът приема, че "гражданите биха могли да си съставят мнения за работата и дейността на дружеството предвид на това, че съветът на директорите разполага с предписани в устава правомощия за взимане на управленски за дружеството решения".

Според адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация", който води делото, казусът е важен и от него не зависят само конкретният случай, а по принцип въпросът с това дали държавните и общинските фирми дължат отчетност по ЗДОИ.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK