Вечерни новини: По-малко субсидии за едри земеделци, без скъпия ток на Ковачки и Папазов

И още: Жертви в Торонто, след като ван се вряза в пешеходци, ЕK разследва придобиването на Shazam от Apple

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Неприятна изненада поднесе денят на едрите земеделци в България и Европа, след като стана ясно, че Брюксел планира да намали плащанията за тях. "Лоша" новина застигна и Христо Ковачки и Данаил Папазов, като енергийната комисия в парламента изненадващо затвори законовата вратичка, чрез която техните ТЕЦ-ове щяха да бъдат безпроблемно включени в регулирания пазар с неколкократно завишени цени, осигурявайки бърза печалба за собствениците им, без потребителите да имат нужда от техните мощности и скъп ток.

Фокусът на международните медии днес пък падна върху трагедията от понеделник вечер в Торонто, в която ван се вряза в пешеходци и взе жертви - умишлено, макар и по-скоро не с терористични цели според разследващите.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

ЕК планира да ореже евросредствата за едри фермери, което ще засегне силно и български зърнопроизводители

На фона на очакваното орязване на разходите на ЕС в основни политики след 2020 г. Брюксел планира да намали плащанията си за най-големите европейски фермери, за да съкрати размера на селскостопанските субсидии с 6%. Това съобщава "Политико", цитирайки еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.

Новата идея би засегнала силно България, която според доклад на европейския парламент е държавата с най-голяма концентрация на земеделска земя в малко на брой едри собственици и ползватели - според данните 1.5% от стопанствата управляват повече от 82% от общата земя в страната. В момента ЕС отделя 59 млрд. евро за земеделски субсидии годишно, от които около 1.2 - 1.3 млрд. евро са за България. Получатели са основно зърнопроизводителите.

ТЕЦ-овете на Ковачки и Папазов няма да продават скъп ток за бита

Пропадат плановете за бързи и лесни печалби на свързаните с Христо Ковачки централи "Бобов дол" и "Марица 3", както и на ТЕЦ "Варна", която от края на миналата година е притежание на Данаил Папазов, бивш транспортен министър в кабинета "Орешарски" и близък до ДПС и Делян Пеевски. ТЕЦ-овете на двамата бизнесмени поискаха от КЕВР да бъдат включени в регулирания пазар на ток с двойно и дори тройно по-високи цени от пазарните, въпреки че няма никаква нужда от тях. И поради празнота в законодателството щяха да получат това право. Парламентарната комисия по енергетика обаче гласува на второ четене във вторник (24 април) извънреден текст в Закона за енергетиката, който затваря тази вратичка.

Предложението, което бе направено от председателя на комисията Делян Добрев, ще бъде включено в пакета промени в секторния закон, които се очаква да бъдат разгледани в пленарната зала този четвъртък. И ако бъдат одобрени от депутатите трите централи ще бъдат отрязани от регулирания пазар на ток. Против идеята да се ограничи участието на скъпите и неефективни ТЕЦ-ве в енергийната система се обяви единствено ДПС.

Десет са жертвите на трагедията в Торонто, в която ван се вряза в пешеходци

Десет души са били убити и 15 са ранени, някои от които са в критично състояние, след като микробус се вряза в пешеходци на тротоар в Торонто, оставяйки пътека от опустошение в понеделник вечер. Инцидентът се случи в един от първите топли дни на канадския град през годината. Той изглежда е умишлен, заяви Марк Сондърс, шеф на полицията в Торонто, пред репортери. Шофьорът Алек Минасян, 25-годишен, от близкия град Ричмънд Хил, е арестуван след кратка конфронтация с полицията. Според профила му в LinkedIn той учи компютърен софтуер в колежа в Торонто.

Длъжностните лица отказват да коментират мотивите му, но заявиха, че заподозреният не представлява заплаха за националната сигурност. Или с други думи, макар и умишлени, действията му по-скоро не са с терористични подбуди, макар полицията да не изключва нито една версия все още.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Amazon започна доставки до багажника на автомобила

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво важно ще се случи утре

Автосалонът в Пекин започва утре с очакване да доминират политически теми

Световната автомобилна индустрия ще си даде среща утре на автомобилния салон в Пекин - най-големият автомобилен пазар в света, където през 2017 г. са продадени 28.9 млн. превозни средства. Китай, уверен в своята сила и с все по-конкурентни местни марки автомобили, се подготвя да смекчи ограниченията за чуждестранните автомобилни производители.

Очакванията са, че тази година на събитието ще властват "политически" теми. От една страна, ще е отражението на евентуална търговска война между Пекин и Вашингтон, която безпокои автомобилния сектор. От друга страна, намерението на Китай за отваряне към чужди компании предизвиква сдържан оптимизъм. Китайският президент Си Цзинпин обеща намаление за вносните мита за автомобилите - голям подарък за луксозните марки, въпреки че обемите остават ограничени.

Кабинетът може да задвижи военните проекти за 2.72 млрд. лв.

В сряда кабинетът би трябвало да даде зелена светлина за двата мегапроекта за модернизация на армията - за нови изтребители и нови бронирани машини за пехотата на обща стойност 2.72 млрд. лв. Според обещанията на военния министър Каракачанов това трябва да се случи до края на април, като последното заседание на Министерския съвет за месеца е утре.

Твърде вероятно е обаче Каракачанов да не спази обещанието, като в заключителното становище от проведения миналата седмица КСНС като краен срок за гласуване на проектите вече фигурира месец юни.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Земеделската земя в България е поскъпнала с 14.6% през 2017 г., като средната цена на декар достига 872 лв., сочат данните на НСИ. Най-висока e цената в Североизточния район - 1401 лв. на декар, но най-голямо поскъпване е отчетено в Югозападния район - с 83.4%.

Брюксел разследвапридобиването на британското приложение за разпознаване на музика Shazam от Apple. Комисията има опасения, че предстоящото сливане може да намали избора при стрийминг услугите.

15 служители на агенция "Автомобилна администрация" в Благоевград са задържани при акция на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура. Арестуваните се разследват за корупция, като според разследващите те са получавали от 300 до 600 евро от транспортни фирми, за да не им съставят наказателни постановления за извършени нарушения.