Светят ли още коледните елхи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Светят ли още коледните елхи

В четвъртък състав на Апелативния специализиран съд окончателно остави тримата обвиняеми в ареста

Светят ли още коледните елхи

Какво знаем по казуса с районния кмет на "Младост" една седмица след ареста

8968 прочитания

В четвъртък състав на Апелативния специализиран съд окончателно остави тримата обвиняеми в ареста

© Георги Кожухаров


Жуженето пред залите на Съдебната палата в ранния следобед на вторник е прекъснато от задъхан адвокат, който отдалече се провиква на колегите си: "Търсих място да паркирам. Намерих. Оставих колата отключена, а на задна седалка сложих едно кашонче - който иска, да остави пари в него." Смях. Следва нов майтап по същия сюжет. После още един.

Седмица след като кметът на район "Младост" Десислава Иванчева и още двама помагачи бяха арестувани, случаят е актуален не само в света на вицовете.

Миналия вторник Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на същия район Петко Дюлгеров бяха задържани при показна акция в центъра на София. Начинът, по който беше проведена, стана дори причина за мимолетно напрежение между външния министър Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров.

Постоянното задържане на тримата обвиняеми под стража даде повод на прокуратурата и прясно създадената антикорупционна комисия да обявят, че борбата с корупцията вече е по румънски модел. Oтказът им да отговарят на въпроси (извън интервютата в контролирана среда), от една страна, и коментарите на адвокатите на подсъдимите - от друга, повдигнаха още повече въпроси по изначало неясния случай.

Какво се е случило (според прокуратурата)

От твърденията на обвинението става ясно, че през февруари бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнал в Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), че Десислава Иванчева му иска подкуп. Той е приобщен към преписка, която специализираната прокуратура води срещу нея от края на миналата година. Когато става ясен размерът на искания подкуп, Ваклин тегли кредит от 70 хил. евро, предава сумата на КПКОНПИ, които след белязване на банкнотите му я връщат, за да я даде на Иванчева. След няколко неуспешни опита се стига до среща между Ваклин и посочения за посредник Петко Дюлгеров, който взима парите. Той задържа 20%, от тях а останалото предава на Иванчева и Биляна Петрова, като по последна информация ги оставя в кашон на задната седалка на служебната кола на районния кмет. Колата тръгва и после е спряна, а двете са задържани. Задържан е и Дюлгеров. Иванчева е обвинена в искане на подкуп, а другите двама - че са й помагачи.

Кой е изнудваният

Веднага след ареста "Капитал" потърси почти всички големи инвеститори в "Младост" в опит да намерим подателя на сигнала. Тогава Александър Ваклин категорично отрече да е той. Няколко дни по-късно вече твърдеше обратното. Тази седмица от фирмата му "Ваклин груп" ни отговориха, че той не желае публичност (след като преди това се беше появил в ефира на няколко телевизии).

Ваклин управлява общо 14 дружества, създадени с цел изграждане или управление на жилищни сгради в столичните квартали "Люлин", "Младост", "Студентски град", "Света Троица" и др. Собствеността на фирмите е разпределена между него, съпругата му, негови британски партньори и регистрирана в Сейшелите компания с неясен краен собственик.

По ирония на съдбата бизнесменът е член на ръководството на партия "Нова алтернатива", учредена от министъра на отбраната в правителството на Сергей Станишев Николай Цонев, който също беше зрелищно задържан по обвинение за подкуп, а впоследствие - оправдан.

Защо е бил изнудван

В началото на 2017 г. Александър Ваклин получава зелена светлина от главния архитект на София да строи жилищни сгради до Околовръстното шосе. Няколко месеца по-късно той инициира промяна в параметрите на проекта, която е одобрена на централно ниво, а на 16 юни преписката е изпратена в район "Младост", който трябва да я съобщи на заинтересованите страни, за да могат да направят възражения. Това оповестяване, което при предходния проект е станало в рамките на месеци, този път се забавя по неясни причини. През октомври Ваклин подава заявление до кмета на "Младост", с което иска произнасяне, а следващия месец ноември ресорната комисия в Столичния общински съвет разглежда серия от жалби на инвеститори срещу бездействието на Десислава Иванчева, една от които е на "Ваклин груп".

По случая е изготвен доклад на районната администрация, в който се обяснява къде се намира всяка от преписките. Върху него с почерка на Иванчева срещу тази на "Ваклин груп" е записано "при мен", т.е. документите са се намирали при нея. В края на декември фирмата завежда дело в Административния съд, но то е оставено без движение в продължение на три месеца - защото преписката не е изпратена от район "Младост" и защото инвеститорът не е платил държавната такса от 50 лева.

По данни на прокуратурата това размотаване е направено умишлено от Иванчева, за да постави в зависимост инвеститора и да му поиска подкуп.

Какви са доказателствата

Според прокуратурата доказателствата са следите от предадените белязани пари, открити по тримата задържани, свидетелски показания и подслушани разговори. Към този момент не е ясно какво съдържат записите, защото не са били приложени към материалите, до които адвокатите са имали достъп при разглеждането на искането за постоянно задържане под стража на тримата обвиняеми. При всички положения това ще бъде ключово доказателство по делото.

Кой е пипал парите и къде са те

Или както стана популярно - кой е светнал. По думите на прокуратурата - всички. По думите на адвокатите - не точно. Следи от маркиращото вещество е имало от външната страна на ръцете на двете жени, докато ръцете на Петко Дюлгерев "светели". Прахът, с който се маркират банкнотите, е леплив и може лесно да се предаде при здрависване например. Всъщност дали някой "свети" няма решаващо значение, защото подкуп може да бъде взет и без парите да се пипат (има такива осъдителни присъди). Много по-съществен момент е доказването на искането на подкупа.

По време на мярката за неотклонение адвокатите на задържаните пледираха, че има документ, доказващ, че парите са били върнати на Ваклин преди предаването на подкупа, т.е. не е имало как да бъдат дадени на Иванчева и останалите. В действителност бизнесменът е дал парите на агент на антикорупционната комисия, която ги е белязала и му ги е върнала, за да ги предаде на този, който му иска подкуп.

Пробито ли е разследването

От известната до този момент информация (главно от защитата) се виждат няколко логически и фактологически разминавания. Така например парите за подкупа са дадени на ДАНС за маркиране от Александър Ваклин над десет дни преди датата, на която се твърди, че подкупът е бил поискан. Според обвинението Иванчева е поискала подкупа в столичен мол, а защитата твърди, че тя не е стъпвала в него, което можело да се види от записите на камерите.

Пак според нейния адвокат посредникът по сделката Петко Дюлгеров, за когото прокуратурата твърди, че е направил пълни самопризнания, отрича да е преговарял и предавал какъвто и да е било подкуп.Все така не става ясно защо двете дами не са били задържани непосредствено при качването в автомобила, а са били оставени да пътуват по улиците на София, за да бъдат спрени пред Спортната палата.

Има ли нарушения при ареста

"По отношение на ареста малко се прехвърлиха границите", каза ден след операцията външният министър и вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева. Коментарът й предизвика гнева на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска обяснение дали това е позицията на целия кабинет. Ситуацията беше бързо замазана от министъра на правосъдието Цецка Цачева, а след това и от председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, който каза пред БНР: "По отношение на твърденията за прекомерност искам всички, които хвалеха румънския модел, сега да си дадат сметка и да направят сравнение. Защо тези, които го хвалеха, сега обявяват тези действия за прекомерност?"

Всъщност проблеми с действията на службите и престоят на Иванчева с белезници на публично място с часове има. Така например Директивата за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност, която трябваше да бъде транспонирана до 1 април, ясно задължава държавите членки да "вземат подходящи мерки, за да гарантират, че заподозрените и обвиняемите не са представяни като виновни - в съда или пред обществеността, чрез използване на мерки за физическо възпиране."

Всички аргументи на прокуратурата и КПКОНПИ за акцията са в стил "така казва законът" (наказателният процес налага присъствието на задържания, докато трае огледът) и "иначе щяхте да кажете" (защо автомобилът не е преместен на друго място).

Когато Иванчева се опита да каже нещо на журналистите, служителка с маска буквално й запуши устата с ръка. Кадърът обиколи социалните мрежи. От ръководената от Пламен Георгиев КПКОНПИ казаха само, че жената е служител на МВР, т.е. проблемът не е техен. Действието няма как да има законово основание - при полицейско задържане (каквото е наложено на Иванчева) може да се ограничава единствено правото на придвижване, но не и на изразяване.

На този фон въпроси като защо служители на антикорупционната комисия носят маски (при положение че само баретите и групите за задържане на МВР имат това право) или защо колите им, включително и джипът, ползван от дясната ръка на Пламен Георгиев - Антон Славчев, имат сини буркани (при положение че нямат право на това) изглеждат по-скоро бутикови.

Жуженето пред залите на Съдебната палата в ранния следобед на вторник е прекъснато от задъхан адвокат, който отдалече се провиква на колегите си: "Търсих място да паркирам. Намерих. Оставих колата отключена, а на задна седалка сложих едно кашонче - който иска, да остави пари в него." Смях. Следва нов майтап по същия сюжет. После още един.

Седмица след като кметът на район "Младост" Десислава Иванчева и още двама помагачи бяха арестувани, случаят е актуален не само в света на вицовете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Май ще има да си спомняме с носталгия за Цацаров, когато този мръсник Георгиев заеме неговото място.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нека да бъдем великодушни. Комисията едвам е създадена. Екипите за изобретяване, изработка и доставка на доказателства още не са се стиковали. Първите два-три случая ще бъдат оперативно неуспешни, но с всеки следващ задържан ще се трупа ценен опит и от един момент нататък извършителите ще светят не просто като коледна елха, ами направо като елхата на Рокфелер плаза, а очевидците ще свидетелстват на тумби по десет.

 • 3
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  "Когато Иванчева се опита да каже нещо на журналистите, служителка с маска буквално й запуши устата с ръка... Действието няма как да има законово основание - при полицейско задържане (каквото е наложено на Иванчева) може да се ограничава единствено правото на придвижване, но не и на изразяване".

  Действието могат да имат законово основание, ако искаме да прокарване обективна журналистика:
  Чл. 163 от НПК: "Органът, който извършва разследването, има право да забрани на присъстващите да влизат във връзка с други лица или помежду си, както и да напускат помещението, докато завърши претърсването".

 • 4
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "hammurabi":

  Чл. 97. (1) Защитникът може да участва в наказателното производство от момента на задържането на лицето или на привличането му в качеството на обвиняем.
  (2) Органът на досъдебното производство е длъжен да разясни на обвиняемия, че има право на защитник, и му осигурява възможност НЕЗАБАВНО да се свърже с него. Той не може да извършва никакви действия по разследването и други процесуални действия с участието на обвиняемия, докато не изпълни това си задължение.

 • 5
  wiktor66 avatar :-|
  wiktor66

  :-) Помните ли Петьо-Еврото, който "сготви" Николай Цонев?

  За него колеги казаха:
  "...този изрод за една бутилка уйски ще измисли обвинение и на Свети Петър".

  Тук почèркът е същия...... на изрод.

 • cwetan

  Не особено кадърна постановка.Дано адвокатът си свърши добре работата,и после бъдат заведени дела

 • 7
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  До коментар [#4] от "anihilator_jack":

  Някои упражняват правомощия (органите на властта), други имат както права, така и задължения (в случая задържаната). Когато на задържаната са нарушени правата й, ако това наистина е така, това не означава, че автоматично оран на властта може да бъде лишен от правомощието му, респ. че задържаната няма вече задължения. Простичко - правата на задържаната се простират до правомощието на органа на властта, и обратно - правомощието на органа на властта се простира до правото на задържаната.
  Ако претърсването (или обискът на задържаната) е започнало без защитник, въпреки че е бил поискан - ще бъдат оспорени събраните доказателства. Но това автоматично не лишава органа на властта от негово правомощие, нито елиминира другите задължения на задържаната.

 • 8
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  До коментар [#5] от "wiktor66":

  Нито единият, нито другият - е цвете за мирисане. По делото останаха хиляди евро, които никой не си ги потърси :) При уговорките за парите уискаджията е прихванат със специални разузнавателни средства, и понеже другата риба е била по-голяма (действащ министър), а само със СРС не се доказва подкуп - предложено е на уискаджията да си избира процесуалното качество (свидетел или обвиняем). По-нататък знаеш какво се е случило. В тази клоака няма неоцапани. А сготвянето идва от алчността и лакомията на сготвените.

 • 9
  maznio avatar :-|
  str2sarcasm()

  Отлично изложение на случая.

 • 10
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  [quote#7:"hammurabi"]Ако претърсването (или обискът на задържаната) е започнало без защитник, въпреки че е бил поискан - ще бъдат оспорени събраните доказателства. Но това автоматично не лишава органа на властта от негово правомощие, нито елиминира другите задължения на задържаната. [/quote]

  Готов си за цацаратурата, а може би вече работиш там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.