Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Според президента Радев (вляво) получаването на покана за започване на преговори за членство на България в ОИСР ще е от полза за цяла Югоизточна Европа.

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

България чака дата за преговори за членство в ОИСР, Пхенян закрива ядрения си полигон и уеднаквява часовото време с Южна Корея, Армения избира нов премиер

5436 прочитания

Според президента Радев (вляво) получаването на покана за започване на преговори за членство на България в ОИСР ще е от полза за цяла Югоизточна Европа.

© Прессекретариат на президента


В необичайно топлия последен априлски уикенд новините идваха основно от света. Историческата среща в петък между лидерите на Северна и Южна Корея продължава да дава развития, като например заявките на Пхенян да уеднакви часовото си време със Сеул и да закрие окончателно ядрения полигон "Пхунгери" през май. Като реакция на случилото се в петък дойде и изявлението ден по-късно на американския президент Доналд Тръмп, че вероятно "през следващите три-четири седмици" ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, за да говорят за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Точна дата обаче все още няма.

В България слънчевите почивни дни бяха спокойни откъм събития. Вълнения и коментари предизвика най-вече желанието на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев тя да може "поне да задържа" заподозрени. Дали то ще бъде изпълнено ще зависи от това кои партии ще застанат зад него.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

България чака дата за начало на преговорите за членство в ОИСР

България трябва да получи точна дата за старт на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и тази дата трябва да бъде в обозримо бъдеще. Това констатира президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на организацията Анхел Гурия, става ясно от пресцентъра на президентството. Представителят на "клуба на богатите" изрази своята подкрепа за българската кандидатура, съобщиха от Министерския съвет. Присъединяването на страната към ОИСР е сред външнополитическите приоритети на България, посочват още от правителствената пресслужба.

ОИСР е международна организация на развитите икономики, в която членуват 35 държави, сред които 22 страни - членки на ЕС. Последната, която получи прием в "клуба", беше Латвия през 2016 г. Членството в ОИСР на практика се разглежда като печат за качество, тъй като държавите членки трябва да спазват високи международни стандарти и получават редовни доклади за състоянието на икономиките и развитието си. Приемането на страна в "клуба" би повишило доверието в нея на финансовите среди, което създава възможност за по-голям приток на чуждестранни инвестиции. Според Радев получаването на покана за започване на преговори за членство ще е от полза за цяла Югоизточна Европа и би дало "силен сигнал за пътя, който трябва да се следва от останалите страни от нашия регион".

Експерти са против антикорупционната комисия да може да задържа заподозрени

Месеци след приемането на антикорупционния закон, седмици след избирането си и дни след първата акция на комисията (срещу кмета на "Младост") председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев поиска тя да може "поне да задържа" лица. Не бива да се разширяват правата на антикорупционната комисия и тя да може да извършва арести, смятат обаче директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова и бившият директор на БОРКОР Румен Миланов.

Пред БНР в неделя Иванова каза, че функцията по задържане не е сама по себе си изолирана от полицейската дейност. Тя върви с функцията по разследването на престъпленията. Според нея, ако се разреши на различни структури да задържат, е възможно да се нарушат международноправните стандарти за защита на правата на гражданите. Според Румен Миланов, който също говори пред БНР, е опасно да се разрешава на различни органи да имат право да задържат, защото, за да се извършва тази дейност, е необходима легитимност на органа. Въпреки всички предупреждения обаче управляващите партии изглеждат благосклонно настроени да изпълнят исканията на Пламен Георгиев.

Пхенян закрива през май ядрения си полигон "Пхунгери"

Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" през май, съобщи президентството в Сеул. Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити. Севернокорейският лидер Ким Чен-Ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже-Ин по време на срещата им в петък, заяви говорител на президентството.

Проучване на сеизмолози показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 г. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6.3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя. Освен това Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул. Макар и предимно символични, тези стъпки показват желание за напредък.

Управляващите в Армения се отказаха да посочат премиер

В опит да успокои напрежението управляващата партия в Армения обяви, че няма да издига кандидат в предстоящото във вторник гласуване в парламента за нов премиер. Вместо това при гласуването партията ще подкрепи някого от кандидатите. Така за първи път от 1999 г. Армения ще има премиер, който не е от доминиращата Републиканска партия.

Опозиционният лидер Никол Пашинян, оглавил масовите протести, довели до оставката на премиера Серж Сарксян на 23 април, беше заплашил, че опозицията вероятно ще бойкотира евентуални предсрочни избори, ако парламентът не го избере за министър-председател. Пашинян твърди, че той е единственият легитимен избор за поста, въпреки че не е член на управляващата партия, която разполага с парламентарно мнозинство. Ако бъде избран във вторник, Пашинян заяви, че ще иска свикването на предсрочни избори. Близък съюзник на Русия, Армения е в разгара на политическа криза след продължаващи повече от две седмици антиправителствени протести.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Събитията, които ще следим в следващите дни

Преговорите за следващия бюджет на ЕС влизат във фазата на числата

Стартовият изстрел за преговорите по следващия седемгодишен бюджет на ЕС ще бъде даден на 2 май, когато еврокомисарят Гюнтер Йотингер ще представи предложението на Европейската комисия за финансовата рамка за периода 2021-2027 г.

Това ще е първият бюджет за ерата след Brexit и ще е показателен накъде отива ЕС. "Време е лидерите да се ангажират финансово с това какъв ЕС искат", написа комисията в скорошен доклад. Очаква се Брюксел да предложи по-голям бюджет, възлизащ на между 1.13% и 1.18% от БНП на ЕС. Важните въпроси, на които се търси отговор, са: как ще бъде запълнена дупката от 12-13 млрд. евро след напускането на Великобритания; с колко ще бъде орязана и как ще бъде реформирана Общата селскостопанска политика, която в момента поглъща около 38% от разходите; как ще се промени регионалното финансиране, което е около една трета от бюджета; колко ще се харчи по нови приоритети като граничен контрол, сигурност и отбрана. България и останалите страни ще могат да се ориентират по-точно за своя дял от бюджета към средата на юни, когато ЕК ще представи секторната разбивка.

Изключването на ЕС от американските мита за стоманата изтича на 1 май

Изключването на страните от ЕС от американските мита върху стоманата и алуминия изтича на 1 май на фона на продължаващи дискусии. ЕС, Австралия, Аржентина, Южна Корея и Бразилия бяха изключени от митата от 25% върху вноса на стомана и от 10% върху вноса на алуминий. Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди, че тарифите са необходими, за да защитят сектори, които са важни за националната сигурност, но са засегнати от притока на евтин чуждестранен внос. Също така многократно подчертава, че ЕС и САЩ имат "общ интерес да се справят с глобалния излишък в производството на стомана".

Въпреки наближаващия краен срок Вашингтон и Брюксел не са постигнали договореност. В петък еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви: "Страхуваме се, че от следващата седмица новите американски тарифи може да маркират началото на търговска война." Източници, близки до германското правителство, потвърдиха пред "Франс прес", че Вашингтон вероятно ще наложи наказателни мита върху вноса на алуминий и стомана от ЕС от 1 май.

Финансовото ведомство ще публикува данни за бюджета през април

В понеделник се очаква Министерството на финансите да публикува предварителните оценки за изпълнението на бюджета към края на април. Ще стане ясна и подробната разбивка на държавните финанси от март.

През последните два месеца бюджетният излишък намалява, като към края на тримесечието достигна 606 млн. лв., а през същия период на миналата година беше 1.1 млрд. лв. Причината – по-големите разплащания за заплати в публичния сектор, осигуровки и пенсии.

Изтича срокът за подаване на данъчни декларации

На 30 април – понеделник, изтича срокът за подаване на данъчна декларация от хората, които през миналата година са получили доходи, различни от тези по трудов договор. До края на април трябва да се преведе и декларираният данък общ доход за довнасяне, ако има такъв.

Санкцията за неподаване на декларация е 500 лв. По данни на НАП към петък в цялата страна са приети 435 хил. декларации, като половината от тях са пристигнали по електронен път – с ПИК или е-подпис.

....

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време през идната седмица

Кино фест

До 30.04

Фестивалът Master of Art показва дванадесетгодишната одисея на Бил Виола и съпругата му по създаването на две постоянни видеоинсталации за катедралата "Сейнт Пол" в Лондон: "Мъченици" (2014) и "Мария" (2016), както и филм за великия испански хореограф Начо Дуато. В кино "Люмиер Лидл".

Танцов фест

дo 30.04

Единадесетото издание на фестивала за съвременен танци и пърформанс "Антистатик" е на финалната си права. Пълната програма е на www.antistaticfestival.org.

Концерт

4.05

Роджър Уотърс идва отново в София като част от европейското му турне Us + Them. Оосвен най-известните парчета на Pink Floyd то ще включва и нови песни на музиканта. В зала "Арена Армеец".

В необичайно топлия последен априлски уикенд новините идваха основно от света. Историческата среща в петък между лидерите на Северна и Южна Корея продължава да дава развития, като например заявките на Пхенян да уеднакви часовото си време със Сеул и да закрие окончателно ядрения полигон "Пхунгери" през май. Като реакция на случилото се в петък дойде и изявлението ден по-късно на американския президент Доналд Тръмп, че вероятно "през следващите три-четири седмици" ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, за да говорят за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Точна дата обаче все още няма.

В България слънчевите почивни дни бяха спокойни откъм събития. Вълнения и коментари предизвика най-вече желанието на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев тя да може "поне да задържа" заподозрени. Дали то ще бъде изпълнено ще зависи от това кои партии ще застанат зад него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход