Вечерни новини: Търговската война се отлага, започва пазарлъкът за новия бюджет на ЕС

"Под прозорците на Борисов" БСП поиска оставка на правителството заради корупцията и бедността, венецуелският президент увеличи минималната заплата на... 1.6 долара

Празничният ден на труда премина по установената традиция. В много страни в почивния ден се състояха организирани от синдикатите шествия и протести, а традиционното събитие в България под егидата на БСП поиска оставката на правителството. В специално обръщение президентът на КНСБ описа "мизерията, бедността и болката" в страната, а социалният министър в първомайско поздравление към трудещите се изброи успехите на властта.

Вторият по големина квартал в столицата - "Младост", пак няма кмет, след като заместващият арестуваната Десислава Иванчева подаде оставка, засега във Facebook.

Добрата новина от деня дойде от Вашингтон - а именно, че този 1 май няма да се запомни с началото на търговска война между Европа и САЩ.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят света и България

САЩ отлагат с месец новите мита за стомана и алуминий за ключови съюзници

Доналд Тръмп отложи с още един месец влизането в сила на вносните мита за стоманата и алуминия за ключови съюзници на САЩ, включително ЕС, Канада и Мексико. Тарифите трябваше да започнат да действат от 1 май и вносът на продукти от стомана и алуминий да се облага съответно с 25% и 10%.

Удължаването на срока дава на Вашингтон и Брюксел повече време за преговори и постигане на споразумение. Европейската комисия, която настоява за пълно освобождаване на европейския внос от тарифите, заяви във вторник, че решението удължава несигурността на пазара и че ЕС е готов да обсъди въпросите, свързани с достъпа до пазара, но няма да преговаря "под заплаха".

Нетаняху представи "доказателства" за тайна иранска ядрена програма

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му разполага с "нови и неоспорими доказателства" за тайна иранска програма за ядрено оръжие. Той представи пред журналисти "точни копия" на ирански секретни документи, с които израелското разузнаване се е сдобило и които според него разкриват, че "Иран е планирал да продължи да разработва ядрени оръжия".

Презентацията на Нетаняху, който е яростен критик на споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г., дава нов коз в ръцете на Доналд Тръмп. Американският президент настоява ядрената сделка да се предоговори с по-тежки условия за Иран, като в противен случай заплашва да излезе от споразумението и да наложи санкции. Европейските лидери от своя страна искат запазване на сделката в сегашния й вид.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Най-важното утре

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер официално ще представи в сряда предложението на ЕК за бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027 г. Това ще е първият бюджет след напускането на Великобритания, която беше нетен вносител, т.е. дава повече пари, отколкото получава.

С това ще бъде даден старт на пазаренето за разпределянето на средствата в съюза и прогнозирани спорове между Изтока и Запада за това кой и защо трябва да дава и получава пари от европейския бюджет. Очакват се и повече мерки срещу неправилното използване на европейските средства.

Дискусия за законодателните предложения на ЕК срещу двойния стандарт на храните в ЕС ще се проведе в сряда от 11:00 ч в Дома на Европа в София.

Темата стана актуална заради установените разминавания в стандартите на храните на българския и западните пазари, а за политиците в България - повод за популистка надпревара. В понеделник премиерът Борисов заяви "народът мре именно заради некачествена храна".

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Корнелия Нинова призова "да разкрием паралелната държава"

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Световното производство на вино през миналата година е слязло на най-ниското ниво от 60 години, като най-сериозен е спадът в ЕС, съобщи Международната организация на лозарите и производителите на вино. Основната причина е лошото време в Европейския съюз, което се отрази на реколтата.

Тереза Мей разглежда и вариант за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС след Брекзит - такова имат например страни, които искат да станат европейски членове, пише в. "Дейли телеграф" по свои източници. Критиците на идеята твърдят, че то ще подчини Великобритания на решенията на Европа.

Три седмици преди изборите президентът на Венецуела Николас Мадуро повиши минималната заплата със 155% до 1 милион боливара, които на черния пазар (по липса на официален) се равняват на... 1.6 долара. Венецуела от години е в тежка икономическа криза с недостиг на храна и лекарства и борба с рекордна за света инфлация.