Вечерни новини: Оптимизъм за българската икономика, европарламентът иска мерки за свободата на медиите

Вечерни новини: Оптимизъм за българската икономика, европарламентът иска мерки за свободата на медиите

И още: Започват търговските преговори между САЩ и Китай, тест за партията на Мей на избори в Лондон, БЕХ пак ще емитира облигации

4444 прочитания

В европейски мащаб денят очаквано премина под знака на първите коментари на предложения вчера нов бюджет на ЕС до 2027 г. С две думи - вече се оформя лагер на страните, които по различни причини са против бюджета в този му вид - Полша, Унгария, Франция, Швеция. Битката обаче едва сега започва, така че е твърде рано за изводи.

От Европа идва и една добра новина за страната ни - Брюксел върна по-оптимистичната прогноза за растежа на България в пролетния си доклад.

Иначе пореден популистки вътрешен шум създаде Веселин Марешки, който предложи референдум за излизане от НАТО. Новата политическа антинатовска и антиевропейска риторика идва, след като наскоро "Воля" влезе в европейско семейство - това на националисти с флагман Марин льо Пен, като преди това не му се получи нито с ЕНП, нито с европейските либерали, нито с европейските консерватори и реформисти.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Брюксел с по-оптимистична прогноза за растежа на България

ЕК очаква българската икономика дa запази растежа си стабилен през следващите години. Според пролетната прогноза на институцията, обявена в четвъртък, БВП на България ще се увеличи с 3.8% през тази година и ще запази близък темп на развитие и през следващата 2019 г., с ръст от 3.7%. Тази прогноза на фона на региона не е впечатляваща - тя е по-добра от очакванията за Хърватия и Чехия, но по-слаба от тези за Словения, Румъния, Полша, Унгария и Словакия - всички между 4 и 4.7%. За ЕС пък оценките сочат, че през 2017 г. е бил постигнат 10-годишен рекорд и общ ръст от 2.4%, а прогнозата е за забавяне до 2.3% тази година и 2% през следващата.

Новият документ на практика връща прогнозираните нива за България от ноември 2017 г., които впоследствие бяха малко намалени. Новата прогноза е със значително по-благоприятни очаквания и за стабилността на растежа - по предишни оценки българската икономика щеше да се развива с 3.5% през 2019 г., докато сега числото е 3.7%. Основният източник на растежа ще продължи да бъде вътрешното потребление.

Европарламентът поиска мониторинг над публичното финансиране за медии

Европарламентът призова ЕK да засили мониторинга над медийния плурализъм в ЕС, както и на всяко публично финансиране, предоставено на собственици на медии, и да създаде независими механизми за наблюдение и оценка на състоянието на свободата на медиите в ЕС. Това е записано в незаконодателна резолюция, приета от евродепутатите днес - 3 май, когато се отбелязва и Световният ден за свобода на печата. В нея се иска още държавите членки да увеличат финансовата подкрепа за доставчиците на обществени услуги и разследващата журналистика.

Брюксел се принуди да започне да обръща внимание на проблема със свободата на словото, след като многобройни доклади в последната година показаха, че има значително влошаване на медийната свобода в редица страни от Европейския съюз, а за съжаление България е сред най-лошите примери.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво важно ще се случи утре

Въпросът дали между САЩ и Китай ще избухне търговска война може да получи отговор в следващите два дни. Търговската делегация на САЩ пристигна в Пекин и ще остане там до петък вечерта. До срещата се стигна след оплакванията на Вашингтон срещу търговската политика на Китай и последвалата размяна на мита върху стоки. Според китайските медии обаче Пекин е готов да се противопостави на исканията на Вашингтон, ако е необходимо. Това прави малко вероятно сключването на сделка, която да промени изцяло китайските практики.

Утре ще стане ясно дали избирателите в Лондон ще накажат премиера Тереза Мей и партията й, както очакват наблюдатели. Днес се провежда вотът за местни съветници в няколко района на столицата, които са показателни за обществените нагласи за лидерството на Мей и за 8-годишното управление на партията й. Въпреки че вотът няма директно да повлияе на управлението, по-слаб резултат ще окуражи критиците в Консервативната партия и може да усложни вече нелеката задача за прилагане на плана на Мей за Брекзит.

За трета поредна година днес и утре в Солун се провежда срещата на външните министри на България, Македония, Гърция и Албания. Зад този формат, който се превръща в традиционен, се крие и очакваната възможност за нов разговор между първите дипломати на Гърция и Македония, на който да могат да се поставят най-трудните въпроси за бъдещото компромисно име на Македония - като начин на употреба и изписване.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Световен рекорд с 1374 дрона в синхрон

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Българският енергиен холдинг подписа договор със Citigroup Global Markets и "Първа финансова брокерска къща" за мениджъри на емисия облигации. Книжата ще се търгуват на борсите в Ирландия и София, а със сумата ще се рефинансират две стари емисии на държавния холдинг за общо над 1 млрд. евро.

Спрямо първото тримесечие през 2017 г. общият брой на издадените разрешителни за строителство на сгради и разгънатата застроена площ при жилищата растат по данни на НСИ. Това е особено осезаемо в четирите топ района по издадени визи за строеж, които продължават да бъдат София, Пловдив, Бургас и Варна.

Без дебати депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за съдебната власт, които дават право на Инспектората към ВСС да има достъп до банковите тайни на магистратите при изричното им съгласие. При отказ ще се минава през съд, който да разреши или откаже достъпа.

НАП започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи. Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.

В европейски мащаб денят очаквано премина под знака на първите коментари на предложения вчера нов бюджет на ЕС до 2027 г. С две думи - вече се оформя лагер на страните, които по различни причини са против бюджета в този му вид - Полша, Унгария, Франция, Швеция. Битката обаче едва сега започва, така че е твърде рано за изводи.

От Европа идва и една добра новина за страната ни - Брюксел върна по-оптимистичната прогноза за растежа на България в пролетния си доклад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход