Липсващите кадри са проблем и за германските инвеститори в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Липсващите кадри са проблем и за германските инвеститори в България

България е изнесла стоки на стойност 3.82 млрд. евро за Германия през миналата година, което е ръст от 20% .

Липсващите кадри са проблем и за германските инвеститори в България

Корупцията и слабата съдебна система продължават да са основни недостатъци на бизнес средата

Вера Денизова
8110 прочитания

България е изнесла стоки на стойност 3.82 млрд. евро за Германия през миналата година, което е ръст от 20% .

© Георги Кожухаров


Германският бизнес е оптимист за икономиката на България и състоянието на своите компании през тази година, но недостигът на квалифицирана работна ръка, корупцията и слабата съдебна система продължават да са пречка пред инвеститорите.

Това са част от изводите, които могат да се направят на база резултатите от последната анкета за бизнес средата в България на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Тя се провежда от 2005 г. насам, като през тази година в допитването са се включили 108 фирми. То е направено през февруари-март едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). От камарата обръщат внимание, че проучването е своеобразен барометър на бизнес климата и откроява силните и слабите страни на България като дестинация за инвестиции.

Анкетата показва, че малко под половината (44%) от компаниите вярват, че през тази година общото състояние на икономиката в страната ще се подобри. Когато става въпрос за собствения бизнес обаче, дружествата са по-големи оптимисти - почти две трети от анкетираните заявяват, че състоянието на предприятията им ще се подобри през тази година, като 49% разчитат на повишаване на износа, а 46% планират повече инвестиции през 2018 г.

На традиционния въпрос "Бихте ли инвестирали отново в България?" положително отговарят 88% от анкетираните фирми. За сравнение, в миналогодишното допитване с "да" са отговорили 90%. По неокончателни данни на БНБ преките германски инвестиции в страната през миналата година са 130.7 млн. евро (при 124.2 млн. евро през 2016 г.).

Няма кой да работи

Почти половината от анкетираните компании казват, че ще увеличат броя на служителите си през тази година. В същото време подобно на останалия бизнес в България посочват, че имат проблем с недостига на квалифицирана работна ръка. Фирмите посочват като проблем качеството на академичното образование, като страната ни е в дъното на класацията спрямо останалите страни от региона. "Малко над 20% от анкетираните смятат, че в България се подготвят кадри, отговарящи на изискванията на пазара на труда. При професионалното образование се наблюдава известно подобрение. Като конкретни мерки за справяне с кризата инвеститорите виждат привличането на българите от чужбина, наемането на служители от трети страни и инвестиции в образованието", отбелязват от ГБИТК. От там посочват, че ръстът в разходите за работна ръка, който работодателите планират, е около 10%, като притесненията им са, че разходите за труд се покачват по-бързо от продуктивността.

В същото време евтината работна ръка продължава да се сочи като едно от предимствата на страната, като тя е на второ място в региона след Албания.

Още слабости

Подобно на предходни години корупцията, липсата на върховенство на закона, както и недостатъчната прозрачност при обществените поръчки продължават да са сред основните предизвикателства пред бизнеса. Над две трети от анкетираните не са доволни от напредъка с борбата с корупцията и престъпността. "Макар и минимално е нараснало доверието в публичната администрация. По отношение на политическата и социална стабилност нивото на удовлетвореност е малко над средното за ЦИЕ", посочват от камарата.

Бизнесът е на мнение и че икономическата политика на страната не е достатъчно предвидима. Като друг недостатък на бизнес средата отново се посочва и липсата на достатъчно инфраструктура.

Предимствата на страната

Освен по показателя цена на работната ръка България продължава да води и по данъчна тежест спрямо останалите 16 страни в региона, в които са проведени същите анкети. Като предимства от бизнеса се оценяват и членството на страната в ЕС, данъчната система като цяло, достъпът до субсидии и политическата и социална стабилност.

"Разделени са мненията, отнасящи се до ролята на българското председателство на ЕС като катализатор на икономиката - 44% смятат, че то ще окаже катализираща роля. Точно толкова са и скептично настроените", посочват от ГБИТК. Все повече компании подкрепят влизането на страната в еврозоната - 48%, при 42% през 2017.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK