Комисията за ЧЕЗ приключи работа, без да даде отговор на въпросите

Народното събрание ще гласува решения по повод сделката

Председателя на временна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев смята, че от работата им са били разкрити доста факти по казуса.
Председателя на временна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев смята, че от работата им са били разкрити доста факти по казуса.    ©  Надежда Чипева
Председателя на временна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев смята, че от работата им са били разкрити доста факти по казуса.
Председателя на временна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев смята, че от работата им са били разкрити доста факти по казуса.    ©  Надежда Чипева

Приключи дейността на специално създадената временна парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на CEZ в България. След два месеца работа обаче конкретните резултати са малко и почти не се различават от известното досега. Няма и отговор на най-важните въпроси - кой дава парите на "Инерком България" и стои ли някой зад собственика на фирмата Гинка Върбакова. Всичко това даде основание на Рамадан Аталай от ДПС да определи комисията, на която е член, като безсмислена.

Все пак при доклада за дейността си временният парламентарен орган одобри проект на решение, което да бъде гласувано в пленарната зала. Съответните мерки обаче няма да имат никакво отражение върху сделката, която в момента е в процес на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Какво се предлага

Записано е например, че до една година Министерският съвет трябва да извърши задълбочен анализ относно изпълнението на заложените цели в Стратегията за приватизация на електроразпрделителните дружества от 2003 г. Обект на този анализ трябва да бъдат постигнатите технически, икономически и социални параметри, но в действителност данните са налице и сега. Инвестициите в мрежата са видими и имат ясни измерения, тъй като са одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Постъпленията за държавата от приватизацията пък са малко над 661 млн. лв., а прекъсвания на тока почти няма.

Като друг ангажимент на правителството се предлага включването на активите на електроразпределителните предприятия в списъка на стратегическите обекти със значение за националната сигурност. Сега единствено мрежата на Електроенегийния системен оператор се категоризира като такава.

След дъжд качулка

Една от точките в решението на временната комисия засяга дейността на службите за сигурност. Те ще трябва да представят детайлен анализ на действията си около продажбата на дружествата на CEZ в България, в който да посочат кога и как са информирали компетентните органи на изпълнителната власт. Въпросният анализ трябва да бъде представен в парламентарната комисия за контрол над службите и специалните разузнавателни средства.

Депутатите също така искат БНБ да предостави на Народното събрание информация от всички банки за отношенията им с "Инерком България", макар да е ясно, че тази информация би била вече неактуална.