БСП и ГЕРБ ще подкрепят забраната на рекламата на хазарт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП и ГЕРБ ще подкрепят забраната на рекламата на хазарт

След среща с Валери Симеонов Корнелия Нинова каза, че БСП ще подкрепи забраната за реклама на хазарт

БСП и ГЕРБ ще подкрепят забраната на рекламата на хазарт

Корнелия Нинова се ангажира да представи законодателните инициативи на Валери Симеонов пред ДПС

Велина Господинова
6448 прочитания

След среща с Валери Симеонов Корнелия Нинова каза, че БСП ще подкрепи забраната за реклама на хазарт

© Юлия Лазарова


Предложението на вицепремиера Валери Симеонов за забраната на рекламата на хазарт и местата за продаване на лотарийни билетчета срещна подкрепата на двете най-големи политически сили в парламента - ГЕРБ и БСП. След срещи на Симеонов в четвъртък в Народното събрание с председателите на парламентарните групи на ГЕРБ - Цветан Цветанов, и на социалистите - Корнелия Нинова, и двамата декларираха, че ще подкрепят предлаганите от вицепремиера поправки в Закона за хазарта.

"Законът за хазарта ще получи политическа подкрепа. В момента действително има заразяване на подрастващите и на хората с по-нисък социален статус, които просто се поддават на манипулациите в медиите във връзка с хазартните игри", заяви Цветанов след срещата.

Нинова посочи, че в сряда на заседание на парламентарната група предложението е било обсъдено и е получило подкрепата на депутатите. Лидерът на БСП стигна и по-далеч, като предложи да се помисли за хазартната политика като цяло, а не промените да се правят на парче. "Трябва да си определим политиките и приоритетите. Не е логично за детски храни, хляб и книги да се плащат едни данъци, а хазартът да бъде облекчен. Ако като държава поставим хазарта пред това да си отглеждаме децата и да се се грижим за възрастните хора, както и цените на лекарства, това е странен избор", каза Нинова.

Предложенията на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта предвиждат към забраната за пряка реклама за хазарт да се прибави и непряката реклама, която включва наименованието на хазартната игра или търговската марка на организатор на хазартна игра върху продукти и стоки, които се свързани с хазарт. Вицепремиерът предлага също да се забрани съобщаването на резултатите от игрите и спечелените печалби, което досега даваше възможност на организаторите на хазарти игри да заснемат спечелилите от лотарията и да ги излъчват по телевизионните канали.

Другото предложение е лотарийните билетчета да се продават само на лицензирани от комисията по хазарта места. Сега те могат да се купуват отвсякъде - от големи вериги бензиностанции, хипермаркети, малки магазинчета и дори от офисите на "Български пощи".

Забраната за пушене в заведения остава

Другото предложение на Валери Симеонов за промяна в Закона за здравето, с което да се разреши тютюнопушенето в заведенията на обособени за това места, обаче срещна отпор от ГЕРБ. Цветанов беше категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепи поправката. "Само преди 6 години сме били вносители на забраната за тютюнопушене и вече има ефект", каза той.

Симеонов заяви, че уважава мнението на ГЕРБ, но няма да се откаже и ще внесе промяната, защото забраната за тютюнопушене в заведенията е в ущърб на ресторантьорския бизнес.

В БСП са разделени на две по въпроса дали частично да отпадне забраната, или да остане и по тази причина имат решение да гласуват по съвест, ако предложението влезе в пленарната зала. През 2013 г. депутати от левицата внесоха предложения за промени в Закона за здравето, които предвиждаха отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места. Сред вносителите беше и Корнелия Нинова.

Без категорични позиции по другите въпроси

По останалите законодателни инициативи на Симеонов, които той представи по време на срещите си с Цветанов и Нинова, засега няма категорични отговори дали ще бъдат подкрепени.

Вицепремиерът предлага промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които да се премахне възможността дискотеки с декари площ и бетонни основи да се водят преместваеми обекти. С промяна в Закона за местните данъци и такси вицепремиерът иска да се въведе такса за апартхотелите, които сега не плащат данъци и са нелоялна конкуренция на хотелите. Симеонов настоява и за облекчени изисквания за одит на малкия и средния бизнес, което трябва да стане с промени в три закона - за устройство на черноморското крайбрежие, за шума и за счетоводството.

Цветанов заяви, че по Закона за местните данъци и такси председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и Христиан Митев от "Обединените патриоти" ще работят по текстовете за промени, за да може от 1 януари 2019 г. евентуално да се направят промените. Предложенията за промени в ЗУТ първо ще бъдат обсъдени от юристите на ГЕРБ и Министерския съвет и след това ще се реши дали да бъдат подкрепени.

Нинова ще посредничи за подкрепа от ДПС

Нинова пък каза, че тепърва предстои да се запознаят с предложенията, защото те им били дадени от Валери Симеонов по време на срещата. Лидерът на БСП заяви, че е поела пред вицепремиера Симеонов ангажимент да посредничи между него и ДПС, на които да представи законодателните инициативи. "Ще поканя ДПС и ще им представя законопроектите", каза Нинова. След срещата си с лидера на БСП Симеонов заяви, че няма да търси подкрепа от депутатите от движението. "Да се срещна с ДПС означава да ги легитимирам като политическа сила, а те за мен са мафиотска структура", каза Симеонов. Във веригата "Лафка", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, се продават лотарийните билетчета за търкане и ако предложенията за промени в Закона за хазарта бъдат приети, забраната ще важи и за "Лафка".

Политическа интрига

Срещите на Корнелия Нинова с вицепремиера Валери Симеонов и с колегата му Красимир Каракачанов преди два дни предизвика политическа интрига на няколко нива в управляващата коалиция. До тях се стигна, след като вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и финансовият министър Владислав Горанов дадоха съвместна пресконференция на 1 май по повод искането на Корнелия Нинова правителството да подаде оставка.

По време на брифинга Каракачанов покани Нинова "на бира" да обсъдят бюджета на отбраната. Няколко дни сред това в предаването "Панорама" на БНТ лидерът на БСП каза, че приема срещата, но с условието тя да стане в парламента и да е публична. Нинова каза още и, че понеже получила покана и от другия вицепремиер за среща - Валери Симеонов, тя ще разговаря и с него.

Това предизвика гнева на Волен Сидеров, който чрез пресцентъра на "Атака" разпрати мейл до медиите. Като председател на ПГ на "Обединените патриоти" и създател на коалицията "Обединени патриоти" не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция. Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между "Атака", ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на "Обединените патриоти", затова трябва да се смятат за нелегитимни", казва Сидеров. Заради предстоящите срещи лидерът на "Атака" даже отмени заседанието на парламентарната група във вторник.

Заявката за срещи на вицепремиерите Каракачанов и Симеонов с Нинова съвпадна и с внесения законопроект за вероизповеданията на ДПС, който беше подкрепен и от лидера на БСП и от Цветан Цветанов. Подписът на Цветанов под законопроекта изненада Каракачанов, чиято партия още от есента на миналата година готви промени в Закона за вероизповеданията, които са обдъждани и с ГЕРБ. По този повод Каракачанов заяви във вторник след срещата си с Нинова, че "отношенията в правителството между коалиционните партньори е добро, но явно в парламента скърцат".

Запитан дали има проблеми в "Обединените патриоти", Валери Симеонов отговори в четвъртък, че в коалицията "нямат недоразумения". "Вътрешнокоалиционните въпроси ще си ги решаваме помежду си, а не през медиите", каза Симеонов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче видя проблем в управляващото мнозинство. Тя нарече ситуацията с представянето на законодателните инициативи на различните парламентарни групи "странна", защото те не се внасят от Министерския съвет, а всяка партия от управляващото мнозинство тръгва със самостоятелни законодателни предложения и търси подкрепа от плаващи мнозинства. Според Нинова причината за това е, че управляващите не могат да се разберат помежду си.

Предложението на вицепремиера Валери Симеонов за забраната на рекламата на хазарт и местата за продаване на лотарийни билетчета срещна подкрепата на двете най-големи политически сили в парламента - ГЕРБ и БСП. След срещи на Симеонов в четвъртък в Народното събрание с председателите на парламентарните групи на ГЕРБ - Цветан Цветанов, и на социалистите - Корнелия Нинова, и двамата декларираха, че ще подкрепят предлаганите от вицепремиера поправки в Закона за хазарта.

"Законът за хазарта ще получи политическа подкрепа. В момента действително има заразяване на подрастващите и на хората с по-нисък социален статус, които просто се поддават на манипулациите в медиите във връзка с хазартните игри", заяви Цветанов след срещата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK