С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 11 май 2018, 10:00, 7594 прочитания

Какво има в делото КТБ

Капитал започва серия от разследвания по внесените в съда доказателства по делото за източването на банката

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

Какво има в делото КТБ

Плодовете на отровеното дърво

Банка на ръчно управление

• Офшорните владения на Цветан Василев


Още по темата

"ДП защо не го търсиш?"

Прокуратурата не е забелязала над 100 мейла, списък с компании и вътрешни справки за стотици милиони, свързани с Делян Пеевски

8 юни 2018

Офшорните владения на Цветан Василев

Банкерът е бил краен собственик на десетки компании, а чрез тях и на много от големите и недекларирани като свързани кредитополучатели на КТБ

25 май 2018

Банка на ръчно управление

Стотици ръчно писани резолюции от Цветан Василев показват, че в КТБ всички са били наясно кой контролира основните кредитополучатели

18 май 2018

Плодовете на отровеното дърво

Серия от нарушения на закона маркирaт първите месеци на разследването за източването на банката

11 май 2018

Прокуратурата ще проверява съдии, гледащи дела срещу свидетели по КТБ

Според прокурор Иван Гешев чрез граждански и търговски дела се оказва натиск те да променят показанията си

9 май 2018

Без възмездие за КТБ

Кои от виновните за източването на банката са пропуснати в обвинителния акт на прокуратурата

28 юли 2017

Докато давността ни раздели

Защо делото КТБ няма да свърши и други въпроси, които прокуратурата не иска да питате

27 юли 2017
Десет години след първите индикации за тревожна концентрация на парите на държавните дружества в Корпоративна търговска банка, пет години след като в "Капитал" описахме рисковата стратегия на свързано кредитиране в "Държавата КТБ", четири години след като прокуратурата съобщи, че разследва КТБ, и три години след несъстоятелността на банката. Толкова време трябваше да мине, за да започне делото срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев и още 17 души (служители на банката, от одиторите й KPMG, и от БНБ). Към този момент прокуратурата залагаше на количеството - брой обвиняеми, свидетели, страници, разпити и сложност като най-голямото и сложно дело на всички времена в българската съдебна практика.

И това е така - делото КТБ е наистина голямо и сложно. Преди няколко месеца "Капитал" успя да получи достъп и се запозна с огромна част от представените от обвинението доказателства. Сред тях има много технически документи, които не вълнуват публиката - постановления, протоколи и преписки, чрез които се движат документи между институции, назначават се експертизи и т.н. Има и такива, които са откровен пълнеж и не е ясно какво точно доказват. Из кориците на делото например се съдържат в цялост доклади от надзорни инспекции на БНБ, правени и в други банки, но също така и разпечатки от общодостъпния търговски регистър.

Има обаче и много свидетелства за начина, по който е била управлявана банката - централизирано с ръчно писани резолюции от Василев, с ясното знание, че се нарушават правилата и с обсъждане как да се заобикалят законовите ограничения. Има документи, които показват, че местни и офшорни компании са собственост на Василев, има десетки разпити с шофьори, счетоводители и секретарки, назначени за управители на дружества с милиони левове кредити, обясняващи, че просто са им носени договори за подпис. Има ежедневен диалог за това къде какво трябва да се осигури като кеш да се покриват лихви по раздадени заеми или пък в кои дружества има осигурена ликвидност, която може да се ползва за тези цели.

Има и интрига - авторитарен шеф, който купува политици и журналисти с размах, атака от бизнес партньор и предателство от най-доверения му човек. Накратко, има достатъчно материал не само за наказателно дело, а и за холивудски трилър.Всичко това обаче далеч не значи, че успехът на прокуратурата е гарантиран. Въпреки свидетелствата и ръчно писаните разпореждания и всичко друго в стотиците томове материали, в един обвинителен акт от хиляди страници има достатъчно възможности за провал. Със сигурност обаче те дават ценен поглед не само за това как се е управлявала КТБ, а и за много аспекти на това как се е управлявала държавата. Не на последно място начинът, по който е водено разследването, потвърждава подозренията, че това е ставало изцяло в синхрон с интересите на бившия партньор на Цветан Василев - Делян Пеевски.


Само обвинителният акт по делото е 15 хиляди страници

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Първият сезон на съдебната драма

В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници на прокуратурата. Избрахме да направим "сериал", за да можем да покрием в по-голяма дълбочина отделни направления, чиято значимост според нас далеч не се ограничава само до делото, а засяга и важни обществени процеси. Разбира се, няма как да обхванем всичко, като сред множеството предоставен материал има и разнообразни детайли.

Основната причина да не публикуваме в цялост материалите по делото е, че те съдържат много лични данни. Протоколите за разпит на всички свидетели съдържат ЕГН, адрес и мобилен телефон. Отделно вътре има и финансова и друга информация не само за обвиняемите (включително и нотариални актове и справки за притежавани автомобили и друго имущество), но и за клиенти на КТБ и на други институции. Заличаването на личните данни в обем от хиляди страници би било изключително времеемко и трудоемко.

Също така за "Капитал" е важно и в максимална степен да се даде възможност на засегнатите от твърдения или изказвания в документите да коментират. Много от тях са разпитвани и обясненията им се виждат по делото, но има и необясними липси.

Какво има и какво няма

Най-общите щрихи на това каква посока може да се очаква в документите са ясни. Прокуратурата още миналото лято публикува пространен синопсис на обвинителната си теза и оттам си личеше и на какви документи и на чии свидетелски показания е основана тя. По-рано бяха публикувани и анализът на Alix Partners и искът на КОНПИ спрямо Василев, които също стъпват отчасти на данни от прокуратурата.

С всичко налично в материалите по делото явно за Василев ще е по-трудно да поддържа тезата си досега: "Банката беше здрава и добре управлявана, но беше атакувана и съборена". Поне в първата част на твърдението има прекалено много пробойни, които изглеждат достатъчно убедителни поне за широката публика, ако не за съда. В мейл кореспонденцията между служители личи пълно съзнаване за финансирането на свързани лица и за създаваната привидност. Цветистите резолюции на Василев до директори и до някогашния си най-доверен човек в структурата Бисер Лазов са показателни за неговия почти пълен контрол. С него се съгласува всяко по-съществено движение.

Детайлите обаче са важни. От материалите може да се проследят разпитите непосредствено преди и след затварянето на КТБ и как се сменят показанията. Може да се види, поне отчасти, какви защитни действия са подготвяли в банката.

Затова и въпреки огромния обем документи те не бива да се разглеждат като изчерпателен алманах, събрал пълната истина за КТБ. Най-малкото те са част от дело спрямо 18 конкретни лица и съответно очевидно търсят да докажат тяхната вина. Затова доколкото и където е възможно, те са поставени в контекста на вече известни публични факти.Друг важен момент са посоките, по които прокуратурата не е известно да е поела. Основният свидетел по делото Бисер Лазов, някогашният доверен човек на Цветан Василев, който е свеждал нарежданията му за изпълнение и е отговарял за изграждане на схеми от фирми за усвояване на кредити, прави редица инкриминиращи самопризнания. Спрямо него обаче няма повдигнати обвинения. Същото важи в по-малка степен и за други свидетели.

Освен това не става ясно защо свидетелствата на Лазов се приемат избирателно. По думите му в един от разпитите са раздавани регулярно суми на политици, журналисти, консултанти и други лица. Няколко от тях той изрежда поименно и имената им са потвърдени и от разпити на касиерки и други лица Много от тях продължават да са фактори в своите сфери и да са на важни постове, но засега спрямо повечето не е известно да има повдигнати обвинения.

И естествено, най-набиваща се на очи е почти пълната липса на името Пеевски. На хилядите страници депутатът се появява мимоходом в малко на брой документи, тук там в свидетелски показания, и то не търсено. Въпреки че връзките му с Василев не са тайна, въпреки твърденията на банкера, че е финансирал негови компании и той реално контролира медии и компании, каквито не е декларирал, това не предизвиква интереса на разследващите и при стотиците разпити няма въпроси в тази посока.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Прокуратурата предаде на съд директора на БТА заради договор за бутилирана вода (обновена) 4 Прокуратурата предаде на съд директора на БТА заради договор за бутилирана вода (обновена)

Според обвинението Максим Минчев поръчвал вода двойно по-скъпо, отколкото струвала

19 окт 2018, 3944 прочитания

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

19 окт 2018, 1172 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Плодовете на отровеното дърво

Серия от нарушения на закона маркирaт първите месеци на разследването за източването на банката

Превъоръжаването на армията взе първата си жертва

Ключова фигура по поръчката за бронирани машини тихомълком е отстранена от военното министерство

Запали една високотехнологична

Електронните цигари Juul се оценяват на 15 млрд. долара и стават все по-популярни сред тийнейджърите в САЩ

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Албания в Демос версия

Гръцкият фотограф Джон Демос за революционните промени в Албания между 1990-1991 г.

Ново място: Simple

Менюто съдържа вече отдавна превърналите се в световна класика италиански специалитети

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 20.10.2018 Прочетете