Настройване срещу еврото

На 23 април партията движение "Възраждане" обяви инициативата си за референдум срещу евентуалното преминаване от лев към евро в България.

Настройване срещу еврото

Коментарите срещу членството в еврозоната вървят ръка за ръка с внушения срещу ЕС и НАТО

17376 прочитания

На 23 април партията движение "Възраждане" обяви инициативата си за референдум срещу евентуалното преминаване от лев към евро в България.

© vazrazhdane.bg


Според малкото положителни мнения това е начинът България да настигне останалите в ЕС.

Проучване на агенция Perceptica*, извършено по поръчка на "Капитал", за отношението в социалните медии и интернет към преминаването към еврото в България

През изминалите три месеца отношението в социалните медии към еврото като бъдеща валута на България е основно негативно. Около 82% от мненията са твърдо против преминаването към евро, като само 16% от потребителите подкрепят тази стъпка. Неутралните мнения са едва 2%, които принадлежат на потребители, искащи повече информация относно прехода към евро, преди да формират мнение.

Основна част от разговорите по темата - 87%, са във Facebook, 12% - във форумното пространство, а 1% - в блогове.

Дискусията отбелязва няколко пика - два през февруари и три към края на април. Февруарският разговор е подет с препубликуване на миналогодишна статия от bulgariapress.com. Статията започва да се разпространява по Facebook групи с политическа тематика на 1 февруари, като това се повтаря 10 дни по-късно. Заглавието е "Одобрявате ли замяната на лева с евро?", придружено от изображение на банкнота от 50 лева и банкнота от 50 евро. Мнозинството отговори са "не", като някои потребители изразяват и по-подробно причините за това. Изразени са притеснения, че при преминаването към еврото България губи своя суверенитет, както и страх, че еврото ще допринесе за обедняването в страната, а много хора коментират и опита на други страни, като твърдят, че навсякъде еврото е навредило.

Като пример за пострадали от еврото страни най-често са дадени Гърция, Испания, Португалия, Германия и Италия, като коментиращите най-често твърдят, че са живели или все още живеят в тези страни и са видели с очите си как цените са били приравнени към евро по начин, правещ стоките по-скъпи, а заплатите са били приравнени по друг, правещ ги по-ниски. От друга страна, се коментира и изборът на Великобритания да напусне ЕС като аргумент против по-нататъшна интеграция в съюза.

На 23 април движение "Възраждане", възползващо се от негативните настроения спрямо еврото, обявява инициативата си за референдум срещу приемането му. Във Facebook инициативата провокира умерен интерес, като постовете не събират голям обем коментари. На същата дата изказване на Кристалина Георгиева в подкрепа на прехода към евро е отразено от Petel.bg, а на 26 април "Новините на Нова" споделят във Facebook страницата си изказването на министър-председателя Бойко Борисов относно влизането в чакалнята на еврозоната, което според него ще намали лихвите по кредитите.

На 25 април изказването на финансовия министър Владислав Горанов относно готовността на страната да подаде молба за членство в "чакалнята на еврозоната" получава сериозен отзвук под Facebook пост на Petel.bg. Коментиращите твърдят, че всяка страна, приела еврото, иска да върне старата си валута, а в България приемането му ще доведе до 50% инфлация. Често се споменават и държави като Швеция, Дания и Великобритания на запад и Чехия, Унгария и Полша на изток, които не са приели еврото. Пита се дали тези държави са толкова глупави да не приемат еврото, или, напротив, достатъчно умни са да стоят далеч от него. Изтъква се, че и без еврото изброените страни поддържат висок стандарт на живот спрямо българския. Не липсват и коментари, сравняващи прехода към евро с Виденовата зима, като много хора се притесняват и какво ще се случи със спестяванията им при един такъв процес.

Малкото позитивни мнения идват от потребители, смятащи, че приемането на еврото е начинът България да настигне останалите страни от ЕС, а самото евро е спомогнало за подобрение на стандарта на живот във всяка европейска страна, която го има за валута.

На 27 април обявеният от правителството план за приемане на еврото до края на 2020 г. е отразен, като отново "Новините на Нова" провокират най-широката дискусия. Засилват се негативните коментари, много потребители призовават за референдум, а разговорът бързо събужда и анти-ЕС и анти-НАТО отношение.

Потребители коментират, че политиците искат приемане на еврото, защото техните спестявания са в евро, а и това ще им даде шанс да заграбят валутния резерв на страната. От друга страна, има и мнения, че валутният борд е конспирация, целяща да държи населението бедно, а реалната стойност на лева е по-голяма от стойността на еврото.

Под Facebok постове на Дневник, Медиапул и Investor.bg, отразяващи плановете на правителството за влизане в чакалнята на еврозоната, е регистриран един и същ копиран антиевропейски коментар на руски език, твърдящ, че интеграцията в ЕС води само до нищета, а изборът на Великобритания да напусне съюза е бил правилен.

Във форумното пространство разговорът се случва в края на април и се провежда основно във форума на вестник СЕГА, както и на сайта kaminata.net. Там разговорът е по-умерен, като позитивните споменавания са равни на негативните. Дискусията е провокирана от мнението на Стив Ханке, Бащата на валутния борд в България, че еврото е капан и приемането му е грешка.

Потребителите обсъждат евентуалната инфлация, като коментират, че макар и да е възможен краткосрочен ръст в цените, след време те се нормализират. Изразени са и негативни мнения относно идеята за референдум, като аргументът е, че е задължение на депутатите в парламента да вземат важни решения, а подлагането на всеки казус на референдум би означавало прахосани от бюджета пари за гласуване на въпрос, по който по-голямата част от населението не е достатъчно информирана, за да вземе решение.

*Perceptica е българска агенция за медийни анализи и измерване на репутацията, която следи традиционните и социалните медии и оценява влиянието и ефекта на публичния разговор в различни сфери.

Според малкото положителни мнения това е начинът България да настигне останалите в ЕС.

Проучване на агенция Perceptica*, извършено по поръчка на "Капитал", за отношението в социалните медии и интернет към преминаването към еврото в България


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Русия не пропуска нито една възможност да подкопава устойчивостта на държавата ни и да пречи на развитието ни.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Нека повторим:

  "Под Facebok постове на Дневник, Медиапул и Investor.bg, отразяващи плановете на правителството за влизане в чакалнята на еврозоната, е регистриран един и същ копиран антиевропейски коментар на руски език, твърдящ, че интеграцията в ЕС води само до нищета, а изборът на Великобритания да напусне съюза е бил правилен."

  Ребята, слушкайте Масква и вярвайте в благоденствието и дядо Мраз!

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Хибридната война на Кремъл срещу България тече с пълна сила, а официалната българска държава (отново) се прави на приятно разсеяна. Защото ако някой в българското правителство (не дай си Боже!) прояви някаква случайна смелост да защити България от руската агресия, "братушките" може да се обидят.

 • 6
  voda avatar :-|
  The investor

  България трябва да е в еврозоната максимално бързо!

 • 8
  borodino avatar :-P
  borodino

  Това форумно скубане на коси е безсмислено, защото дали ще ни приемат или не зависи не от някакви обективни критерии, а от сложното напасване на стратегическите виждания на 2-3 високопоставени европейски личности, които по дефиниция не би трябвало да имат отношение към процеса.

 • 10
  dnc10563267 avatar :-|
  dnc10563267

  На практика с изсветляването на неудобните коментари работите точно срещу това, за което се биете в гърдите - свободата на словото. Точно коментарите, несъответстващи на "възгледите на фондацията или на нейните директори, служители или представители" следва да се открояват като важни, защото показват и други гледни точки. За всеки е ясно и без това, че оценката на мненията се генерира от ваши грантотролове с по 30 профила като cinik, а може и директно от администраторите. Отделен въпрос е сталинската грантоцензура и блокирането на потребители.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход