Как в Пловдив са източвали здравната каса за лекарства

Притеснителното в случая е, че е възможно схемата да съществува за всякакви медикаменти във всички градове

Здравната каса покрива лекарствата на 1.5 млн. пациенти за 1.2 млрд. лв. Двама нейни служители от Пловдив са успели чрез измама да получат 1.1 млн. лв. от скъпо струващи медикаменти
Здравната каса покрива лекарствата на 1.5 млн. пациенти за 1.2 млрд. лв. Двама нейни служители от Пловдив са успели чрез измама да получат 1.1 млн. лв. от скъпо струващи медикаменти    ©  Цветелина Белутова
Здравната каса покрива лекарствата на 1.5 млн. пациенти за 1.2 млрд. лв. Двама нейни служители от Пловдив са успели чрез измама да получат 1.1 млн. лв. от скъпо струващи медикаменти
Здравната каса покрива лекарствата на 1.5 млн. пациенти за 1.2 млрд. лв. Двама нейни служители от Пловдив са успели чрез измама да получат 1.1 млн. лв. от скъпо струващи медикаменти    ©  Цветелина Белутова

Висши служители на регионалната здравна каса в Пловдив бяха арестувани в момент, в който са си поделяли парите от източването на институцията. По думите на прокуратурата става въпрос за 1.1 млн. лв., получени по незаконен път за фиктивно отпуснати лекарства през виртуални аптеки.

Според държавното обвинение става дума за група, в която участват директорът на дирекция "Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки" в РЗОК - Пловдив, Иван Деспотов, началникът на отдел "Контрол над аптечната дейност" Влади Манев, пловдивският собственик на аптеки Николай Александров и подставеното лице Димитър Йотинов. Служителите на здравната каса и Александров бяха заловени с последния транш средства, които са си разделили.

Акцията обаче поражда много въпроси, които касаят около 1.5 млн. пациенти, получаващи лекарства, платени напълно или частично от здравната каса, фармацевтичните компании и аптеките - партньори на НЗОК, както и самата институция, която е позволила това да се случи.

Какво точно се е случило?

През последната година Александров е организирал схема, според която е прехвърлил три от своите аптечни фирми на Йотинов. През тях новият собственик е регистрирал фиктивни аптеки, които обаче са сключили договори за работа със здравната каса.

След това заподозрените са обработвали и изпращали за изплащане към нея множество рецепти за отпускане на лекарства за лечение на хепатит С. Двамата служители на здравната каса са точно хората, които трябва да контролират работата и плащанията към аптеките. При акцията по задържането на четиримата Йотинов е изтеглил от сметките на фирмите си 89 хил. лв., като предал на Александров 75 хил. лв. От своя страна Александров предал на Деспотов 50 хил. лв., а той си ги разделил с Манев, твърдят от прокуратурата.

В момента обвиненията към тях са за взимане и даване на подкуп и за документни престъпления.

В същото време здравната каса започва проверка на всички протоколи за отпускане на лекарства за лечение на хепатит С от началото на 2016 г. до средата на април. В края на миналата година една от трите компании, които внасят тези медикаменти, е подала сигнал до институцията, че НЗОК е платила по-големи количества, отколкото фирмата е внесла в България. Причината е, че касата й е поискала отстъпки за тези опаковки, чиято единична цена е около 40 хил. лв. Според информация на "Капитал" фиктивните аптеки са отчитали рецепти за скъпите медикаменти през миналата и тази година, но не всеки месец.

Какво означава "виртуална аптека"?

Това съвсем не са аптеките за търговия онлайн с продукти без рецепта. Тези обекти се регистрират към физически съществуваща аптека и са регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата.

В случая прокуратурата има предвид, че аптеката, от която уж са предоставяни лекарства на пациентите на здравната каса, не съществува физически. Тя обаче работи по документи и има договор със здравната каса, банкова сметка и касов апарат. Така с откраднати лични данни и данни от рецептурната книжка на реално съществуващи пациенти, които са си получили лекарствата от друга аптека, са били оформяни за втори път в месеца фалшиви рецепти и са били отчитани към здравната каса от несъществуващата аптека.

В случая контролът дали аптеката съществува, лекарствата наистина са отпуснати и колко пъти се осъществява именно от арестуваните служители.

Получили ли са пациентите лекарствата си?

Да. Те са получили своите медикаменти, но личните им данни са били откраднати и отчетени още един път от фиктивната аптека. Съществува вероятност обаче по подобна схема да са откраднати личните данни и на здравно осигурени, които не са наясно, че с тях могат да бъдат написани рецепти и някой да отчита, че получават лекарства по линия на здравната каса.

Как схемата е станала известна?

Фармацевтичните компании – производители на скъпо струваща терапия без аналог, са длъжни да предоставят минимум 10% от оборота си под формата на отстъпки на здравната каса, и то авансово. Освен това те имат индивидуални договори и за допълнителни отстъпки. Лекарствата срещу хепатит С са точно такива медикаменти – без аналог, с допълнителни отстъпки от три компании производители. Това означава, че предоставената отстъпка от компаниите е отишла в ръцете на измамниците.

Няколко опаковки повече или по-малко едва ли са направили впечатление на производителите, но ако рязко се е повишило потреблението на един продукт само в една аптека, сигурно би могло да се засече. Това означава, че освен бюджета на здравната каса, който е платил за съответното лекарство на несъществуваща аптека, са ощетени и фармацевтичните компании производители, ако здравната каса ги е задължила да й платят отстъпка на продукт, който е продаден два пъти.

Възможно ли е тази схема да работи другаде?

Това са притесненията на пациентите и фармацевтичните компании. В случая с Пловдив става въпрос за опаковки, които струват над 20 хил. лв. Ако обаче служители на здравната каса и реални аптеки са замесени във фиктивно отпускане на медикаменти на по-ниска стойност, това би било голям проблем. Годишно през аптеките и болниците преминават близо 314 млн. опаковки с лекарства. Самата здравна каса покрива медикаменти на обща стойност над 1.2 млрд. лв.

Фармацевтичните компании не могат да следят медикамента, когато той стане собственост на търговец на едро с лекарства или на аптека. В същото време са длъжни да предплатят отстъпка за скъпо струващите продукти, която точно при медикаментите за хепатит С е над 50% от стойността на лекарството. Така аптеката, реална или фалшива, може да получи два пъти средствата за една опаковка от здравната каса, а здравната каса да получи двойна отстъпка за лекарство, което всъщност е само една опаковка.

"Ако НЗОК плаща фиктивни опаковки, това означава, че и компаниите плащат отстъпки за фиктивни опаковки, което е много тревожно. Каквито и преговори и споразумения да има оттук нататък между компаниите и касата, трябва да получим гаранции, че НЗОК иска отстъпки за реални пациенти. В момента не е ясно дали това е изолиран случай, или нарастването на плащанията за лекарства се дължи на подобни криминални схеми", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която обединява представителствата на световните концерни в България.