Съдийската колегия на ВСС: Ще реагираме при всеки опит за посегателство срещу съда

Съдия беше атакувана, след като постанови решение срещу жълт сайт заради невярна публикация, колеги я подкрепиха

Докато Съдийската колегия на ВСС обсъждаше и гласуваше позицията си, във вторник сутринта пред сградата на съвета на "Екзарх Йосиф" имаше организиран шумен протест на журналисти от ПИК, водени от собственика на медията Недялко Недялков (на снимката с мегафона).
Докато Съдийската колегия на ВСС обсъждаше и гласуваше позицията си, във вторник сутринта пред сградата на съвета на "Екзарх Йосиф" имаше организиран шумен протест на журналисти от ПИК, водени от собственика на медията Недялко Недялков (на снимката с мегафона).    ©  Георги Кожухаров
Докато Съдийската колегия на ВСС обсъждаше и гласуваше позицията си, във вторник сутринта пред сградата на съвета на "Екзарх Йосиф" имаше организиран шумен протест на журналисти от ПИК, водени от собственика на медията Недялко Недялков (на снимката с мегафона).
Докато Съдийската колегия на ВСС обсъждаше и гласуваше позицията си, във вторник сутринта пред сградата на съвета на "Екзарх Йосиф" имаше организиран шумен протест на журналисти от ПИК, водени от собственика на медията Недялко Недялков (на снимката с мегафона).    ©  Георги Кожухаров

"Системните негативни коментари от политици, медии и публични личности, както и неглижирането на проблема постепенно формираха в обществото неадекватна представа за зависима, корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна система." Това се казва в декларация на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която беше приета днес с 10 на 2 гласа. Против бяха Стефан Гроздев (избран от парламента като номинация на ДПС) и Чавдар Новански (номинация на "Атака"). Мнозинството от колегията обаче зае ясна позиция, че трябва да се реагира винаги, когато съдът бъде атакуван, като се настоява и за подкрепата на обществото и на другите власти и институции.

Повод за декларацията е продължаващата вече трета седмица атака срещу съдията от Софийския районен съд (СРС) Силвия Хазърбасанова заради нейно решение, с което тя уважава частично иск за вреди от непозволено увреждане срещу жълтия сайт "ПИК нюз" по дело, заведено от историка Емил Джасим (виж решението тук).

"Водени от своето вътрешно убеждение и по силата на правомощията ни, определени със Закона за съдебната власт, членовете на Съдийската колегия категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия", се казва в декларацията. За нейното изготвяне колегията взе решение миналата седмица.

В позицията се отправя призив към: "Българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни подкрепят в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда", защото "всяко противопоставяне между представители на държавните органи има за резултат дефицит на обществено доверие, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт, уронване престижа както на съдебната, така и на законодателната и изпълнителната власт".

Декларацията на кадровия орган на съдебната власт окачествява като недопустими "публични коментари по съдебни актове, подлежащи на инстанционен контрол", когато тези коментари не "съдържат обоснована критика с конкретни факти, данни, обстоятелства и правни аргументи, а единствено употреба на епитети, квалификации и внушения, които накърняват както независимостта на конкретния съдия, така и неговото лично достойнство, професионална репутация и доброто му име".

Вчера Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова ВСС да вземе отношение по темата, като напомни, че решението е "очаквано от професионалната общност, доколкото безпринципната атака срещу един съдия по повод негово решение представлява атака срещу всеки един колега, осъществяващ правосъдието по справедлив и съответстващ на разпоредбите на закона начин". В позицията си ССБ напомни, че "подкрепа на съдия Хазърбасанова заявяват огромното мнозинство от нейните колеги от Софийския районен съд, съдиите от Районен съд - Луковит, много съдии от Софийския градски съд, Общото събрание на съдиите от Апелативен съд - София, съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, съдии от други съдилища".

Откъде тръгна всичко

Емил Джасим заведе иск за обезщетение от 4500 лв. срещу ПИК заради публикация, излязла на 3 март 2017 г. и озаглавена "СКАНДАЛНА ГАВРА! Историк и учител от "Да, България" хули българщината навръх 3 март, нарича Левски л.йно". В публикацията се твърди, че Джасим "хули българщината" и "нарича Левски лайно".

В съдебното решение се сочи, че Джасим никога не е наричал Левски по този начин. В публикацията на ПИК манипулативно и невярно се отразява негова лекция, в която той пресъздава разговор между ученици, деца на негови приятели, като пример за начина, по които се възприемат и интерпретират историческите факти, събития и личности. Това много подробно е обяснено в съдебното решение, където са цитирани практически изцяло както лекцията, така и публикацията.

Съдът уважава частично предявения иск (до 3000 лв.) като приема, че "видеото (от лекцията - бел. ред.) на ищеца не е отразена добросъвестно и коректно, а отделни негови твърдения са извадени от контекста им и е направено внушение, че Джасим е личност, която обругава българската история и отделни исторически личности, което не отговаря на истината. В този смисъл се касае за изнасянето на фактически твърдения, а не оценъчни съждения в журналистическите публикации." (Защитната теза на ПИК включва и аргумент, че журналистът има право на мнение и оценка.) Решението може да се обжалва пред Софийския градски съд.

След постановяването на решението в ПИК започна публикуването на серия от обидни текстове срещу съдията, която го е постановила. Тя е причаквана пред съдебната зала и пред дома й, което стана причина съдиите от Софийския районен съд да изразят притеснение за нейната сигурност.