Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 17 май 2018, 13:19, 25225 прочитания

Откъснатият център на Балканите

Въпреки политиката и липсата на еврофондове Западните Балкани се свързват бързо помежду си и с Европа. България остава встрани

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Проектите в региона вървят по-бързо, а геополитиката пречи все по-малко

- България изглежда все още откъсната.
Бойко Борисов обича да говори за пари и проекти. Затова е лесно да се разбере защо Западните Балкани станаха една от любимите му теми.

"Около 30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори", каза той преди няколко месеца в Лондон на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Сега в София една от гордостите на председателството е т.нар. Sofia priority agenda, която трябва да събере на едно най-важните инфраструктурни проекти на Балканите.


Фактът, че в Европа отново се говори за Западните Балкани, има списъци с проекти и те се изпълняват, е чудесен. Може би е редно да се отбележи, че заслугата на България тук е доста по-малка от описваната - списъците с проекти съществуват още от форума във Виена през 2015 г., а съществуващото финансиране от ЕС беше договорено в Берлин година преди това. Но това е по-маловажно: съдбата на Балканите винаги е била решавана в големи европейски столици, а българската инициатива е похвална дори заради продължаването на вече започнатото.

По-важното, което с доста по-голяма загриженост трябва да се отбелязва в София, е фактът, че Западните Балкани се свързват помежду си и с Европа с такава скорост, че скоро България ще бъде изолирана въпреки членството си в ЕС и въпреки географското си положение като център на полуострова.

Откъснатият център на БалканитеПрез България преминават четири от основните европейски коридори - 4, 8, 9 и разклонението на 10, но нито един от тях не е напълно изграден.

Магистралите например са една от гордостите на премиера Борисов и има усещане, че непрекъснато се строят нови участъци. В действителност обаче такива не са пускани в експлоатация от края на 2015 г. - последно бе прерязана лентата на лот 1 на магистрала "Марица". От София по магистрала може да се стигне единствено до Истанбул, което не е точно балкански град, и до нито една столица. Връзките със Сърбия и Гърция още не са готови (въпреки че сърбите докараха магистралата до границата), а до Румъния е още на етап планиране.

ЖП проектите са застинали във вечното реконструиране на линията София - Бургас, като отново единственото готово е разклонението до турската граница. До сръбската граница страната ни не получи европари и сега ще търси стотици милиони, за да успее да завърши проекта. За този до македонска граница дори не се говори още за проектиране.


Ако правителството има за цел да сложи парите си там, където са обещанията му пред Западните Балкани и Европа, то трябва да съсредоточи усилията си в тази посока. Ясно е, че това скоро няма да се случи - основен приоритет е довършването на "Хемус", която е жизненоважна за Северна България, но не е част от общата транспортна схема на Европа. Което обяснява призивите на Борисов към Европа за финансиране.

Всички пътища водят на Запад

В същото време строителството на новите пътища из останалите страни на Балканите се случва толкова бързо, че дори Google Earth не може да свари с актуализацията на кар ите си.

На 24 април Македония откри последния участък от магистралата Скопие - Солун: между Демир Капия и Смоквица, който все още не е отразен в навигацията на търсачката. С него обаче европейският транспортен коридор №10 в страната е вече изграден. Сърбия също е почти готова - пред приключване е последният малък участък от аутобана между Ниш и македонската граница, който ще осигури директната връзка от Будапеща до Егейско море. Тук България може да играе ролята на партньор, но истината е, че е (доста злощастен) конкурент. Българският вариант за връзка между пристанищата в Гърция и Централна Европа минава по "Струма" и нагоре до Дунав мост 2. Този път е затапен от Кресненското дефиле и липсата на добър път към Видин, както и от недофинансиране от румънска страна.

Пропуснатите ползи са ясни - през януари, когато беше на посещение в България, сръбският вицепремиер и министър на строителството Зорана Михайлович обяви, че по протежение на трасето на коридор №10 през последните две години и половина са отворени 55 фабрики и производствени съоръжения, тъй като магистралата позволява на стоките да стигнат до Европа по възможно най-бързия начин.

Показателно е, че според последния доклад на Транспортната обсерватория за Югоизточна Европа (South East Europe Transport Observatory - SEETO) трафикът от унгарската граница до Белград се е повишил с 50% от 2010 до 2016 г. Двойно пък е нараснал броят на превозните средства по направлението от Албания през Прищина до Ниш.

Усещането, че транспортните потоци заобикалят България, се допълва и от факта, че на север Румъния изгражда магистрала от Констанца през Букурещ към Будапеща. От общо 600 км са изградени 400 км, като 51 км са в строеж (Дева – Тимишоара). За останалите отсечки има проекти и се очаква да са готови в следващите 4 години. Прословутият коридор 8, който трябваше да свърже Черно с Адриатическо море през България, Македония и Албания, вече отдавна има конкуренция, след като Гърция построи "Егнатия Одос" - дългата магистрала от турската граница до йонийското пристанище Игуменица.

Виж кой плаща


Досега в пътната инфраструктура на шестте държави от региона - Сърбия, Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, са инвестирани над 5.8 млрд. евро, а в момента се работи по проекти за още 3.8 млрд. евро. Готови за финансиране са също обекти за 3.38 млрд. евро и се подготвят други на стойност 4.13 млрд. За всички страни, взети заедно, ЕС е предвидил 1 млрд. евро в периода до 2020 г., от които е инвестирал под 300 милиона.

Тъй като нямат достъп до еврофондовете, помощта от ЕС формира много малък процент от финансирането на тези проекти. Повечето от тях се правят с държавни заеми и бюджетни средства. Голяма част от тези заеми идват от страни, които имат конкурентни на европейските интереси - Русия и Китай (в графиката в графа други). Огромна част от строителството в Черна гора се прави с такива средства, според доклада на SEETO, а Сърбия е водещият партньор на Китай в региона. Нов мост на Дунава, обещание за бърза жп линия Белград - Будапеща, връзка между черногорското пристанище Бар и Белград, пътищата Скопие - Щип и Кичево - Охрид, нова магистрала в Албания - китайските инвестиции са разпръснати навсякъде. Стратегическият им център е пристанището в Пирея, където те са инвестирали над 4 млрд. долара, а пътищата оттам към Европа според Пекин явно минават през Западните Балкани.


Строителство отвъд споровете

Големите спорове на Балканите не спират строителството. Може би най-показателният пример е т.нар. Магистрала на мира, която свързва Ниш с Прищина (маршрут 7 на картата). Неразбирателството между Сърбия и Косово, изглежда, не пречи на реализацията на този проект, след като сръбският министър на строителството Зорана Михайлович обяви, че изграждането на пътя може да започне през тази година.

Интересен е и пътният проект от Нови Сад до босненската граница и Баня Лука (маршрут 9а). Трафикът по това направление е вторият най-голям в региона на Западните Балкани след коридор 10. По тази причина сърбите вече са подготвили изграждането на скоростен път до Лозница при границата си с Босна и Херцеговина, чиято индикативна стойност е 359 млн. евро.

Спорът за името между Македония и Гърция пък не е попречил връзките между тях да са в пъти по-добри от тези с България. Магистралата от Скопие до Солун е готова и дори бе прекръстена преди два месеца от "Александър Македонски" на "Приятелство".

Така, докато България е фокусирана върху договорите за добросъседство, големите политически речи и мрънкането за намаляването на еврофондовете, реалните процеси я подминават. Веднъж построени, пътищата и жп линиите привличат трафик и дългосрочни инвестиции. Западните Балкани растат като икономики и като потенциал - пътниците на всички летища в региона например са се увеличили с между 40 и 100% от 2010 до 2016 г. според SEETO. Стоките и хората обаче отиват там, където могат да стигнат. Ако иска наистина да бъде ако не център, то поне участник в бъдещето на региона, България има още много път да построи.
По-западните Балкани

Погледнато през данните за износ и инвестиции, шестте държави на запад от България до голяма степен вече са свързани с икономиката на ЕС. Натам е насочен около 83% от експорта им, а две трети от преките чуждестранни инвестиции в региона за периода 2007 - 2015 г. идват от страни от съюза (виж инфографиката).

В свой доклад за региона от Световната банка посочват, че от 2005 г. насам Западните Балкани са увеличили повече от два пъти обема на своя експорт, като до голяма степен това се дължи на нарастващото им участие в европейските вериги за създаване на стойност. Това донякъде обяснява и лидерската позиция на Германия в топ пет на търговските партньори на Македония и Босна и Херцеговина. Теизнасят за най-голямата икономика в ЕС основно части и компоненти за автомобилната и машиностроителната индустрия.

Друг голям търговски партньор на повечето страни е Сърбия, което е обяснимо предвид, че е най-големият пазар в региона с размер на икономиката колкото на останалите пет страни.

Не така стои въпросът с източните съседи, които вече са част от ЕС – Румъния, Гърция и България. Трите балкански държави трудно успяват да се наредят сред топ 5 на най-големите експортни партньори. Износът на България към Западните Балкани също е пренебрежимо малък и през миналата година представлява общо около 4% от общия експорт на страната.

С общо население под 20 милиона души и БВП от приблизително 95 млрд. щатски долара, икономиките на Западните Балкани са сравнително малък пазар. БВП на глава от населението в Западните Балкани е средно едва една четвърт от нивото в най-богатите членове на ЕС в Западна Европа. Отделно от това в свой икономически анализ от февруари от ЕБВР посочват, че политическата нестабилност и военните конфликти в региона през последните десетилетия предопределят сравнително слабите икономически резултати на шестте държави. Световна банка изчислява, че при сегашните ръстове на шестте икономики на запад от България ще е нужен половин век, за да може регионът да достигне стандарт на живот, близък до средния в ЕС.
Защо са важни газовите връзки

Енергийната свързаност между балкански страни все още е изключително слаба. И докато преносът на електричество в региона все пак е възможен, доставките на природен газ са силно ограничени. Черна гора, Косово и Албания например са напълно откъснати от газовата мрежа. Босна и Херцеговина може да получава ограничени количества през Сърбия, а Македония - през България. Между Сърбия и България обаче няма газопровод.

Тази седмица, по време на срещата ЕС - Западни Балкани, бе подписан поредният меморандум за изграждането на междусистемната газова връзка от София до Ниш, след като подобни имаше през 2012, 2015 и 2017 г. Плановете са проектът да бъде готов до 2022 г., тъй като е приоритетен за ЕС и има осигурено финансиране. С него България ще има възможност да получава газ от Западна Европа или да транзитира такъв в тази посока от Каспийския регион. За последното обаче е необходимо успешното реализиране и на газовата връзка с Гърция.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

На Covid море в Южна Европа На Covid море в Южна Европа

Или как се подготвят за летния сезон в Гърция, Турция, Испания и Италия

29 май 2020, 368 прочитания

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

29 май 2020, 567 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Българската балканиада

С доза късмет и добро изиграване на картите Борисов може да припише успех за Западните Балкани. По-важното е България наистина да се свърже със съседите си

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10