Човек от изчезващ вид

Дневник

Човек от изчезващ вид

Какво прави "непрофесионалния алпинист" Боян Петров уникален

43731 прочитания

Дневник

© Боян Петров


...из книгата му Първите седем, изд. Вакон, 2017 г.

"За мнозина върхът е точка, от която единствено се слиза надолу. За мен обаче той е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел. Тя е още по-трудна, още по-далечна и с времето става все по-желана. Спускам се само за да се подготвя още по-добре и пак да поема нагоре. И така животът ми преминава в планиране на нови скокове, изчисляване на рискове, изкачване на стотици мали върхове и гигантите зад тях. Колкото по-висока е пирамидата на върха, от толкова повече блокчета е съставена."

"Стъпването на най-високата точка винаги носи спокойствие. Давам си сметка, че щом съм горе, значи съм уцелил правилните стъпки по дългия път към облаците. Става ми леко, крилата ми порастват с още няколко пера, а желанието за следващия връх е отново посято."

"С годините установих, че опитите и провалите по пътя към върховете са също толкова важни, колкото и успешните им изкачвания."

"Триумфът и трагедията във височинния алпинизъм вървят ръка за ръка и никой никога не знае в коя от двете групи ще попадне."

" не трябва да правим компромиси и да ставаме съучастници, като с успехите си волно или неволно повдигаме имиджа на опетнени компании, фирми и банки. На пазара в България има достатъчно звезди от други браншове, които покорно, съзнателно или несъзнателно изпълняват всички техни желания. Силата на нашите малки общества ще става все по-голяма, ако сме единни и активни в позициите си по всички проблеми, касаещи опазването на ресурсите, от които храним нашите души и същност – зелените гори, белите планини, чистите води и бурните ветрове!"

"Бъдете внимателни и останете живи. Нашите близки имат нужда от нас."

Когато в късния следобед на 6 май китайските власти предават на българското външно министерство, че Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, новината не звучи обезнадеждаващо.

Когато е ставало напечено, най-успешният български височинен алпинист винаги е обръщал гръб на върха, дори да е бил на метри от него. За да се върне отново, когато ще успее да се качи и да слезе.

Не успява да го направи веднъж - при изкачването на издигащия се в Тибет Шиша Пангма (8027 м). Джуджeто, както е известен най-ниският от 14-те върха над осем хиляди метра, се оказа последният връх на Боян Петров. Опитвайки се да хване прозореца преди времето да се развали след 4 май, на 29 април той тръгва от базовия лагер.

На 3 май е забелязан с телескоп да се изкачва към последния, трети, лагер. След това следите му се губят. На 5 май палатката му е открита пълна със сняг, което означава едно - че не е слязъл.

Какво точно се е случило можем само да гадаем, защото неяснотите са много. Може да е пропаднал в ледена цепнатина (образувание в ледника, което често е скрито под снега и може да достигне стотици метри дълбочина) или е паднал от острия като бръснач гребен преди върха. Всъщност това няма никакво значение.

Боян Петров успява да напише история на височинния алпинизъм не само с изкачванията, но и с изчезването си. Мисията по неговото издирване е без прецедент. Хеликоптерите на китайската армия не могат да летят на повече от 6100 метра височина и бяха безполезни. Базираните в Непал хеликоптерни компании имат опит за провеждането на операции дори над 7000 метра, но от 20 години не са допускани в Китай. Благодарение на усилията на българската дипломация и близките на Боян Петров те получават разрешение да влязат на тибетска територия.

"Създадохте прецедент, който може да бъде от ползва на Боян и бъдещите катерачи на Шиша, защото са минали повече от 20 години, откакто хеликоптер е летял в Тибет", пише световното име в алпинизма Симоне Моро на съпругата на Боян Радослава Ненова.

На 16 май, десет дни след изчезването му, операцията по издирването му е прекратена. Открити са лични вещи на Боян, които най-вероятно преди това са били в палатката му, открита на 5 май.

Кой е човекът, успял да обедини толкова много хора?

Пътят на непрофесионалния алпинист

За себе си Боян Петров (роден 1973 г.) казва: "Не съм професионален алпинист, а изследовател зоолог, почерпил вдъхновение най-вече от собствените несполуки и успехи."

Той израства и живее в полите на Витоша - "Княжево". Просеката на неработещия княжевски лифт през годините се превръща в неговия стадион. Трасето е дълго 2.5 км и има 750 м денивелация и започва от колелото на петицата и свършва на горната станция на лифта. Това е мястото, в което Боян Петров мери формата си, но и предизвиква други да го правят. Ходенето по пещери, което практикува, върви с любовта му към прилепите и екологията - той работи в природонаучния музей от 20 години.

Започва да се занимава с катерене и алпинизъм в началото на 90-те, а в началото на XXI в., през 2001 г., с експедицията до Броуд Пик (8047 м) открива високите планини, но и това, че е болен от диабет. Четири години по-късно той е част от разширения отбор на националната експедиция до Еверест, посветена на 20-годишнината от първото българско изкачване. Той дава перфектни резултати на функционалните тестове и изкачва връх Ибн Сина (7134 м, преди вр. Ленин), като част от подготовката.

Когато ти кажат, че не ставаш

През януари 2004 г. Боян Петров изкачва първенеца на Южна Америка Аконкагуа (6962 м) по непреминаван от българи маршрут. Когато слиза долу, той изпраща снимка от върха на своя добър приятел и известен български алпинист Николай Петков. От него научава, че не е бил включен в отбора за Еверест "по медицински причини".

Това не го отказва. Същата година изкачва най-високия връх на Северна Америка - Денали (6194 м), и на Европа - Елбрус (5642 м). "Придобих увереност, че мога да катеря и сам, без да правя големи паузи между отделните върхове. Именно оттук осъзнах, че мога да приложа този подход и при по-високите гиганти в Хималаите и Каракорум", пише той впоследствие. Първият му осемхилядник е през 2009 г. - Гашербрум I (8068 м).

Десет години след като не е включен в националния отбор за Еверест, той прави вероятно най-голямото постижение в българския височинен алпинизъм. През 2014 г. отбелязва хеттрик - за 72 дни изкачва Канчендзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047 м), а осем дни по-късно и К2 (8611 м). Постижение, което са правили едва 35 души в света.

Пръв е Канчендзьонга, който заедно с втория по височина връх в света К2 е един от най-смъртоносните осемхилядници. И двата до 2014 г. не са качвани от българи. Преди да тръгне за подхода към върха от непалската столица Катманду, той разбира, че е забравил якето си в София. Няма проблем - намира менте за 40 долара.

Боян Петров тръгва с група от петима алпинисти, водени от руснака Денис Урубко. Те планират да изкачат върха от север. На третия ден от подхода към базовия лагер Урубко казва на Боян, че не го познава достатъчно и изтъквайки диабета му, обяснява, че трябва да се прибира и да се лекува. "Подобни съвети бях получавал и преди, но те ми действаха много силно и ме амбицираха още повече", пише той след това.

Отива сам и изкачва върха успешно от юг. От групата, която го е изоставила, се качва само един човек. Следват Броуд пик, който не успява да качи през 2001 г., а осем дни по-късно и К2.

По склоновете към върха Боян Петров разбира, че някой е отмъкнал сечивото му (алуминиев пикел, който използва за изкачване и осигуряване). Той не се отказва: "Огледах се наоколо и се сетих, че малко встрани от пътя нагоре бях видял захвърлен един стар прав пикел. Отидох и го намерих, като попаднах и на една велокаска, която също прибрах. Бях готов и тръгнах нагоре."

През следващите три години остава верен на стила си и изкачва още шест осемхилядника. Толкова трябваше да изкачи и тази година.

Всички негови изкачвания са без допълнителен кислород, без помощта на шерпи и въпреки диабета. Долу в града той преживява на два пъти рак и две тежки катастрофи - през август 2016 г. изпада в кома в продължение на няколко дни.

Изкачванията на Боян Петров са върхови постижения, но далеч не само те стоят зад името му. Той има неизчерпаемо желание да помага и мотивира останалите да преминават границите си - независимо дали са в долината или по върховете. И ако алпинизмът е магнит за трудни характери, Боян Петров никога не е проявявал неуважение към другите.

Той не само не се мисли (няма да го чуете да казва "покорява") за по-голям от планината, но и проявява явна непримиримост към посегателствата срещу природата.

Както казва писателят Георги Господинов: "Боян Петров е един от най-свестните, светли, почтени хора, които можеха да се срещнат на територията на България. Абсолютно рядък, заплашен от изчезване вид."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  julius avatar :-|
  julius

  .......................

 • 2
  hhw33395822 avatar :-|
  hhw33395822

  Великан!

 • 3
  jxj24394852 avatar :-|
  jxj24394852

  Поклон пред Героя!

 • 4
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Жалко за човека!

 • 5
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  “Аз искам винаги да е така,
  когато времето въпрос задава,
  да вдигне всеки по една ръка
  наместо две, които се предават.”

 • 6
  ydw12523484 avatar :-|
  D

  Мъчно ми е за Боян, някак си ми е криво отвътре. Каквото и да кажа няма смисъл... Поне е погребан на място, което харесва.

 • 7
  vaskoangelov avatar :-(
  vaskoangelov

  отиде се един истински Българин :/

 • 8
  snower avatar :-|
  snower

  Свестен, светъл и почтен човек. Точка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал