С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 18 май 2018, 12:44, 24828 прочитания

Развод на 20-ата година

Развалянето на догворите с ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" ще е сложно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Правителството ще иска прекратяване на договорите за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски ТЕЦ-ове, а с инвеститорите ще се търси споразумение за еднократна компенсация. Това, изглежда, е избраната стратегия за преговори, която председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обяви пред БНР през седмицата: "Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други. Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината."

И въпреки че Добрев е представител на управляващата партия, типично в стила на ГЕРБ остана неяснота дали думите му отразяват позицията на правителството. И доколко тази позиция е последна.
Таймлайн

1997 г. - Подготвя се проект за рехабилитация на ТЕЦ "Марица изток 3", като кабинетът на Иван Костов започва преговори с американската енергийна компания "Ентърджи.

1998 г. - НЕК и "Ентърджи" подписват споразумение.

1998 г. Ирландската компания Consolidated Continental Commerce, печели търг за строителството на нова електроцентрала в маришкия басейн - на мястото на старата "Марица изток 1".

1999 г. - Създава се смесено дружество между НЕК и "Ентърджи Пауър Холдинг Марица" при съотношение на дяловете 49:51%. То се нарича "Енергийна компания Марица изток 3".

1999 г. - Дъщерна компания на американската "Ей и Ес" (AES) изкупува мажоритарния дял от проекта на Consolidated Continental Commerce.

2003 г. - "Ентърджи" привлича за партньор по проекта италианската енергийна компания "Енел", като ѝ продава 60% от своя 51% дял в "Енергийна компания Марица изток 3". Двете компании увеличават дела си до 73% за сметка на НЕК и започват същинската ремонтна дейност.

2005 г. - "Ей И Ес" придобива напълно проекта за нова ТЕЦ.

2006 г. - "Ентърджи" окончателно се оттегля от проекта, като продава участието си на "Енел".

2006 г. - Започва строителството на ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово".

2009 г. - обновената ТЕЦ "Мариа изток 3" започва работа.

2011 г. - "Енел" продава дела си на американската енергийна компания "Контур Глобал".

2011 г. - новата ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" се включва в електроенергийната система.

2013/2014 г. - Поради липса на средства НЕК спира да плаща на двата ТЕЦ-а и натрупва задължения към тях за близо 800 млн. лева.

2015 г. - Започват преговори с американските компании за промяна в договорите им, като е постигнатото споразумение НЕК да изтегли заем и да погаси дълговете си, а те да понижат нормата си на възвращаемост.

2016 г. - Новите условия влизат в сила, след като КЕВР ги одобрява.



20 години по-рано

Двете въглищни централи ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" (притежавани от едноименните американски корпорации Contour Global и AES) произвеждат близо една трета от електроенергията в България. Инвестициите в тях - около 2 млрд. евро, бяха договорени преди две десетилетия от правителството на Иван Костов. Тогава заради предстоящото спиране на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" и очакваното извеждане от експлоатация на стари ТЕЦ енергийната система на страната има нужда от нови мощности. Договорите за изграждане на изцяло нова ТЕЦ край Гълъбово и за модернизация на старата "Марица-изток 3" предвиждат ангажимент държавата да гарантира възвращаемостта на частните инвестиции чрез цените, на които НЕК изкупува произведената електроенергия. Срокът е до 2026 г. за първата и 2024 г. за втората централа. Подходът е такъв, тъй като предприятията не работят на свободен пазар - държавата им продава основната суровина - въглищата, на цени, каквито прецени, и пак държавата определя крайните цени на електроенергията.

От подписването на договорите насам "високите, гарантирини печалби" на американските инвеститори са постоянен политически въпрос и под постоянен натиск за предоговаряне. Както ще покаже историята, дори очакваната от инвеститорите възвращаемост да е била висока, тя не остава дългосрочно гарантирана.



През 2013-2014 г. НЕК спря плащанията към двата ТЕЦ-а и натрупа задължения към тях за близо 800 млн. лева. В комбинация с множеството присъединени в този период проекти за възобновяема енергия, която също се изкупува по преференциални цени, и политиката да се подържат изкуствено ниски крайни цени на тока държавната компания се озова в ликвидна криза. След преговори между държавата и американските инвеститори бе договорено НЕК да изтегли заем и да погаси дълговете си, а те да приемат по-ниска норма на възвращаемост. Според утвърденото през 2016 г. споразумение вътрешната норма на възвращаемост на собствения капитал (IRR) на "Контур Глобал" ще е 15.9%, а на "Ей И Ес" - 8.4% (6.6% IRR на проекта при отчитане на финансирането). Според изчисления на Министерството на енергетиката това е довело до 100 млн. лв. годишно по-малко разходи за НЕК, съответно по-малко приходи за двете централи.

Инвестиции, възвращаемост, политика

Сега въпросът за договорите на американските централи отново е на дневен ред, като поводът даде Европейската комисия. Ангажиментът за изкупуване на ток от предприятията може да се разглежда като държавна помощ, която е нежелана в ЕС, защото по този начин се нарушават принципите на свободния пазар.

Официална наказателна процедура по казуса няма, но в края на миналата година от еврокомисията са препоръчали на българското правителство отношенията с инвеститорите да бъдат променени, така че да отговарят на общностните правила.

През март министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че с американските компании ще се водят преговори с цел възможно най-скоро те да започнат да продават електроенергията си през борсата, където цените в момента са 2-3 пъти по-ниски от тези, на които НЕК изкупува по договор. Но за да спази ангажимента за възвращаемост на инвестициите, държавата ще трябва да предложи механизъм за компенсация.

Доскоро очакванията в енергийните среди бяха, че това ще стане чрез т.нар. договори за разлика, с които се покрива разминаването между постигнатата борсова цена и преференциалната. Изказването на Добрев обаче е в посока за прекратяване на дългосрочните отношения ("либерализацията на пазара не може да продължи с тях") и постигане на споразумение за еднократна компенсация. Всъщност не той, не министър Петкова, а оказва се, Министерство на финансите ще е водещо в проговорите с американските инвеститори. Това беше потвърдено от ведомството, откъдето обаче отказаха да отговорят каква ще е стратегията и целта на правителството в тези преговори. "Европейската комисия препоръча на България и на електрическите централи да се опитат да постигнат съгласие за размера на дължимите невъзстановяеми разходи съгласно Методологията на ЕС. ЕК също така препоръча на страните да се въздържат от публични изказвания до окончателното разрешаване на въпроса", казват от финансовото министерство. (Неофициални източници на "Капитал" обаче потвърждават, че ще се иска разваляне на договорите).

"Няма да са милиарди" Или?

Ако амбициите на управляващите са да разрешат този въпрос до края на годината (каквато заявка "Капитал" чу от два правителствени източника), то преговорите ще са тежки, защото най-вероятно двете страни ще тръгнат с голяма разлика в позициите си.

За да се определи с колко трябва да бъдат обезщетени инвеститорите, трябва да се постигне съгласие колко са т.нар. невъзстановяеми разходи - по същество сумата, която, заменяйки финансовия модел в дългосрочните договори, ще гарантира същата възвращаемост на инвестицията.

Когато бъде постигнато съгласие по въпроса какъв дял от инвестираните средства остава да бъде възвърнат, двете страни ще обсъдят конкретни варианти за плащането им. Според Делян Добрев целта е да се подпише споразумение с инвеститорите, така че да няма основания за бъдещи арбитражи.

Като всяко финансово изчисление, базирано на бъдещи финансови потоци при определени допускания, размерът на невъзстановяемите разходи няма да е безспорно установимо число.

Помолени за коментар, от "Ей И Ес" отговориха: "Ей И Ес винаги е подкрепяла процеса на либерализация на електроенергийния пазар при спазване на поетите договорености и гаранции за защита на интересите на инвеститорите. Компенсацията на т.нар. невъзстановяеми разходи е един от механизмите за излизането на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" на свободния пазар, който ние разглеждаме. Получихме методиката за изчисляване на невъзстановяемите разходи и в момента я анализираме. След като този анализ бъде завършен, ще можем да изкажем своето мнение по предложената методика."

Преговорите, изглежда, не са започнали по същество. По неофициална информация оценката на правителството е, че на "Ей И Ес" трябва да бъдат възстановени около 100 млн. евро и че "Контур Глобал" вече са възвърнали инвестицията си. "Няма да са милиарди", коментира Добрев на въпрос с колко трябва да бъдат компенсирани инвеститорите. Предстои да видим какво ще изчислят двете централи, но няма да е учудващо, ако разминаването е в пъти, даже до милиард.

Кой с какво влиза в преговорите

Освен силата на договора, чието неспазване, по думите на г-жа Петкова, носи риск от неустойки до 3 млрд. лева, инвеститорите имат още един жокер в предстоящите преговори и това е собствената им значимост за енергийната система. Те произвеждат една трета от електроенергията, изкупуват над 50% от въглищата на държавните "Мини Марица-изток" и са голям работодател. Двата ТЕЦ-а освен това осигуряват и възможност за балансиране на системата в рамките на сутрешното и вечерното натоварване или при понижаване дела на ВЕИ заради промени в метеорологичните условия.

Правителството, от друга страна, разполага с цялата сила на държавната машина, която може да направи всеки инвеститор повече или по-малко комфортен в страната. Не по-малко важно, властта ще преговаря със силата на популистката позиция - че прекратяването на договорите ще прекрати изкупуването на ток над пазарните цени и ще намали цената за потребителите. Тази теза много удобно беше развита от лидерите на четирите работодателски организации КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. В безпрецедентна за бизнесмени позиция те се обявиха за разваляне на договорите с двата ТЕЦ-а, без дори да се мисли за обезщетения. Всичко това беше облечено в по-скоро политически, отколкото бизнес език. По думите на Васил Велев, председател на АИКБ, американските централи "измъкват от джобовете" по 14 лева за мегават час, или 486 лв. на година. Същото число цитира и Делян Добрев, визирайки сумата, която се акумулира от разликата между преференциалната цена, на която се изкупува електроенергията (106.76 лв./МВч за "Контур Глобал" и 168.66 лв./МВч за "Ей И Ес") и регулираната (70 лв./МВч), на която се продава.

Както и за ВЕИ, тази разлика се покрива от таксата "задължение към обществото", която плащат потребителите - общо около 20% от крайната цена в сметките за ток.

Това, разбира се, е само едната страна на монетата. Двете централи, едната от които претърпя сериозна модернизация, а другата е изцяло нова инсталация, действително имат доста над средните цени на електроенергията. Това в голяма степен се обяснява с инвестиционните разходи и по-високите оперативни разходи, свързани с екологичността на производството, особено в случая с "Ей И Ес". Излизането им на борсата най-вероятно ще вдигне средните цени. В същото време прекратяването на дългосрочните договори може да свие разходите на НЕК, но не е изключено и обратното.

Дали обществото в крайна сметка ще спечели от предоговарянето на отношенията с американските инвеститори е въпрос на допускания и на сила в преговорните позиции. Изчисленията предстоят.
Q&A

"Ей И Ес" не реализира непазарни печалби

Иван Цанков, изпълнителен директор на "Ей И Ес България", пред "Капитал"

Запознахте ли се вече с методиката за оценка на невъзстановената част от инвестицията, която ви предложи държавата? Достатъчно обективна ли е тя?

- В момента ние и нашите консултанти се запознаваме с предоставената методика и все още не можем да коментираме документа в подробности. Това, което мога да кажа на този етап, е, че методиката описва начина, по който да бъдат изчислени т.нар. невъзстановяеми разходи. Те от своя страна представляват частта от направените инвестиции, която следва да се компенсира към инвеститорите с дългосрочни договори в процеса на либерализация на пазара на електроенергия.

В този процес трябва да бъдат взети предвид множество фактори, което прави изчисляването на невъзстановяемите разходи доста сложно и налага допълнително време за работа.

Нашата позиция е, че в процеса на либерализация на пазара следва да бъдат предприети мерки за защита както на интересите на инвеститорите, така и на банките кредитори. Чрез проекта на Ей И Ес са вложени над 1.6 милиарда евро в икономиката на България и централата е фактор за гарантиране на енергийната сигурност на страната ни. Работата на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" осигурява чиста и надеждна енергия за българските потребители, използвайки само местни ресурси, и създава значителен брои преки и непреки работни места за български специалисти.

Кога и как ще продължат преговорите с държавата?

Либерализацията на енергийния пазар е необходима стъпка, която не само ще приобщи България към Европейския енергиен пазар, но и ще донесе прозрачност на системата и адекватни цени за крайните потребители. "Ей И Ес България"подкрепя напълно усилията на правителството в тази посока. Отворени сме за диалог и потвърждаваме своя ангажимент към активно участие в решаването на казусите в енергийния сектор.

Поставено ли е официално искането да направите отстъпки от цената или въпросът е само за преформатиране на дългосрочните договори със запазване на общите параметри в тях?

Към момента няма поставени подобни искания. Припомняме, че "Ей И Ес България" намали цената за разполагаемост на ТЕЦ-а с 14% от април 2016 г., което доведе до 50 млн. лева икономии за НЕК на година, или повече от 500 милиона за периода на действие на договора за дългосрочно изкупуване. Имайки предвид икономиката на проекта ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", който е уникален за България и е единствената нова централа, изградена у нас за последните повече от 30 години, не смятам, че би могло да се говори за намаляване на цената на услугите, които предоставяме. Искам да подчертая, че съотношението на печалбата към инвестираните активи е изцяло в рамките на средните за страната ни стойности, тоест в никакъв случай Ей И Ес не реализира непазарни печалби.

Възможно ли е такава инвестиция в топлоелектрическа централа като вашата да бъде възстановена изцяло на пазарен принцип?

Не мисля, че това е възможно, и има доказателства в тази посока. Например изграждането на новата АЕЦ "Аккую" в Турция, която е с гарантирано изкупуване на електроенергия. Друг подобен пример е атомната централа "Хинкли пойнт" във Великобритания, където също има гарантиран дългосрочен ангажимент от страна на държавата към инвеститора.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Върховният административен съд праща "кореспондент" в Страсбург и Люксембург Върховният административен съд праща "кореспондент" в Страсбург и Люксембург

Новият емисар ще следи "текущо" практиката на Съда на ЕС и Съда по правата на човека и ще я разказва на останалите съдии в България

24 фев 2020, 390 прочитания

Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори

И още: Южна Корея и Италия са изправени пред епидемия, Бърни Сандърс продължава да печели

23 фев 2020, 4799 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Спасяването на хазартната реклама - битка за лесни милиони

Сигурният начин да печелиш от хазарт е когато го организираш. Другото е държавна политика

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10