Има ли проблем България с ядрените отпадъци

Има ли проблем България с ядрените отпадъци

ЕК изпрати уведомително писмо до 20 държави, за да иска правилно транспониране на европейските правила

Ивайло Станчев
13146 прочитания

© Анелия Николова


Европейската комисията изпрати на 17 май официални уведомителни писма до 20 държави, включително и България, във връзка с правилното прилагане на Директивата за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци. Документът създава рамката на ЕС за осигуряване на отговорно и безопасно управление на ядрените отпадъци и предвижда ангажименти на страните за тяхното съхранение или транспортиране.

Писмата от Брюксел поставиха въпроса доколко България спазва европейските разпоредби и как управлява радиоактивните елементи от дейността на АЕЦ "Козлодуй". Те в момента се съхраняват в самата централа, за да не се плаща на Русия за извозването и съхраняването им.

Също така след решението на правителството да предложи на Народното събрание доклад за рестартиране на проекта за АЕЦ "Белене" се повдигна и темата къде и как ще се съхраняват отработеното гориво и отпадъците от бъдещата централа. Според директивата на ЕС това трябва да се случва на територията на страната, в която са генерирани.

Какво иска Брюксел?

Австрия, Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Обединеното кралство са критикувани за това, че не са транспонирали правилно някои от изисквания на Директивата. Отделно ЕК настоява Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Испания и Обединеното кралство да приемат национални програми за политика за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци. "Тези държави членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят", се казва в уведомителното писмо от Брюксел. До страните, които не направят това, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище, което е първа стъпка към наказателна процедура.

Наред с това ЕК е сезирала друга група от 9 страни за това, че все още не са транспонирали новата Директива относно основните норми на безопасност. С нея се осъвременява и консолидира европейското законодателство за радиационна защита, определят се основните стандарти за безопасност, за защита на работниците и населението срещу опасностите, произтичащи от излагане на йонизиращо лъчение.

Тя включва и разпоредбите относно готовността за реакция в извънредни ситуации, които бяха засилени след ядрената катастрофа във Фукушима. Кипър, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Португалия и Швеция трябваше да транспонират директивата най-късно до 6 февруари 2018 г. Сега от Брюксел дават срок до 17 юли да се вземат мерки, като в противен случай ще се пристъпи към наказателна процедура.

Какво прави България?

България имаше договор за извозване на отработеното ядрено гориво от малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" в Русия и последващото им връщане след преработка, тъй като това не се води отпадък, а суровина заради съдържащите се ценни елементи като Цезий 137, Плутоний и др. Но през последните години такива курсове почти не се правят поради липса на свободни средства - по данни на изпълнителния директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров начинанието струва по 30 млн. лв. за 8 касети. За отработеното гориво на 5 и 6 блок пък въобще не е сключван договор за извозване, тъй като през 2011 г. влезе в сила европейската директива, която забрани извозването на ядрени отпадъци извън пределите на ЕС.

По тази причина отработеното гориво се съхранява в различни хранилища на площадката на АЕЦ "Козлодуй" - едно за мокро съхранение, където първоначално се поставят радиоактивните елементи и могат да стоят там до 10 години, и едно за сухо съхранение, където отработеното гориво може да се съхранява от 50 до 100 години. Според данни на Агенцията за ядрено регулиране за текущото състояние на хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво в него се съхраняват 13 контейнера с по 84 касети от малките блоковете с реактори ВВЕР-440. Отработеното гориво от големите блокове с реактори ВВЕР-1000 засега се съхранява само в мокрото хранилище. За по-дългосрочно решение обаче е необходимо дълбоко геоложко погребване на отработеното ядрено гориво.

Колкото до АЕЦ "Белене", в последните изявление на управляващите за възможността да се възобнови изграждането на втората атомна централа не се казва нищо за мястото и начина на съхранение на отработеното гориво от нея. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви пред БНТ, че проблем с това няма да има, тъй като за хранилището било решено още 2004 година. Тя обаче не казва къде ще бъде това хранилище и колко ще струва изграждането му.

Според бившия председател на СДС Мартин Димитров, който сега е част от екипа на "Демократична България", въпросът със съхранението на отработеното гориво трябва да се реши, преди да се рестартира проектът "Белене". В тази връзка от "Демократична България" подготвят протест на 22 май срещу строителството на втора атомна централа.

Европейската комисията изпрати на 17 май официални уведомителни писма до 20 държави, включително и България, във връзка с правилното прилагане на Директивата за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци. Документът създава рамката на ЕС за осигуряване на отговорно и безопасно управление на ядрените отпадъци и предвижда ангажименти на страните за тяхното съхранение или транспортиране.

Писмата от Брюксел поставиха въпроса доколко България спазва европейските разпоредби и как управлява радиоактивните елементи от дейността на АЕЦ "Козлодуй". Те в момента се съхраняват в самата централа, за да не се плаща на Русия за извозването и съхраняването им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  drug avatar :-|
  реалист

  " ЕК настоява Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Испания и Обединеното кралство да приемат национални програми за политика за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци. "
  Какво, си мислят всичките наши пишман политици и специалисти, безотговорни радетели за АЕЦ-ите, да правят с този Колосален екологичен и финансов проблем- "дългосрочно (над 1000г.) съхранение на отработено ядрено гориво" от АЕЦ Козлодуй, че се натискат и да строят АЕЦ Белене ? Ами, че ако строим правилното хранилище, първо, цената на тока ще стигне невиждани висоти, по скъп от "Хамериканските" ни централи и много по добре е, да си го внасяме, второ, там където ще строим хранилище, жива душа няма да живее, освен това, същото ще съществен консуматор на енергия и т.н., което също е вечен разход, излишен. Край с туристическото ни реноме и мераци за екологична България. Как, въобще си я въобразяват тая, тези научни и екологични слепци-тъпанари, алчни лапачи ? Втора Атомна, че и Първа, започват да стават Национална катастрофа. Как, питам аз, си живеят без Атомни Ц. и имат евтин ток, Гърция, Македония, Сърбия, Кипър, Албания и др. съизмерими с нас Държави? Били сме дали 3 млрд. за гьола, това е нищо пред разходите , които ни чакат и неотстранимите екологични проблеми, които ще си отворим за Вечността. "Истанбулската" конвенция, Народът я спря, защото прозря недемократичните и антиприродни писания вътре, дали, обаче Народът ще усети страшния капан с АЕЦ Белене?

 • 2
  onc1526816041564232 avatar :-|
  Тончо Иванов

  Нашите "политици" гледат единствено какво може да се открадне, по възможност в по-огромни размери! За всички ни е ясно, че докладите са поръчкови с цел да "убедят хората" как имаме нужда от Белене и колко рентабилен щял да бъде. Реално обаче сметките са съвсем други- в такива мащабни проекти винаги има мащабни кражби от които иска да се възползва Боко и приближените му! Няма наяждане тази сган! Понеже вече сме като обран бостан, започнаха схеми за заробване и на бъдещите поколения! Призовавам всички на протест против АЕЦ Белене. Лично аз съм от Плевен и приказките за "създаване на работни места" и поминък на хората в региона са плитки лъжи с краткосрочен положителен ефект и много по-сериозен дългосрочен негативен ефект!

 • 3
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Протестите би трябвало да се правят в Събота или Неделя на обяд, а не през седмицата и по тъмно.

 • 4
  grainis avatar :-|
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria

  Съществува технология за изгаряне (анихилация) и пълно деактивиране до нула, на радиоактивни отпадъци, с газо-плазмена инсталация, работеща със стехиометрична кислородно-водородна газова смес. Това се прави от години в Китай и Канада. Можем да изгаряме напълно нашите радиоактивни отпадъци тук, на място, и дори да внасяме такива отвън за изгаряне / деактивиране срещу солидно заплащане. Същото се отнася и за токсични и био-опасни отпадъци. Инсталацията ще ползва сертифицирана газоочистка, способна да неутрализира всякакви вредни газове, вкл. бойно-отровни вещества.

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#4] от "Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria":

  Айде без научна фантастика и бъдеще време. Дори идеята за "изгаряне" е абсурдна - изгарянето е химически процес на окисляване, какво въобше има общо с тези радиоактивни твърди вещества. И да ги окислите в плазма пак си остават радиоактивни и това е проблема !. Ако пък ползвате окисляване като "превръщане в нешо друго", това би бил процес на термоядрен синтез, такъв досега не е извършван на земята с елементи по-тежки от водород. Никога, никой, никъде не е открилни нишо по-смислено освен дезактивация, разбъркване с бетон и погребване в дълбоки подземни хранилища. Който процес е много, много скъп и винаги си остава вероятноста хранилишето да се напълни с вода и да отрови цялата държава. Което се е случвало в САЩ, Русия и т.н.

 • 6
  johihh avatar :-|
  johihh

  Още бумаги. Няма наказателна процедура за овладените съд и прокуратура. Няма наказателна процедура за унищожения и корумпиран с европейски пари медиен пазар.

  Искат се "планове", "стратегии" и "законодателна инициатива"...

 • 7
  fsn avatar :-|
  fusion

  Абе Капитал, как се не научихте, че има ОГРОМНА разлика между Отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци....нищо не се казва за липсата на отчисления на средства за покриване на разходите по погребването на Високоактивните отпадъци..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход