Вечерни новини: Шансът на България за чакалнята на еврозоната се сви, турската лира се обезцени рекордно

И още: Меркел отива в Китай, Макрон в Русия, а ЕК ще каже глобява ли "Газпром"

Тексаският клуб "Сан Антонио спърс" стана първият отбор в Националната баскетболна асоциация (НБА), който се отказва от своите мажоретки, пише "Дневник". "Сребърните танцьорки", както се нарича съставът, ще бъдат заменени от 35-членен "супер тим", който ще бъде "по-семейно ориентиран".
Тексаският клуб "Сан Антонио спърс" стана първият отбор в Националната баскетболна асоциация (НБА), който се отказва от своите мажоретки, пише "Дневник". "Сребърните танцьорки", както се нарича съставът, ще бъдат заменени от 35-членен "супер тим", който ще бъде "по-семейно ориентиран".    ©  Associated Press
Тексаският клуб "Сан Антонио спърс" стана първият отбор в Националната баскетболна асоциация (НБА), който се отказва от своите мажоретки, пише "Дневник". "Сребърните танцьорки", както се нарича съставът, ще бъдат заменени от 35-членен "супер тим", който ще бъде "по-семейно ориентиран".
Тексаският клуб "Сан Антонио спърс" стана първият отбор в Националната баскетболна асоциация (НБА), който се отказва от своите мажоретки, пише "Дневник". "Сребърните танцьорки", както се нарича съставът, ще бъдат заменени от 35-членен "супер тим", който ще бъде "по-семейно ориентиран".    ©  Associated Press

Предпразнично сряда не беше много активен ден в България. Но евроинституциите и информация от западни медии охладиха до критичен минимум шанса България да влезе в чакалнята на еврозоната тази година.

В южната ни съседка Турция също тези дни нямат основания за добро настроение - действията на Ердоган доведоха до рекордно обезценяване на лирата.

В глобален план по-интересен ще е утрешният ден, в който Меркел има срещи в Китай, а Макрон се среща с Путин.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Шансът на България за чакалнята на еврозоната се сви след доклад на ЕЦБ

България има нужда от реформи за подобряване на качеството на работа на институциите си. Иначе отговаря на числовите критерии за приемане на еврото. Бъдещата заплаха се казва инфлация. Това е есенцията на доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той заедно с аналогичен анализ на Европейската комисия трябваше да послужи като коз на България при кандидатстването за ЕRМ II. В публично изявление в сряда заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис директно обяви, че на България е поставено ново изискване: "присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз".

Казано накратко, България не получи подкрепа за бързо влизане в чакалнята на еврозоната. И ако не кандидатства за банковия съюз (което българските власти отлагат), няма да влезе още години. Иначе мотивът - некачествената работа на институциите не е новина, но посочването на проблема от ЕЦБ показва липса на доверие към страната.

Турската лира продължава да се срива и да носи нови притеснения за икономиката

Девалвацията на турската лира продължи и в сряда, като задълбочи притесненията за местната икономика. Тя почти стигна нивото от 5 лири за долар, което е невиждано досега. Засилената продажба на лири дойде, след като агенция Fitch предупреди, че политическа намеса в дейността на турската централна банка ще влоши проблема с инфлацията и местната икономика, а точно това се закани да направи Ердоган. S&P също предупреди, че ако местната валута продължава да се обезценява, това ще има негативно влияние върху държавните финанси и растежа.

На пръв поглед евтината лира трябва да направи износа и туризма на Турция по-атрактивен. Големите притеснения и проблеми обаче идват от по-трудно изплащане на международните корпоративни и доларови задължения на страната. При поевтиняваща валута пък инвеститорите може да започнат да разпродават турски държавни облигации, което да вдигне лихвите и доходността по тях. Нещо подобно се случи с японски инвеститори, които започнаха да продават лири срещу йени, което допълнително натисна цената на турската валута.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тексаският "Сан Антонио" премахва мажоретките

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Меркел отива Китай на фона на опасността от заплахите на САЩ срещу Иран

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред изпитанието да действа дипломатично и балансирано при започващото в четвъртък посещение в Китай. Визита й е помрачена от търговските заплахи на президента Доналд Тръмп и неговото решение да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение. Посещението ще е единадесетото за Меркел в Китай, откакто стана канцлер през 2005 г. Тя ще е придружена от делегация от близо 20 мениджъри на германски компании. Тя ще се срещне с президента Си Цзинпин и други китайски лидери в четвъртък, а в петък ще пътува до китайския град Шънджън за разговори с представители на местните власти и ще посети заводите на Siemens.

Макрон отива в Русия в опит да намери "точки на съгласие" с Путин

Еманюел Макрон ще направи първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери "точки на съгласие" с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия въпреки разногласията между двете страни. Двамата лидери ще се срещнат в четвъртък, а в петък Макрон ще се види с представители на гражданското общество и ще участва в икономическия форум в Санкт Петербург.

ЕК обявява дали "Газпром" злоупотребява с господстващо положение

Европейската комисия (ЕК) се очаква да обяви в четвъртък решението си дали "Газпром" е злоупотребила с доминиращо положение на редица пазари в Централна и Източна Европа, включително и България. Според източници на AFP Брюксел се кани да приеме отстъпките, предложени от руската компания, за да бъде решен казусът. "Ще има приятелско споразумение между Европейската комисия и "Газпром". Това означава, че компанията ще избегне глоба (която би могла да бъде до 10% от годишния й оборот)", твърди първият източник. След като започна разследване през 2011 г., четири години по-късно ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с доминиращо положение в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. През март миналата година Брюксел прие ангажиментите, които "Газпром" е предложила да поеме, което ще даде възможност цените на доставения природен газ да се доближат до пазарните.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат между 23 и 26 май 2019 година, реши Съветът на ЕС. Това ще са първите избори, проведени без Великобритания.

Специализираната прокуратура поиска от съда отстраняване от длъжност на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева с мотива, че макар да е в ареста, тя и оттам продължавала да управлява общината.

Министерският съвет назначи за заместник-председатели на Държавна агенция "Националната сигурност" (ДАНС) досегашните заместници на председателя - Недялко Недялков и Николай Ненков. Това стана в непрозрачна процедура без яснота заради кои техни качества са предпочетени двамата и в хода на каква процедура, имало ли е алтернативи и т.н.

Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп на началника на Пътна полиция в Благоевград Данаил Стоицов, арестуван във вторник при мащабна полицейска акция. Стоицов е обвинен, че е получавал подкупи за издаването на специални регистрационни номера за автомобили с еднакви или последователни цифри, както и за бърза регистрация на МПС още в деня на заявлението.