Офшорните владения на Цветан Василев

Офшорните владения на Цветан Василев

Банкерът е бил краен собственик на десетки компании, а чрез тях и на много от големите и недекларирани като свързани кредитополучатели на КТБ

Николай Стоянов
31428 прочитания

© Юлия Лазарова


Темата накратко

- Собственоръчно подписани от банкера документи по делото срещу него го идентифицират като реален собственик на десетки офшорки.

- Някои от тях са собственици на български компании, големи кредитополучатели от КТБ.

- Те обаче са декларирани пред БНБ като част от различни групи въпреки задължението на банката да идентифицира краен собственик.
В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

Какво има в делото КТБ

Плодовете на отровеното дърво

Банка на ръчно управление

Всяка банка е длъжна да идентифицира кой е реалният собственик на корпоративните й клиенти. Причините за това са много - противодействие на прането на пари, финансирането на тероризма, корупцията, както и формирането на големи експозиции. А предизвикателствата са още повече, особено когато се стигне до оплетеният свят на сложни корпоративни структури, преминаващи през няколко офшорни дестинации.

В това отношение Корпоративна търговска банка би трябвало да е била облагодетелствана. Тя има сравнително малко на брой големи кредитополучатели, много от тях регистрирани на няколко софийски адреса и с повтарящи се собственици и управители. А и за тях явно мениджмънтът и собствениците на банката имат добро знание и дори контрол, ако се съди по комуникацията между тях, част от материалите по делото КТБ.

Всъщност обаче във вече фалиралата банка проблемът е бил с обратен знак - не как да се разкрие, а как да се прикрие реалният собственик. От документите по "Делото КТБ" се вижда, че мажоритарният й акционер и председател на надзорния съвет Цветан Василев се е декларирал като краен бенефициарен собственик (ultimate beneficial owner, UBO) на десетки офшорни компании. Някои от тях са собственици на дружества - кредитополучатели на КТБ, като, ако отпуснатите суми се съберат, се надвишават всякакви тавани за големи експозиции към една група в Закона за кредитните институции. От много от тях се правят всевъзможни парични трансфери - към свързани фирми, за придобивания и за външни услуги. И най-вече знанието за това далеч не изглежда заключено в тесен кръг лица, което говори, че висшият мениджмънт на КТБ е бил напълно наясно, че към банковия надзор на БНБ се подават документи с невярно съдържание, като свързани (помежду си и с Василев) компании са декларирани като отделни групи.

"Състоянието ми е около 500 000 000 евро"

За собствеността на офшорките на Василев става ясно предимно от от собственоръчно подписвани от него декларации, изпращани до външни институции, които изискват такива, за да отговорят на вътрешните си правила и регулаторни изисквания. Така например в материалите има две декларации на Цветан Василев, че е UBO на EFV International Financial Ventures. Тази компания през годините играе ролята на разпределителна кутия за парични трансфери от местните към чуждестранните компании в структурите около КТБ и обратно, за което говорят и банковите извлечения, приложени по делото. Същевременно тя е и акционер в ключови български дружества от корпоративната мрежа на Василев като ТЦ-ИМЕ и "Хедж инвестмънт България", които пряко и чрез свои дъщерни дружества са сред най-големите експозиции на банката.

Едната декларация е за пред британската компания Alegro Capital, която формално през 2012 г. се представи за собственик на TV7. От регулярните плащания от EFV към нея и от продължаващото покриване на загубите на телевизията от ТЦ-ИМЕ още веднъж личи, че това е било платено фронтиране. Втората е за пред VTB около влизането й като акционер с 9.9% в КТБ през 2013 г.

Другата серия подписани документи от Василев е около смени в чуждестранните кантори, които движат регистрацията и операциите на офшорките му. При една от тези рокади 2009 г. той се обявява за собственик на 8 хонгконгски и кипърски компании, а в следваща - от 2011 г. - на цели 48. Сред тях е и EFV, но и множество други, включително и такива, познати от различни сделки, свързвани с Василев и КТБ (телевизионните мултиплекси, придобиването на "Техномаркет", "Петрол" и др. (виж списъка). В едно уверение до швейцарски банкер Василев оценява състоянието си на около половин милиард евро, което е придобил "благодарение, на първо място, на заплата, комисиони и дивиденти, получени като ръководител и мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка в България и, на второ място, от различни участия в застраховане, земеделие, енергетика, инфраструктура и имоти".

За някои от по-големите компании и проекти в мейл кореспонденцията циркулират и схеми на структурата, където на места е посочен Василев като собственик.

"Знаеш, че аз няма да те питам за всички тези неща"

Доколкото самата КТБ е придобита през 2001 г. чрез система от офшорки, не е учудващо, че Цветан Василев има дългогодишни взаимоотношения с доставчици на фидуциарни услуги. Най-ранните такива документи по делото (по традиция - доставени на прокурата от някогашната дясна ръка на банкера, а сега основен свидетел срещу него Бисер Лазов) датират още от 2004 г. Тогава офшорките на банкера се обслужват от холандската Intertrust, като, съдейки по пращани от него факсове, едно от доверените му лица е Мари Рейн Гомез. Впоследствие тя се премества в създадения през 2006 г. конкурент на Intertrust - Vistra, и през 2009 г. Василев мигрира и своите компании там.

Оттогава, съдейки по мейл кореспонденцията, тя е основното лице за свръзка, като консултира Василев и представители на КТБ по регистрация на нови дружества за различни проекти, избор на номинални собственици и директори, структуриране, данъчно третиране и въобще цялостно обслужва КТБ. През 2011 г. Рейн Гомез създава собствена компания - Zanae Business Advisors, явно единствено с цел да обслужва българския си клиент (след затварянето на КТБ швейцарското дружество е ликвидирано). Василев прехвърля управлението на компаниите си на нея и дори докато още компанията е в процес на регистрация, превежда аванс за "family office услуги, които г-жа Гомез ще ми предоставя". В договор, където се уреждат взаимоотношенията със Zanae и Vistra, се описва причината: Клиентът (Василев - бел. ред.) сега има много на брой юридически лица, управлявани от няколко доставчици на фидуциарни услуги, и затова му е трудно да има обобщен поглед над тези дружества и на активите в тях. Затова е решил, че се нуждае от независим посредник. Това е видно и в резолюциите на Василев - в една от тях върху справка за фактури от Vistra за услуги за различни услуги на стойност около 300 хил. швейцарски франка той пише до Гомез: "ОК, Съгласен Последно какво плащаме и къде са", като изброява няколко компании. В друга той обяснява кои компании трябва да се ликвидират и пита: "Каква е функцията на Interfin, Montfleury, Univest, Allsparlkle?"

Освен това и все повече сделките на бързи обороти се сблъскват с административните изисквания за документи на Intertrust, което бави трансфери. Например през януари 2013 секретарката на Василев й пише спешно да пусне нареждане от EFV към друга офшорка - Wealth Standard, за 400 хил. евро с основание "По договор". Отговорът на Гомез е: "Vistra няма да го направят без договора. Казах ти, че те вече се превръщат в голям проблем. Най-доброто ще бъде аз да поема EFV (и всъщност всичко, което те правят) и да се раздели на две всичко, което клиентът им плаща. Знаеш, че аз няма да те питам за всички тези неща, тъй като аз така или иначе работя за клиента. Точно преди две секунди получих още един email, с който те искат информация относно кой е зад Livero (компания, през която е придобит контролният дял в "Булгартабак" - бел. ред.), бла-бла. Имам стратегия за напускане на Vistra. Относно Wealth Standard, мога да се опитам да ги убедя, но те ще искат от мен поне малко информация относно причината за плащането. Можеш ли да ми кажеш повече? Заем ли ще бъде? И ако да, те ще питат каква е връзката между EFV и Wealth Standard (в случай че заемът е необезпечен и т.н.)."

Друго доверено лице е личният банкер на Василев в швейцарската Coutts Фортунат Хубер. В една от схемите на EFV той е посочен като банкер на EFV, а от факсове, пратени до него, става ясно, че Василев му праща нареждания и за плащания от личната му сметка. През 2008 г. той е посредничил и по регистрацията и е правил парични трансфери към офшорни компании за президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и главния секретар на синдиката Андрей Върбанов, което беше разкрито в разследване на "Биволъ" от 2015 г. Още преди то да бъде публикувано, прокуратурата е разполагала с документите и е разпитала двамата. За Хубер Тренчев обяснява пред обвинителите: "Да, познавам го, той е член на един орден, това е религиозна организация на много високо ниво. Когато е идвал в България, той ми се обажда. Аз също съм го посещавал веднъж или два пъти, когато съм имал работа в Швейцария." Синдикалният лидер обаче се оплаква, че нямат много добра комуникация заради езиковата бариера, и отрича да има финансови взаимоотношения с него. Върбанов пък заявява, че не познава швейцарския банкер, но потвърждава, че има офшорна компания, която не знае как се казва. "Г-н Цветан Василев ми предложи да ми регистрира офшорна компания", казва той, но не може да си спомни причината за това и не помни да са правени преводи към нея. А след като при разпита са му представени имената на офшорните компании и данни, че кам тях са превдени от EFV 1.1 млн. евро, Върбанов заявява: "Не знам дали това са същите офшорни фирми, но ако са това, приемете, че този паричен превод е един жест от страна на г-н Цветан Василев. Към момента на преводите не знам г-н Цветан Василев да е поискал нещо от мен или от доктор Тренчев."

"С оглед на духа на сътрудничество"

Друг източник на информация за задграничните фирми на Василев е комуникацията на прокуратурата с чуждестранни служби. В делото се цитира изпратена от финансово-разузнавателна служба на Лихтенщайн информация до ДАНС, че банкерът и съпругата му Антоанета Василева са обект на "доклад за съмнителни операции" и е стартирало производство по подозрение за изпиране на пари. В него са посочени активни банкови сметки на седем от офшорните компании, за които лихтенщайнските разследващи имат информация, че са реално собственост на Василев, както и пет вече закрити. Сред тях и Asta Cargo AG, в която той е съдружник с майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и собствениците на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Според твърденията на самия Василев дружеството е било създадено с идея да участва в нереализиралата се приватизация на "БДЖ Товарни превози". По сходен начин е добита информация и за 12 дружества със сметки в швейцарски банки от тамошната прокуратура.

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество пък в Люксембург са наложени запори над активи на Пиер Луврие - белгиецът, който в началото на 2015 г. обяви, че е придобил от Василев редица участия. По този начин българските власти се сдобиват от него с договора му с Цветан Василев, където той отново се декларира като бенефициарен собственик на част от офшорките в списъка, а през тях на контролен дял в активи като БТК, НУРТС, "Дунарит", "Авионамс", TV7, ГАРБ и др. "С оглед на духа на сътрудничество между нас моля КОНПИ да предприеме действия всякакви запори и други обезпечителни мерки, наложени над моето лично имущество, да бъдат вдигнати и собствеността ми да бъде освободена от всякакви ограничения", пише Луврие в писмото, с което предоставя договорите. Акцент

Офшорките на Василев според данните в делото

786 International Capital Partners Ltd

Acetate Limited UK

Afflick Limited UK

Afomia Ltd, Кипър

Allsparkle Holding Limited, Хонконг

Asta Cargo AG

Avarike Limited, Кипър

Bara Investments Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ

Bee Holdings, Хонконг

Bela Investments Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ

Bluesat Partners Ltd, Рас ал Хайма, ОАЕ

Bunivcom Limited, Хонконг

Cat Investments Limited Рас ал Хайма, ОАЕ

Cefinco Holding SA, Швейцария

Cephor Holding Limited, Хонконг

Dalee Trading Limited, Британски Вирджински острови

Delphi Investments Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ

Dewa International, Ангила

Eastbright Financial Holding SA, Швейцария

EFV International Financial Ventures Ltd, Британски Вирджински острови

Ellen Investments Limited

European Media Holding SA - in formation, Швейцария

Eweha Limited, Кипър

Fey Holdings Limited, Британски Вирджински острови

Gemma Enterprises Corp, Панама

Grestaris Holdings Ltd, Панама

Haggarly, Кипър

HD Media Services Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ

Indover Holding Limited, Хонконг

Ingray Holding Pte. Limited, Сингапур

Interfin Holding Pte. Limited, Сингапур

Inview Invest Ltd

Kalmar Capital SA

Kaylee Trading Limited

Kempton Services Corp, Панама

Laida Foundation

Mancelord Limited, Кипър

Matterhorn Fund Ltd, Британски Вирджински острови

Media Bulgaria Holdings GmBH, Австрия

Mee Holdings, Хонконг

Mirrow Foundation

Montfleury Limited, Кипър

Nactus/Mancelord

Nayden Sight Limited, Хонконг

Net Finance SA

Publitel Holding SA, Швейцария

Raworth Overseas SA, Британски Вирджински острови

Rossbry Limited

Semper Stars Fund Ltd

Sey Holdings, Хонконг

Sofintsat Limited, Хонконг

Sonus Holdings Pte Ltd, Сингапур

Soral International Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ

Stanfield Foundation

Success Invest AG, Швейцария

Tobbie Holding Ltd

Trelex Investments Ltd, Швейцария

Uninvest Holding Limited, Хонконг

Venturcom BG Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ

Wealth Standard Limited, Хонконг

Westventure Trading Limited, Хонконг

Wimberely Limited, Кипър

Winnsboro Limited, Кипър

Xerus Holding GmbH, Австрия

Темата накратко

- Собственоръчно подписани от банкера документи по делото срещу него го идентифицират като реален собственик на десетки офшорки.

- Някои от тях са собственици на български компании, големи кредитополучатели от КТБ.

- Те обаче са декларирани пред БНБ като част от различни групи въпреки задължението на банката да идентифицира краен собственик.
В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

Какво има в делото КТБ

Плодовете на отровеното дърво

Банка на ръчно управление

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Бате к*ре, историята е покадзАла, че наште момчета горе винаи че идзмислят нешу ноу, за ъ капе по неой леф! Ете са, верно КТБ пресъхнА, ъ му е*а майката, оаче АЕЦо се дзасИли. 20 милиарда леа, бате! Ете там ъ се фредиме, дзлатна джетва че дженеме!

 • 2
  zuk_trombon avatar :-|

  Намагнитения май ще го размагнитват. Тази статия трябва да е главна в дневник а вие я криете в Капитал

 • 3
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Върбанов заявява: "Не знам дали това са същите офшорни фирми, но ако са това, приемете, че този паричен превод е един жест от страна на г-н Цветан Василев. Към момента на преводите не знам г-н Цветан Василев да е поискал нещо от мен или от доктор Тренчев."

  Човекът не помни някакъв си милион, получен ей така, като жест. Колко ли още има като него, с къса памет. И с пари, дошли под формата на "жестове".

 • 4
  boe16550766 avatar :-|
  boe16550766

  Капитал, може ли една статия за "големият експерт" от МВФ бай Митко Радев и неговата роля в контрола на другата голяма пирамида - ПИБ?

  Колко време ще ви отнеме, докато осъзнаете, че криейки се от прожекторите под неговия поглед от 2015:
  1) КТБ беше фактически разграбена,
  2) новата КТБ в лицето на ПИБ се изгражда и е въпрос на време, кухите й активи да изгърмят,
  3) БНБ удобри закупуването на Общинска Банка от Пеевската паплач,
  4) БНБ остава толкова назад в приемането на новите банкови регулации (MREL, BRRD), колкото и под ръководството на фамозния Иван Искров.

  А всичко това, драги журналисти, са голяма част от причините защо Бг няма и да помирише еврозоната скоро.

  Ето и една идея от къде да започнете - погледнете как през 90-те едно фалиращо монтанско предприятие купува спортна, розова Алфа Ромео за тогавашния зам. министър на икономиката и член на борда на директорите Митето Радев.

  (копирам поста ми от друга статия (с малки изменения), защото мисля че е много уместен и в конкретния случай)

 • 5
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#4] от "boe16550766":
  Освен всичко останало, риторичен въпрос: как според теб се разграбват заграбени активи?!
  Или мистър Икономика, като един ненадминат предприемач е създал и развил въпросните?!?!
  ПИБ не е като КТБ и слава Богу. Без да омаловажавам общоизвестните факти за нея и собствениците й, разбира се.

 • 6
  toni99 avatar :-|
  toni99

  Ако беше само КТБ - с мед да ги намажеш. Всеки ще се сети поне за още една такава банка..... ама за нея си мълчат.....

 • 7
  boe16550766 avatar :-|
  boe16550766

  [quote#5:"Чичи (Ice Man's fan)"]Освен всичко останало, риторичен въпрос: как според теб се разграбват заграбени активи?! ПИБ не е като КТБ и слава Богу.[/quote]

  Отклоняваш темата, която повдигнах - именно, защо Капитал не направят обстоет портрет/анализ на новия удобен мълчаливец в БНБ, бай Митко Радев.

  Няма да ти отговарям, не защото не мога да се аргументирам, а защото с подобни дребнотемия разговорът се отклонява от посоката, която съм поставил.

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Сега ми стана ясно защо Тренчев "сам" се отказа от неконтролируемия си пост.

 • 9
  rcs20503603 avatar :-|
  Kamen Iliev

  Така отричаната измама на Василев става все по-явна за всички с тези доказателства.

 • 10
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  От Гай Баню Банкер не става! Само богат селски хитрец!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход