В името на чистия въздух ще се затегнат правилата за продажба на въглища
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В името на чистия въздух ще се затегнат правилата за продажба на въглища

В името на чистия въздух ще се затегнат правилата за продажба на въглища

Кметовете ще носят лична отговорност за изчистването на въздуха според проект за промени в закона на МОСВ

Ивайло Станчев
9071 прочитания

© Николай Дойчинов


Още от тази зима държавата се кани да въведе изисквания за качеството на твърдите горива, които се използват за битово отопление - предимно въглища и брикети. Ще има контрол при пускането им на пазара, съхранението, пакетирането и разпространението им. За нарушителите пък са предвидени доста строги глоби - до 50 хил. лева.

Всички тези мерки са включени в проект на екоминистерството за изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица в портала strategy.bg със срок до 8 юни.

Целта е да се намали основното градско замърсяване - това с фини прахови частици, което през зимата редовно е над допустимите норми. "Ограничаването на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите е една от мерките, които могат да бъдат взети на национално ниво за подпомагане на общините в усилията им да постигнат нормите за качество на атмосферния въздух", пише министърът на околната среда и водите Нено Димов в мотивите към предложенията за промени в закона.

Правилата за прилагането обаче ще засегнат доста пряко местната власт: в закона ще бъде записано, че кметовете носят отговорност за изчистването на въздуха, и ще понасят глоби, ако това не се случи.

По-чист, но и по-скъпо

Конкретните изисквания към твърдите горива все още не са ясни, тъй като предстои да бъдат подробно разписани в Наредба за качество на твърдите горива, която трябва да бъде приета от Министерския съвет най-късно три месеца след гласуването на закона. Отсега обаче е известно, че при по-строги норми цената на въглищата и брикетите ще се повиши, което в крайна сметка ще засегне потребителите.

Въпросът е дали това ще е стимул за използването на алтернативи за отопление като ток и природен газ, или ще засили нерегламентираните продажби и изгарянето на всевъзможни други неща, които са по-евтини, но и по-замърсяващи.

Търговците на твърди горива за отопление, с които "Капитал" разговаря, са изненадани от предложенията за законодателни промени, тъй като въглищата са акцизна стока и контролът върху тях и сега е голям. Цветомир Антонов, управител на софийската "Топливо - Братята 2004", казва, че пазарът основно се захранва от вносни въглища - от Украйна или Русия. "Те са много по-добри от българските, по-калорични са и замърсяват по-малко. Ако обаче новите правила ограничат по някакъв начин възможностите за внос, това ще се отрази пряко на потребителите, тъй като вероятно ще доведе до повишаване на цените", обясни той.

Също така според Антонов въглищата не са основният проблем за качеството на въздуха, поне в столицата, тъй като през последните години близо половината от клиентите са преминали към пелети, а и като цяло в София използващите твърдо гориво не са толкова много.

ДАМТН в действие

Контролът върху въглищата и брикетите ще бъде възложен на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - институцията, която следи още асансьорите, язовирите, бензиностанциите, крановете, кантарите в магазините и т.н. Предвижда се създаването на регистър на всички лица, които опаковат, етикетират и пускат на пазара въглища и брикети, като за да бъдат вписани в него, те ще трябва да докажат, че имат необходимите за тези дейности условия.

ДАМТН ще може да извършва проверки за качеството на течните и твърдите горива, като взема проби и прави анализи. Агенцията ще има право и да съставя констативни протоколи и да пише наказателни актове. Глобите за търговците, които продават въглища и брикети, без да са вписани в регистъра, стигат до 50 хил. лв. Толкова е и максималната санкция за предлагането на твърди горива, които не отговарят на стандартите.

Проверките при търговците на дребно за качеството на въглищата и брикетите обаче като цяло са безсмислени, твърдят търговци, тъй като това са стоки, които не могат да се набавят лесно - основно количествата идват от внос. "Трябва да се следи партидата при вноса. Ако там не се допусне отклонение от нормите, няма как ние после да променим нещо по въглищата. И обратно - ако се допусне внос на по-некачествена суровина, каква вина имат за това търговците на дребно", казва Антонов.

Кметове на прицел

Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух засягат пряко кметовете на съответните населени места, където замърсяването е над нормата. "Към момента планираните и изпълнявани от местните власти мерки не могат да бъдат приети за достатъчно ефективни за справяне с наднорменото замърсяване на атмосферния въздух", твърди министър Димов. Като една от причините за това е посочена слабата ангажираност на кметовете с този проблем.

Поради което се предлага разширяване на съществуващият санкционен режим, така че глоби да се налагат дори когато има програми за намаляване нивата на замърсителите, но не се постигат задоволителни резултати. Наказанията ще са лично за кмета и могат да стигнат 10 хил. лева.

Още от тази зима държавата се кани да въведе изисквания за качеството на твърдите горива, които се използват за битово отопление - предимно въглища и брикети. Ще има контрол при пускането им на пазара, съхранението, пакетирането и разпространението им. За нарушителите пък са предвидени доста строги глоби - до 50 хил. лева.

Всички тези мерки са включени в проект на екоминистерството за изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица в портала strategy.bg със срок до 8 юни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Ми хубаво, някои от тези неща звучат обещаващо. Обаче какво чакахте досега? С тази скорост, надали и за тази зима ще имат някакъв ефект мерките. Пък и нищо не се прави - за пореден път - относно замърсяващите автомобили. Интересно защо ли. То аслъ Бай Ганьо си обича бричката повече от всичко друго на света - ако можеше, щеше и по стълбите в блока да се качва с нея.

  А относно вменяването на отговорност на кметовете по места... очаквайте при липса на резултати КПКОНПИ да ни зарине с нова серия акции срещу кметове, кметчета и кметченца. А дали ще има файда - е друг въпрос.

 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Хем ми се плаче, хем ми е смешно! Първо кметовете ще стават отговорни за някакви работи - ами имат ли капацитет и бюджет за това? Пак комунистически глупости и закони изначално ясно, че няма да се спазват. После пък алтернативите - газ и ток?!? Каква е разликата в цената въобще наясно ли сте? А инвестициите, които трябва да се направят? Аз лично не познавам хора, които да използват въглища за отопление, но не ми е трудно да предположа, че това са хора на ръба на оцеляването. Като им наложат някакви административни мерки и санкции какво? Ще изберат да умрат от студ или да играят партизански игри.
  А иначе по мое мнение въобще трябва да е забранено отоплението на твърдо гориво в големите градове. Не само, че е вредно но е и опасно. Никой не прави профилактики и възниква опасност от пожари. Отделно се горят в някакви самоделки.

 • 3
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Кметовете ще отидат най-добрволно и отговорно да обяснят на местното бразилско население да не гори гуми, дрехи и пластмаса в кюмбетата!

 • 4
  georgh5n2 avatar :-|
  georgh5n2

  Колко гениално! Кметовете на ГЕРБ ще взимат скрити парички да си плащат глобите, за да внасят справедливост срещу държавата (евтини въглища)!

 • 5
  georgh5n2 avatar :-|
  georgh5n2

  До коментар [#3] от "bretschneider":

  Онези лилавите освен от бой не разбират. Мина ни шанса да ги разселим по семейство през километър, сега ще си берем пешкира. Иначе става хора от тях, но на политиците им е по-изгодно да ги държат в отровната социална среда, за да получават евтин вот.

 • 6
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  "ДАМТН ще може да извършва проверки за качеството на течните и твърдите горива, като взема проби и прави анализи. Агенцията ще има право и да съставя констативни протоколи и да пише наказателни актове. Глобите за търговците, които продават въглища и брикети, без да са вписани в регистъра, стигат до 50 хил. лв. Толкова е и максималната санкция за предлагането на твърди горива, които не отговарят на стандартите."

  А тук каква корупция дебне, не е за говорене. В тая агенция всеки не може да започне работа, ако не е човек на някой. За всяко нарушение се прибират едни пари под масата и дейността на нарушителя си продължава, виждал съм го с очите си много пъти. Оттам трябва да започва контрола, но за поредн път усещам, че НЯМА как да стане това. Отчетът към партиите, които поддържат системата е много стриктен и ако няма рушвети, няма да има пари и за партийните касички...

  Та можете да бъдете сигурни, че и тази зима ще продължаваме да си дишаме мръсния въздух по места, с който сме свикнали...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK