ЕК предлага сайдерите на малките производители да са с по-нисък акциз
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК предлага сайдерите на малките производители да са с по-нисък акциз

Сайдер индустрията е малка, но пък е сред най-бързо растящите в страни като Чехия, Полша, Румъния и България

ЕК предлага сайдерите на малките производители да са с по-нисък акциз

Мярката е част от пакет с подновени правила за данъците върху алкохола, който е в начална фаза на обсъждане

3585 прочитания

Сайдер индустрията е малка, но пък е сред най-бързо растящите в страни като Чехия, Полша, Румъния и България

© Pixabay


За първи път малките независими производители на сайдер може да участват в европейска система за сертифициране, потвърждаваща техния достъп до по-ниски ставки на акциза в ЕС. Към момента малките фирми за вино, междинни продукти и други ферментирали напитки, като сайдери и крушово вино например, не са част от обхвата на намалените ставки (под минималните нива в съюза), предоставени на производителите на бира и спиртни напитки. Новото предложение на Европейската комисия планира да промени това заедно с редица други поправки в правилата за акцизите върху алкохола. То все още е в начална фаза, предстои да бъде представено пред Европейския парламент, Европейския икономически и социален съвет и Съвета на ЕС.

За контекст - през 2017 г. в България са произведени 7.8 млн. литра сайдер, а индустрията регистрира ръст от 82.1% през периода 2011-2016 г. според данни на Европейската асоциация на сайдера и плодовото вино (AICV).

Облекчени условия за търговия

Като цяло ЕС определя минималните ставки на акциза върху алкохолни напитки в съюза, докато страните членки могат да наложат и по-високи по собствено усмотрение. Държавите обаче имат право да предоставят достъп до акцизи под минималните за съюза на малки независими производители на бира и етилов алкохол. Директивата обаче не включва малки фирми за производство на вино, междинни продукти и други ферментирали напитки, като сайдери и пери например.

Макар че сайдер индустрията е малка, тя е сред най-бързо растящите в страни като Чехия, Полша, Румъния и България. С растежа е вероятно фирмите да се насочат и към износ на продукцията, за да поддържат конкурентоспособността си, а липсата на конкретни правила във външната търговия би оскъпило начинанието. Затова идеята на Брюксел е да създаде единна система за сертифициране, която да потвърждава статута на подобни производители в Европа и техния достъп до по-ниски ставки на акциза. Допълнително комисията планира и подробна класификация на сайдера в ЕС.

Отстъпки и за нискоалкохолната бира

Успоредно с включването на сайдери и плодови вина ЕК предлага и да се разшири обхватът на намалените ставки по отношение на нискоалкохолната бира. Към момента държавите членки могат да прилагат ставки под минималните за съюза върху бира с алкохолно съдържание под 2.8 об. %. Според оценката на въздействието на комисията този праг е твърде нисък, поради което няма стимул да се развива секторът. Фирмите коментират, че производството на нискоалкохолна бира струва повече, отколкото стандартната напитка, и затова само някои големи производители могат да си позволят разходите.

Сега този праг може да се повиши до 3.5 об. %, ако предложението на Брюксел бъде прието. Мярката следва да насърчи потребителите да предпочитат напитки с по-ниско алкохолно съдържание, както и да стимулира пивоварните да създават нови продукти.

ЕК срещу измамите

Инициативата включва и мерки срещу използването на денатуриран алкохол за производството на фалшиви напитки, като създаде модерна система за докладване на злоупотребите. Денатурираният алкохол се използва в продукти като почистващи препарати, парфюми, антифриз и е освободен от акциз.

Според данните на Брюксел измамите с фалшив алкохол водят до загуба на данъчни приходи в размер на 150-200 млн. евро на година, предимно в Централна и Източна Европа. Според Световната здравна организация (СЗО) пък около 17% от алкохола, консумиран в Европа, е нерегистриран.

За първи път малките независими производители на сайдер може да участват в европейска система за сертифициране, потвърждаваща техния достъп до по-ниски ставки на акциза в ЕС. Към момента малките фирми за вино, междинни продукти и други ферментирали напитки, като сайдери и крушово вино например, не са част от обхвата на намалените ставки (под минималните нива в съюза), предоставени на производителите на бира и спиртни напитки. Новото предложение на Европейската комисия планира да промени това заедно с редица други поправки в правилата за акцизите върху алкохола. То все още е в начална фаза, предстои да бъде представено пред Европейския парламент, Европейския икономически и социален съвет и Съвета на ЕС.

За контекст - през 2017 г. в България са произведени 7.8 млн. литра сайдер, а индустрията регистрира ръст от 82.1% през периода 2011-2016 г. според данни на Европейската асоциация на сайдера и плодовото вино (AICV).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK