Вечерни новини: Повече еврофондове за България, Италия разклати пазарите

И още: Борисов ще обсъди с Путин АЕЦ "Белене" и газовия хъб; стрелба с жертви в белгийския град Лиеж; къде и каква е новата инсталация на Кристо

Повече от добри новини получи България от Европейската комисия във вторник - средствата за страната по кохезионните фондове не само няма да бъдат засегнати от общото орязване, но ще набъбнат с 10%.

В същото време Италия продължава да бъде източник на лоши вести, като във вторник политическата криза в страната се отрази негативно на пазарите и еврото. Неприятни новини имаше и в Белгия, където стрелба с възможен терористичен мотив отне три живота.

Утре българското внимание ще е фокусирано върху срещата между премиера Борисов и Владимир Путин. След посещенията на Макрон и Меркел по-рано този месец в Русия тя се очаква да премине основно с локално-икономически дневен ред. Конкретно казано: АЕЦ "Белене" и бъдещият газов хъб.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

ЕК предлага с 8% повече пари за България по политиката за сближаване

Европейската комисия предлага бюджетът за политиката на сближаване (или т.нар. Кохезионни фондове) за България да нарасне със 7.58% в периода 2021-2027 г и да достигне на 8.93 млрд. евро (в постоянни цени с база в 2018 г. ). Малко по-голямо увеличение получава Румъния. Както се очакваше, Гърция, Италия и Испания също са печеливши. За тях ЕК предвижда увеличаване на финансирането със съответно 8.1, 6.53 и 4.9%.

Големите губещи са Полша, Унгария и Чехия, чието финансиране според предложението на ЕК се очаква да бъде орязано с малко над 23.5%, 24% и 24.5% съответно. Така предвиденото общо орязване на кохезионните фондове в новия бюджетен период ще бъде изцяло за сметка на трите държави. Полша и Унгария са в конфликт с Брюксел заради политически действия на правителствата им, които застрашават демократичния и правов ред в двете страни.

Политическата криза в Италия разклати пазарите

Задълбочаването на политическата криза в Италия разтърси почти всички световни борсови индекси във вторник, а еврото претърпя един от най-лошите си дни в последната година, като се свлече до почти едногодишно дъно спрямо долара. Причината за всеобщия песимизъм на пазара е, че Италия най-вероятно върви към повторни избори.

Опитът на евроскептиците от "Лига" и популисткото движение "Пет звезди" да съставят правителство претърпя неуспех, след като предложеният от тях кабинет бе отхвърлен от президента Сержо Матарела заради номинацията на евроскептик за министър на икономиката. Инвеститорите обаче се опасяват, че двете партии могат да получат на новите избори още повече гласове и вота на практика да се превърне в референдум за или против членството на Италия в еврозоната и ролята на страната в ЕС.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво важно ще се случи утре

Борисов е на посещение при Путин, очакваните теми: АЕЦ "Белене" и газовият хъб

В сряда премиерът Бойко Борисов ще бъде в Русия, където ще се срещне с президента Владимир Путин, придружаван от петима министри и директора на "Булгаргаз". За основната тема на разговор няма съмнения - икономически и енергийни проекти, сред които възраждането на АЕЦ "Белене" и идеята за газов хъб "Балкан". Очакванията са, че тази седмица в българския парламент по спешност ще мине и предложението на кабинета за вдигане на мораториума върху АЕЦ "Белене".

Съживяването на проекта (с недоказан пазарен и икономически смисъл) бе форсирано и се стигна до правителствено решение само за 4 дни - на 12 май Борисов постави темата за отмяна на мораториума, а на 16 май МС гласува решението и го прати спешно в парламента с мотив, че без да падне мораториумът, не може да се преговаря със заявилите интерес китайски инвеститори.

Първа конференция за fintech индустрията в София

Първа годишна конференция за fintech индустрията – Fintech Summit, ще се проведе в София утре. На нея ще си дадат среща успешни стартъп проекти от сектора като Raisin, финансиращи организации като Elavator Lab и технологични компании с голям опит във въвеждането на нови решения във финансовата сфера като Auka. По време на събитието ще бъдат обсъдени тенденциите и възможностите за развитие, както и какви са нужните предпоставки за изграждането и развитието на успешна fintech екосистема в София.

Събитието е организирано от "Капитал" и може да бъде безплатно посетено от собствениците на билет за Digitalk от 9 ч. в Sofia Event Centre.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Плаващите варели на Кристо

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Mъж простреля фатално двама полицаи и пешеходка в белгийския град Лиеж във вторник, преди да бъде убит в престрелка с полицията, съобщи обществената телевизия RTBF. Градските власти потвърдиха смъртните случаи. Националният кризисен център, който е нащрек след атаките на "Ислямска държава" в Париж и Брюксел, заяви, че проверява дали мотивът е свързан с тероризъм.

Азербайджан даде официално старт на експлоатацията на първата част от газопровода "Южен газов коридор", по който ще се доставя азербайджански газ за Турция и Европа. България е част от проекта, определян от руските медии като алтернатива на "Турски поток", заедно с Грузия, Турция, Гърция, Албания и Италия, а Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора планират да се присъединят към него.

Успешният референдум за легализиране на абортите в Ирландия вдъхнови протести и в Белфаст с настояване британският премиер Тереза Мей да реформира правилата за абортите в Северна Ирландия, които са разрешени само ако животът или дълготрайното здраве на бременната жена е в риск. Северна Ирландия остава единствената част от Британските острови с рестриктивен режим на абортите.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Специалната командировка на севлиевски общинари на Френската ривиера

В края на миналия месец 23 севлиевски общинари, четирима зам.-кметове и секретарят на общината са били командировани за три дни, "за да обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница". Но вместо Ница те посетили малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен наблизо и са имали само една протоколна среща в първия ден - с един от зам.-кметовете на градчето. Това става известно от публикации в сайта на общината и сайта "Севлиево онлайн", разказва "Дневник". Какво са правили членовете на делегацията на Френската ривиера в останалите два дни от посещението до този момент не е ясно. Макар че все пак можем да се досетим.