Балканският обяд на Брюксел

"Тера Мадре-Балкани" гастролира в европарламента с традиционни храни от региона, а производителите обсъдиха бъдещето си с евродепутати

Еленски бут, нафпавок и сланина от трансилванско прасе Бънза, куртовска лютеница и айвар, високопланининскo албанско бяло сирене и зрял македонски кашкавал, косовско вино или сръбска сливова - това далеч не са продукти, които присъстват в обедното меню на европарламента в Брюксел. Но точно с дегустация на тези ценни вкусотии и гурме меню с българско кисело мляко бяха посрещнати евродепутатите в белгийската столица миналата седмица.

Законодателното сърце на Европа тази година домакинства на петото издание на форума "Тера Мадре Балкани" (Тerra Мadre Balkans) - балканската мрежа под шапката на Slow Food, която обединява хранителни общности и малки фермери с традиционни производства от девет страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Македония, Румъния и Сърбия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се