След посещението в Русия, хъбът "Балкан" още е мираж

Дори да се осигурят доставки на природен газ не е ясно какво ще правим с него, как ще го транспортираме и на кого ще го продаваме

"Русия и Турция нямат против да се направи входна точка от сега строящия се "Турски поток" към България, чрез която страната да получи допълнителни 15.7 млрд. куб.м природен газ за търговия и транзит." Това съобщи триумфално на 30 май премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва. Борисов обясни, че става дума за пренос на над 30 млрд. куб.м газ през страната, като това включва нови потоци и настоящият транзит през Украйна и България. На практика от думите му излезе, че България и Русия възстановяват под някаква форма злополучния "Южен поток", който първоначално беше планиран именно за такъв обем.

Както често се случва, Борисов е не съвсем прав. Първата корекция дойде от самия Путин. "Обемите на доставките през хъба ще зависят от това какъв транзит през Украйна ще бъде запазен и какви ще са заявките на потребителите на руски газ в годините", обясни руският президент. След пресконференцията руската страна побърза с още едно уточнение: че все още нищо не е договорено и вероятността тази идея да се осъществи "остава ограничена". Вероятно Путин не искаше да унизи госта си пред медиите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се