Euler Hermes: Рискът от забавени разплащания в строителството намалява
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Euler Hermes: Рискът от забавени разплащания в строителството намалява

Строителството и транспортът все още изискват повишено внимание на контрагентите, според анализаторите.

Euler Hermes: Рискът от забавени разплащания в строителството намалява

Застрахователната компания очаква икономическият растеж нa България да се забави до 3.4% през 2018 г.

3457 прочитания

Строителството и транспортът все още изискват повишено внимание на контрагентите, според анализаторите.

© Надежда Чипева


Строителният сектор в България излиза от кризисната "червена" зона на риск от неплащане и преминава към следващата, която определя риска като чувствителен, сочи анализ на международната компания за застраховане на търговски кредити Euler Hermes. Това беше последният сектор от икономиката на страната, който попада в най-високорисковата група според класификацията на застрахователя.

"Рейтингът беше променен на "оранжев" или чувствителен риск след раздвижването на някои инфраструктурни проекти в страната, перспективи за европейско финансиране и стабилния ръст на пазара на недвижими имоти през последната година", коментират от компанията.

Анализаторите на Euler Hermes очакват икономическият растеж в България да се забави от 3.6% през 2017 г. до съответно 3.4% и 3.2% през тази и следващата година. И посочват, че като цяло рискът в икономиката е балансиран.

Рискът намалява, но не отминава

Макар че напуска високорисковата група, строителството все още изисква повишено внимание. В тази по-рискова група е и транспортният сектор, където пазарът се насища от малки фирми с ниска ликвидност, не достигат на работници и има нужда от сериозни инвестиции.

Погледнато отгоре - 10 от общо 17 сектора са оценени от Euler Hermes като ниско или умерено рискови. Застрахователят оценява фактори като доходност, бизнес среда, ликвидност и достъп до финансиране в отделните икономически сектори, за да прецени възможностите на фирмите да си изплатят задълженията.

В зелената, или най-ниско рисковата зона, вече попада и производството на авточасти. В същото време данни на Euler Hermes от май тази година показват, че най-продължителен период отнемат разплащанията между фирми в сектор технологии - средно 134 дни. Това може да е знак за кредитни проблеми или наличие на компании, които нямат възможност да съберат вземанията си.

Внимавайте с "прегряващите" Турция и Румъния

Компанията предупреждава българският бизнес за възможно забавяне на плащанията по сделки с Турция, Гърция и Италия, където средните срокове за разплащане са едни от най-дългите в света - близо 3 месеца. Взаимоотношенията с фирми от Турция и Румъния изискват особено внимание, тъй като икономиките им показват признаци на "прегряване", посочват анализаторите.

Според Euler Hermes излизането на Великобритания от ЕС и протекционистичната политика на САЩ не представляват риск за икономиките в региона, съответно и за България.

Инвестициите и домакинствата ще движат икономиката

Очакванията на застрахователната компания са икономическият растеж на България да се забави до съответно 3.4% и 3.2% през тази и следващата година. За сравнение - през 2017 г. БВП на страната нарасна с темп от 3.6% по данни на НСИ.

В полза на растежа ще бъде потреблението на домакинствата, движено от продължаващ спад на безработицата до 5.4% и повишение на средните заплати от 8% през 2018 г. Анализаторите очакват и по-видима инвестиционна активност през тази година с 6% увеличение на капиталовложенията, но през следващата темпът отново ще се забави (до 3.5%).Няма пречки пред присъединяването към еврозоната

Според главния анализатор на отдел "Икономически проучвания и оценка на риска" на Euler Hermes Манфред Щамер към момента няма сериозни пречки пред присъединяването на България към еврозоната. "Това е реалистично да се случи в рамките на 3 до 4 години, като в момента страната покрива петте икономически критерия от Маастрихт", коментира той.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK