Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Ивайло Станчев
6108 прочитания

© Мария Съботинова


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Рестартът на АЕЦ "Белене" ще се решава другата седмица

Парламентарната група на БСП е внесла в деловодството на Народното събрание предложение за отмяна на мораториума върху проекта АЕЦ "Белене". То ще бъде разгледано следващата седмица и предвид позицията на ГЕРБ по темата депутатите в пленарната зала вероятно ще го одобрят. Така формално правителството ще получи мандат да води преговори с потенциални инвеститори, но също така ще се даде възможност и за стартиране на разходите с наемането на консултанти и поръчването на различни анализи.

Предложението на БСП идва само ден след като парламентарната комисия по енергетика обсъди доклада на Министерството на енергетиката за възможните сценарии за АЕЦ "Белене". Вчера депутатите не стигнаха до конкретно решение, но се разбраха отделните парламентарни групи да внесат свои предложения, които заедно с доклада, да бъдат обсъдени в пленарна зала.

"Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта "Белене", който е необходим за развитието на икономиката на държавата", каза депутатът от левицата Таско Ерменков.

Един от вероятните сценарии за реализирането на проекта АЕЦ "Белене" е изграждане на централата с междудържавен заем от Русия по модел на унгарска АЕЦ "Пакш 2". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия. Такова развитие на нещата обаче е в пълно противоречие с направените многократно досега заявление от властта, че държавата няма да дава допълнителни пари за ядрения проект.

След посещението в Русия, хъбът "Балкан" още е мираж

"Русия и Турция нямат против да се направи входна точка от сега строящия се "Турски поток" към България, чрез която страната да получи допълнителни 15.7 млрд. куб.м природен газ за търговия и транзит." Това съобщи триумфално на 30 май премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва. Борисов обясни, че става дума за пренос на над 30 млрд. куб.м газ през страната, като това включва нови потоци и настоящият транзит през Украйна и България. На практика от думите му излезе, че България и Русия възстановяват под някаква форма злополучния "Южен поток", който първоначално беше планиран именно за такъв обем.

Както често се случва, Борисов е не съвсем прав. Първата корекция дойде от самия Путин. "Обемите на доставките през хъба ще зависят от това какъв транзит през Украйна ще бъде запазен и какви ще са заявките на потребителите на руски газ в годините", обясни руският президент. След пресконференцията руската страна побърза с още едно уточнение: че все още нищо не е договорено и вероятността тази идея да се осъществи "остава ограничена". Вероятно Путин не искаше да унизи госта си пред медиите.

Проблемът е, че България все още не може да формулира ясно позиция - тя нито знае какво точно иска да постигне, нито какви ответни действия би предприела, ако исканията й не бъдат изпълнени. Тъй като "Газпром" има дългосрочен договор за пренос на газ през България, София може да търгува евентуалните компенсации по него заради прекратяването му. Руската компания трябва да осигури заместващ транзит на по-добри условия или да плати сериозна глоба. Това обаче не бива поставено ясно от София. Една от причините може да е, че Борисов счита, че няма силите да наложи подобна игра на "Газпром". Другата е, че правителството и "Булгартрансгаз" искат да строят мащабна инфраструктура, ако може за почти 3 млрд. лева.

Токът ще поскъпне средно с 1.89% според изчисленията на КЕВР

Средното увеличение на цените на електрическата енергия за бита в страната от 1 юли ще бъде с 1.89%, въпреки че ЕРП-та поискаха много повече. Това става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране за утвърждаването на новите цени в сектор "Електроенергетика". Регулаторът трябва да вземе окончателното си решение за новите тарифи до края на месеца.

Повишаването на крайната цена, според изчисленията на експертите, ще бъде различно за потребителите в отделните райони на страната. За клиентите на ЧЕЗ например увеличението ще е само с 1.7%, за тези на ЕВН – 1.81%, а за абонатите на "Енерго Про" с 2.6%.

Предложените за обсъждане проценти са в пъти по-малки в сравнение с поисканите от самите електроразпределителни дружества, което пък потвърждава думите на председателя на КЕВР Иван Иванов от преди месец, че няма значение какво иска бизнеса, а е важно какво ще реши комисията.

Средна борсова цена на тока от 70 лв./мВтч прогнозира КЕВР

Средна пазарна цена на електроенергията от 70 лв. за мегаватчас за периода от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г. прогнозира Комисията за енергийно и водно регулиране. Показателят се фиксира за пръв път и ще е важен за всички ВЕИ производители, топлофикации, когенерации, заводски централи. Те от средата на година трябва да продават на борсата, а за горницата над въпросната средна цена ще продължат да получават фиксирано доплащане. Освен за свободния пазар, откъдето се снабдяват фирмите, средната цена индиректно влияе и на регулирания, от който купуват домакинствата, защото регулаторът допуска до него само производители с цени до 10% по-високи от въпросните 70 лв.

Засега числото, определено от КЕВР, изглежда приемливо за участниците на пазара. То е по-високо от текущата средна борсова цена, която през първите 4 месеца на тази година е била около 63 лв./мВтч.

"За определяне на средногодишна пазарна цена за базов товар е извършен анализ на дългосрочните продукти, търгувани на платформите на "Българска независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ) и цените за форуърдни продукти на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX", обясняват от КЕВР. Също така са отразени резултатите от годишните търгове за преносни способности (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия.

В името на чистия въздух ще се затегнат правилата за продажба на въглища

Още от тази зима държавата се кани да въведе изисквания за качеството на твърдите горива, които се използват за битово отопление - предимно въглища и брикети. Ще има контрол при пускането им на пазара, съхранението, пакетирането и разпространението им. За нарушителите пък са предвидени доста строги глоби - до 50 хил. лева.

Всички тези мерки са включени в проект на екоминистерството за изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица в портала strategy.bg със срок до 8 юни.

Целта е да се намали основното градско замърсяване - това с фини прахови частици, което през зимата редовно е над допустимите норми. "Ограничаването на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите е една от мерките, които могат да бъдат взети на национално ниво за подпомагане на общините в усилията им да постигнат нормите за качество на атмосферния въздух", пише министърът на околната среда и водите Нено Димов в мотивите към предложенията за промени в закона.

Правилата за прилагането обаче ще засегнат доста пряко местната власт: в закона ще бъде записано, че кметовете носят отговорност за изчистването на въздуха, и ще понасят глоби, ако това не се случи.

ЕРП дружествата вече няма да могат да отказват достъп до мрежата си

Операторите на електропреносни и разпределителни мрежи няма да могат да отказват достъп до тях на вече присъединени ползватели. Това предвиждат одобрените от правителството предложения за промени в Закона за енергетиката, които ще бъдат внесени за одобрение в Народното събрание. Сега ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" могат да спират достъпа до мрежите си с мотива, че това би довело до нарушаване на техническите условия и сигурността на/или до влошаване на условията за снабдяване. Идеята на правителството е подобни мерки да могат да се прилагат само при определени условия, и то временно.

Тези промени идват само две седмици след като парламентът промени същия този Закон за енергетиката, като задължи ВЕИ производителите да продават енергията си чрез борсата и разшири правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причина за новите измененията всъщност е транспонирането на изискванията на европейските директиви, свързани с общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и на природен газ.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK