Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Жител на град Хило наблюдава лавата, която блика вече над месец от вулкана Килауеа на най-големия остров на Хавай. Геолозите казват, че не се наблюдава спадане на активността на вулкана, а лавата бавно превзема части от острова.

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

САЩ срещу света, България срещу еврозоната, НАТО срещу Русия, Eвродепутатите за камионите и българските депутати за АЕЦ "Белене"

5796 прочитания

Жител на град Хило наблюдава лавата, която блика вече над месец от вулкана Килауеа на най-големия остров на Хавай. Геолозите казват, че не се наблюдава спадане на активността на вулкана, а лавата бавно превзема части от острова.

© Reuters


Северна Корея и САЩ отново ще се срещат в Сингапур, поне докато Тръмп не реши друго. Китай, ЕС и Канада пък ту са в търговска война с Вашингтон, ту не, отново докато американският президент реши какво иска да прави. Така изглежда светът, когато най-развитата му икономика е в ръцете на един доста самовлюбен популист.

Европа пък продължава да се тресе от популизма по собствения си южен фланг, който ту е в криза, ту не. Италия се сдоби с правителство от втория опит, но дали това ще е позитивно или не, е трудно да се каже. Испания пък се сдоби с нов премиер. Тези трусове могат доста по-бързо от очакваното да се окажат дестабилизиращи за цялата еврозона и нейната "златна" година.

И като стана дума за еврозоната, България пък продължава да се намира в "ничията земя" между подаването и неподаването на искане за влизане в чакалнята на еврото. Дългата игра на управляващите, които хем искат да получат признание, хем не им стиска от страх да не получат отказ, ще продължи поне до края на юни. Този уикенд шефката на парламентарната бюджетна комисия и един от тежките гласове в ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че би било "лош сигнал за целия ЕС", ако на София се откаже със субективни аргументи. Субективни тя нарича например липсата на добре работеща правосъдна система и наличието на корупция. Стоянова е права - би било лош сигнал. Защото както България, така и ред други държави трудно ще се справят с изпълнението на тези критерии в близко бъдеще.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

САЩ срещу света: епизод пореден

След като в четвъртък американският икономически министър Уилбър Рос обяви, че влизат в сила мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, през уикенда той се видя в Пекин с китайския си колега Лю Хе с цел да избегне търговска война с азиатската държава. Разговорите трябваше да накарат Китай да внася повече американски стоки, за да намали търговския дефицит между двете държави, но след тях агенция "Синхуа" публикува съобщение, в което се казваше, че всички споразумения отпадат, ако Вашингтон наложи нови мита. Подобни мита влизат в сила и срещу Канада. Така САЩ и трите му основни партньори се намират на прага на необявена търговска война.

Тръмп не изглежда да отстъпва към момента от позициите си. Миналата седмица Белият дом обеща нови мита върху китайските стоки, а в събота в Twitter, президентът отново заяви, че САЩ са "ограбвани" години наред от другите държави. В същото време срещата на Г7 в Канада завърши без общо изявление, което показва според BBC конфликтите между САЩ и останалите. Френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че "търговска война може да започне до дни". Канада и ЕС вече са подготвили ответни мита за редица стоки, които САЩ изнасят.

Германия ще променя еврозоната

Водещият глас на Европа - германският канцлер, най-накрая отговори на призивите на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната. "Имаме нужда от по-голяма икономическа конвергенция между страните членки в еврозоната", каза Меркел в интервю, публикувано в днешното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Поради тази причина предложихме бюджет за инвестиции за еврозоната в коалиционния договор на новото германско правителство между консерваторите и социалдемократите и аз подкрепям идеята", каза Меркел. Тя също така съобщи, че се готви предложението за Европейски валутен фонд.

Отговорът на Меркел е по германски сдържан. Фондът за инвестиции в еврозоната е доста по-скромен от очакваното от Макрон. Идеята за ЕВФ, който да замени МВФ в Европа пък, ще предизвика тръпки на неприязън от Гърция, през Италия, до Португалия. Според Берлин този фонд ще подпомага страните в затруднено положение, като в замяна ще налага строги условия и строг надзор на подкрепените по този начин държави. Така докато в Италия новите управляващи искат свобода от германския нашийник на строги икономии в бюджета, Меркел не изглежда да отстъпва от досегашната германска позиция.

Учения на НАТО на прага с Русия

Над 18 хил. войници от 19 държави започнаха в неделя учения в Полша и балтийските държави. Мащабната инициатива се нарича Saber Strike 2018 г. и е под командването на САЩ. Това са първите такива учения, след като миналата година американската армия обособи нов щаб в Полша, по покана на местните власти. България не е сред участващите държави.

Без да е обявено, ученията очевидно са насочени срещу сухопътна инвазия от голям противник, който най-вероятно е Русия. Част от тях например са свързани с осигуряване на пътищата между Германия, Полша и балтийските държави. Това също така е много по-голямо учение от провежданите през изминали години, в които са взимали участие от 2 до 6 хил. войници. Интересното е, че тази година в балтийската част от ученията ще участват и части от Израел.

Цитат на уикенда

"Ние развихме в България една ниско ефективна, "ишлемеджийска" икономика, която на практика стимулираше ниски заплати и хора с липса на умения и без образование. Но тази икономика не може да продължава да движи развитието на страната ни. В следващите години трябва да преминем през едно преструктуриране на икономиката – от нискоефективна към високоефективна и това е свързано преди всичко с равнището на квалифициран труд, който трябва да притежават българските работници."

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС, пред БНР

Кметът на Москва Сергей Собянин и бившият германски футболист Лотар Матеус посрещнаха световната купа в руската столица, след обиколката й по света. Световното първенство започва на 14 юни в Москва.
Източник: Reuters

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Парламентът ще решава за рестарт на проекта АЕЦ "Белене"

Очаква се през идната седмица парламентът да отмени мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене". В четвъртък парламентарната комисия по енергетика разгледа доклада на министър Теменужка Петкова за вариантите за реализация на строежа на АЕЦ "Белене", като всички се обединиха около становището на правителството, че забраната трябва да падне, за да може да се проведе процедура за търсене на стратегически инвеститор и да се оползотвори наличното ядрено оборудване. Депутатите не стигнаха до конкретно решение, но се разбраха отделните парламентарни групи да внесат свои предложения, които да бъдат обсъдени в пленарната зала.

По всичко личи, че това решение ще бъде гласувано с невиждано единодушие на управляващи и опозиция. След като преди дни източници на "Капитал" твърдяха, че няма да се гласува падането на мораторуима, а само право на правителството да води преговори, в петък БСП внесе предложение в деловодството за отмяна на мораториума. По време на визитата в Москва, Бойко Борисов отново повтори, че ще иска "пазарни условия" за централата, но малко след това Петкова съобщи, че един от вариантите остава руски държавен заем.

НСИ ще публикува данни за БВП и производителността на труда

В четвъртък предстои да бъдат публикувани ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) в България през първото тримесечие, както и производителността на труда. Двата показателя са ключови за текущото развитие на икономиката.

Подробната разбивка на БВП ще позволи да се определят основните двигатели на растежа в началото на годината. Данните ще покажат и откъде идва увеличението на инвестициите - от частния или от публичния сектор. Производителността на труда пък е важна, тъй като заедно със средните възнаграждения показва доколко нарастват разходите на работодатели в страната за всяка единица произведена продукция. Ако заплатите се увеличават твърде бързо, а производителността изостава, България може да започне да губи конкурентни предимства.

ЕП за новите правила за превозвачи

В понеделник транспортната комисия на Европейския парламент се очаква да гласува своята позиция по пакета "Мобилност 1", който поставя нови изисквания пред превозвачите и шофьорите. След това започват преговорите между ЕК и страните членки.

ЕП предлага шофьорите да са задължени на всеки четири седмици (вместо на всеки три както предлага Европейската комисия) да вземат по една седмица почивка в местата, където е тяхната постоянна регистрация, да нямат право да прекарват по-дъгите си почивки в кабините на камионите си, както и да се намали до пет дни времето, в което те могат да осъществяват превози между две точки в друга страна, без да спазват местните ставки за заплащане. България е сред страните, които ще пострадат най-много от новите регулации, ако те бъдат приети. Швейцария ще гласува дали да забрани на банките да "създават" пари

На 10 юни в Швейцария ще се проведе референдум за радикална банкова реформа. Според привържениците й тя ще направи финансовата система по-сигурна. Инициативата за суверенни пари (Vollgeld) ще забрани на банките да "създават" парична маса чрез отпускането на кредити. И единствено Националната банка на Швейцария ще има право да генерира пари. Което би променило драстично бизнес модела на много банки.

Според централната банка предложенията са "опасен експеримент". Вотът ще се следи внимателно и извън Швейцария, защото е отражение на дебата след световната криза от 2007-2008 как да се засили финансовата система.

"Капитал Градове" отива във Варна

След първото събитие на местния бизнес и "Капитал" в Бургас второто издание на форума се състои във Варна. Местна власт, бизнес и водещата бизнес медия на България се срещат, за да обсъдят посоката на развитие и възможностите пред третия най-голям икономически център в страната.

"Союз" MS-07 капсула с трима астронавти на борда си, се приземи в Казахстан. Японският, руският и американският астронавти прекараха 168 дни в космоса, на борда на Международната космическа станция. Това е 55-тата мисия на борда на станцията, от създаването й през 2000-та година насам.
Източник: Reuters

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време през идната седмица

Личен маркетинг

7.06

Masterclass по LinkedIn за изграждане на силен профил, увеличаване показването на вашите публикации и статуси, обучение как да намирате контакти и анализирате профили. Обучението води англичанинът Филип Калверт, сред чиито клиенти са Maserati, Canon UK, Volvo, Fiat, University of Cambridge и др. В Event Center, такса за участие е 245 лв.

Sofia Pride

09.06

Шествието "София прайд" ще мине на 9 юни тази година из улиците на София. Сборният пункт е от 16:30 ч. обичайно пред Паметника на съветската армия с музикална програма. За първи път множество организации и бизнеси ще се включат с тематични щандове. Самото шествие ще потегли в 19 ч.

StreEAT Fest

9-10.06

За втори път списание "Бакхус" организира StrEAT Fest на 9 и 10 юни, отново на Женския пазар, но този път ще е два дни и с двойно повече изложители от първото издание. Над 70 щанда ще предлагат храна на посетителите като ще има различни зони - ястия от популярни ресторанти и заведения, занаятчийски вина, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, продукти на български производители. За децата ще има специален кът с аниматори, подсигурен от IKEA, а джаз банда, оркестър и група диджеи ще осигуряват добро настроение през двата дни. Подробности тук.

Северна Корея и САЩ отново ще се срещат в Сингапур, поне докато Тръмп не реши друго. Китай, ЕС и Канада пък ту са в търговска война с Вашингтон, ту не, отново докато американският президент реши какво иска да прави. Така изглежда светът, когато най-развитата му икономика е в ръцете на един доста самовлюбен популист.

Европа пък продължава да се тресе от популизма по собствения си южен фланг, който ту е в криза, ту не. Италия се сдоби с правителство от втория опит, но дали това ще е позитивно или не, е трудно да се каже. Испания пък се сдоби с нов премиер. Тези трусове могат доста по-бързо от очакваното да се окажат дестабилизиращи за цялата еврозона и нейната "златна" година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK