Вятърните паркове са недоволни от новия модел за цените на енергията

Вятърните паркове са недоволни от новия модел за цените на енергията

Асоциацията настоява за компенсаторен механизъм, ако борсовите цени на енергията им започнат да се движат съществено

Ивайло Станчев
7744 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Малко преди да излязат на борсата, ветропарковете скочиха срещу основния компонент на новата търговия - начинът за определяне на цената.

Методиката, по която ще се определят премиите за ВЕИ, след като започнат да продават енергията си през борсата, е твърде общо дефинирана, липсва конкретика за параметрите и тяхната тежест при ценообразуването. Това твърдят от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). Въпросният модел ще се обсъжда публично на 6 юни.

Последните промени в Закона за енергетиката предвиждат всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 4MW и над 4MW, да започнат да продават от 1 юли тока си чрез борсата, а не както досега - по преференциални тарифи на НЕК. Тогава те ще получат договори за премия, които да компенсират разликата между постигната борсова цена и тази, която имат в дългосрочните си договори с НЕК. Именно предложеният от Комисията за енергийно и водно регулиране начин на определяне на тези премии не се харесва от вятърните паркове.

Без рискове, ако може

Методиката на КЕВР съдържа риск за производителите, тъй като според нея регулаторът определя референтна прогнозна пазарна цена на тока за година напред и според това фиксира премиите. В случая за централи на вятър се предлага прогнозната борсова цена да бъде 67.06 лв./мВтч в периода 1 юли 2018 г. - 30 юни 2019 г. Съответно премиите ще са в размер на разликата от настоящите преференциални тарифи и тази цена от 67.06 лв./мВтч. Ако обаче цените на свободния пазар се окажат по-ниски, отколкото е прогнозирала КЕВР, ВЕИ производителите ще реализират по-малко приходи.

Според членовете на асоциацията новият режим трябва да е равностоен като възвращаемост и съответно като приход. "Подкрепяме либерализация на електроенергийния сектор, но считаме, че това трябва да се осъществи при съблюдаване на принципа за защита на вече направените инвестиции", обявиха в отворено писмо те.

Или поне с компенсация

От БГВЕА настояват още да бъде предвиден метод за корекция на разликите между прогнозната пазарна цена и постигнатата реална пазарна цена с цел запазване на настоящите приходи по дългосрочните договори на ВЕИ производителите.

Предложението им е да се въведе компонента или коефициент за компенсиране на всяко отклонение между прогнозната пазарна цена на КЕВР и постигната действителна такава. "Според нас включването в Методиката на подобна компенсираща компонента е абсолютно оправдано, тъй като това е единственият начин да се осигури еквивалентност на приходите/възвращаемостта от съществуващите инвестициите", се казва още в становището на асоциацията.

В момента е предвидено регулаторът да може да прави ревизии на размера на премиите само ако е налице 30% отклонение в прогнозата. Според вятърните паркове обаче този праг е прекалено висок и те биха изпаднали в тежко финансово състояние, много преди достигането му.

Малко преди да излязат на борсата, ветропарковете скочиха срещу основния компонент на новата търговия - начинът за определяне на цената.

Методиката, по която ще се определят премиите за ВЕИ, след като започнат да продават енергията си през борсата, е твърде общо дефинирана, липсва конкретика за параметрите и тяхната тежест при ценообразуването. Това твърдят от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). Въпросният модел ще се обсъжда публично на 6 юни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Докога ще храним тези паразити? Или да продават на пазарна цена, или да затварят!

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  67 лева е доста добра цена. Мирише на допълнителна печалба от около 5 лева на мвтч. Поредният обир!

 • 3
  k_ avatar :-|
  k_

  А бе тия в кой свят живеят? Пазарната цена ги била притеснявала?
  Ами дай да се връщаме в соца или отпрашим за Сев Корея и Венецуела!
  Нали вятъра им е безплатен. Те като бизнисмени какво правят да си подобрят технологиите и производството? Колко много по-ефективни ВЕИ изградиха да си балансират парковете? Колко от старите и неефективни инсталации подмениха?

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Тея вместо да се скрият, нарочно се набиват на очи заради 5 лева повече. От 12 000 заявления присъединиха 500. Един случаен няма измежду тях.

 • 5
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  Дилян няма перки затова ги поряза...

 • 6
  today avatar :-|
  today

  В нормалните държави вече присъединяват ВЕИ без никакви субсидии и дотации. Секторът се разви, цените на оборудването паднаха, време е да се спре субсидирането, или поне да се мине на модела с търгове за присъединяване, и да печели предложилия най-ниска цена. А не някой да определи цена по модела 1:Х и да подпишат набързо договори за по 15-20 години и да им плащаме като замаяни.

 • 7
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Станчев,вятър Ви вей!
  "Вятърните паркове" физически лица ли си? Те,("Вярътните паркове") ли ви се оплакаха?

 • 8
  silverman avatar :-|
  silverman

  Докога ще храним зелените феодали??? Защо пазарния риск да е за сметка на данъкоплатците???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход