Борисов: До две седмици България ще подаде документи за чакалнята на еврозоната

Засега сигналите от Брюксел са противоречиви

"Старали сме се през цялото това време - и аз като бивш частник - да се опитваме колкото се може повече да помагаме, по-малко да ви пречим", обърна се премиерът към бизнеса
"Старали сме се през цялото това време - и аз като бивш частник - да се опитваме колкото се може повече да помагаме, по-малко да ви пречим", обърна се премиерът към бизнеса    ©  Юлия Лазарова
"Старали сме се през цялото това време - и аз като бивш частник - да се опитваме колкото се може повече да помагаме, по-малко да ви пречим", обърна се премиерът към бизнеса
"Старали сме се през цялото това време - и аз като бивш частник - да се опитваме колкото се може повече да помагаме, по-малко да ви пречим", обърна се премиерът към бизнеса    ©  Юлия Лазарова

До седмица-две България ще подаде документи за валутния механизъм ЕRM II – т.нар. чакалня на еврозоната. Това увери работодателите премиерът Бойко Борисов по време на годишния бал на КРИБ във вторник вечерта.

Той допълни, че България е изпълнила почти всички критерии за влизане в еврозоната с изключение на един – минимум две години престой във валутния механизъм. "Само че ние 22 години живеем във валутен борд. Аз съм убеден, че това е добре за бизнеса, и ние ще го постигнем", допълни Борисов, цитиран от "24 часа".

В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов публично обяви, че до края на юни правителството има намерение да уведоми своите партньори, че желаем българският лев да се присъедини към валутния механизъм ERM II.

Междувременно стана ясно, че ЕЦБ и някои западни държави не гледат на желанието на България с голям ентусиазъм. И още – че от правителството е поискано първо да се присъедини към Механизма за тясно сътрудничество. Това е вариантът за страни извън еврозоната да влязат частично в банковия съюз, като по този начин трите най-големи български банки минат под надзора на ЕЦБ. Управляващите в София гледат на новото условие като на дипломатическа тактика за отлагане на кандидатурата ни и затова към момента официалната им позиция е, че ще кандидатстват за банковия съюз в деня, в който получат одобрение за ЕRM II.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  pag avatar :-?
  pag

  Правилно.
  Тъкмо ще се види има ли двоен аршин към нас или да.

 • 2
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  България не изпълнява условията за приемане на еврото. Не покрива критерия за стабилен валутен курс, също така не се справя изискванията за независимост на централната банка от политиците.
  NEER- Nominal effective exchange rate- За целите на сравнението на действителната стойност на една валута спрямо друга валута или кошница от валути се използват номинален и реален ефективен валутен курс. С помощта на подобно сравнение се установява дали местната валута се обезценява или поскъпва по отношение на претеглена кошница от чужди валути. Данните показват че лева е курса на лева е надценен с 10%. https://ec.europa.eu/info/publications/economy-finance/convergence-report-2018_en

 • 3
  galindimov avatar :-|
  galindimov

  Докладът на ЕЦБ, с който ни “препоръчаха” да не се занимаваме с еврозоната ако би трябвало да е валиден и за много Евро-държави то резултатът няма да е много по-различен. корупция? справка Испания. Икономика и конвергенция - Гърция, Ирландия, а от скоро и Италия. Доходи - да, институции и закони - да, независимост на ЦБ - да, надзор от ЕЦБ - да. Другото е бошлав и отлагане.
  Нека подаваме заявления, но да сме наясно, че парен каша духа и някои главоболия ЕЦБ биха си ги спестили.

 • 4
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Нашите бандити не разбират от дума и напират за нещо, което няма да стане.

  Не щат в банковия съюз.... всеки може да си отговори защо.

 • 5
  jhi26564858 avatar :-|
  jhi26564858

  До коментар [#1] от "pag":

  Как по-точно искаш да няма "двоен аршин", при положение че ежедневно доказваме ненадеждността си??? Мавродиев - директор на ББВР, а после не искаме Банков надзор. Ако искаме да ни приемат като нормална държава, първо трябва да станем такава.

 • 6
  jhi26564858 avatar :-|
  jhi26564858

  До коментар [#2] от "pavel_p":

  Гледат се флуктуациите, а не съотношението.

 • 7
  pag avatar :-P
  pag

  До коментар [#5] от "jhi26564858":

  Много просто, мойто пате - когато някой изпълнява ВСИЧКИ критерии (при това - зададени и непроменяни от много години) за нещо, то му се полага ПО ПРАВО и НИКОЙ няма право да си измисля в движение допълнителни условия само и само за да го отсвири.
  Започнат ли разни увъртания "ама то хубаво, ама сега май не е достатъчно", "ама дайте първо нещо друго, пък после ще видим", значи има двоен стандарт.
  А има ли двоен стандарт за нещо толкова съществено като еврозоната, ВСИЧКО ОСТАНАЛО е вече под съмнение, а това не е никак добра основа за какъвто и да било съюз.

  Между другото, у нас ББВР няма. Има ББР........

 • 8
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Мафията в България това са политическите партии, генералите от МВР, бившите куки от ДС и техните протежета – олигарси, медийни магнати, наркобарони.............................
  "– Трябва фармациите да заработят за нас – с категоричен тон заяви Иван Костов на Богомил Бонев и Кирил Радев, които заедно с Атанас Атанасов бяха на спявка при Командира.– Мутрите ни снасят от хероина и кокаина, но амфетамините трябва сами да си ги произвеждаме. Аз ще командировам баретите в Дупница и ще сложим ХФЗ-то под наш контрол.
  – Кирил Радев, като шеф на спецполицаите, знаеше какво трябва да се направи.
  – Ще поверим тази задача на Галев.. – В София, Троян и Разград сме сложили вече ръка на производството...
  – Знам, Богомиле. –
  – А пласмента осигурен ли е?
  – Вече мои емисари са в Саудитска Арабия, Сирия и Дубай.

  http://www.otzvuk.com/Knigi/Atanas_Panaiotov/Koka%204.pdf

 • 10
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  "Има една важна агенция в българското правителство, която даде картбланш на някои от най-големите ни контрабандисти да организират канал за морфин през страната. Агенцията се казва „Кинтекс”.Журналистите от “Нюздей” били по следите на канал за наркотици, не на оръжия, което още тогава говори за многостранните контрабандни функции на „Кинтекс” .Кинтекс” е официалната организация за внос-износ на Народна Република България. Организацията трябва да развива износа и да контролира вноса. Изглежда, че е обикновена държавна организация.”
  Един от контрабандистите, пътуващ с журналистите от “Нюздей” твърди нещо различно: “Кинтекс” има огромно влияние в страната…повече е от държавна организация. Ако „Кинтекс” реши, че няма да внасяте контрабандно стоки в България, ще си имате големи неприятности”.
  Другият контрабандист добавя: “Ако имате връзки в тази организация, може да пренасяте наркотици през България без абсолютно никакви проблеми”.
  Първият контрабандист описва дейността си до 1972 г." http://booksbgtimes.blogspot.com/2010/01/blog-post_21.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход