С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
36 7 юни 2018, 9:25, 16107 прочитания

Защо има нужда от София прайд повече от всякога

Правата на ЛГБТИ общностите в цяла Европа са поставени под въпрос заради популизъм и национализъм, а политическият диалог в България в замръзнал от години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За 11-и път тази година в София - на 9 юни, събота, ще се проведе шествие за равни права на ЛГБТИ хората в България. 12 години след влизането на България в ЕС и 17 години след началото на организирани действия за равноправие, инициирани от първата гей организация в България – "Джемини", не може да се отрече постигнатото до момента:

Прайдът се превърна в ежегодно събитие с културна и спортна програма, с подкрепа от бизнеса и с участието на шоубизнеса. Все повече хора се включват и в самото шествие, което е сигнал, че страхът от това да покажеш, че си различен, отстъпва място на нормалността и свободата да се бориш за правата си.


За съжаление обаче политическият дневен ред, който е основната цел на прайд шествията по цял свят, през последните години не успява да изобщо да напредне. А правата, за които този прайд всъщност се бори, са повече от всякога под въпрос.

В средата на месец май излезе годишното проучване на ILGA Европа (International Lesbian and Gay Association), което изследва политиките и законодателството на 49 европейски държави по отношение на ЛГБТИ хората. За пръв път от много години насам организацията констатира, че през 2017 г. не само не е постигнат напредък, но и има стагнация, регрес и влошаване на ситуацията в цяла Европа, дори в държави като Холандия, които винаги са били в авангарда по отношение на човешките права. В изявление организацията посочва, че въпреки огромния прогрес, постигнат през последното десетилетие, достиженията остават крехки, а популизмът и национализмът могат да имат дълготрайни последствия върху живота на ЛГБТИ хората в цяла Европа.

ПропаданеВ това изследване България е на 34-о място - с девет места по-назад в сравнение с 2014 г., като за поредна година няма промяна по отношение на словото и престъпленията от омраза, които изцяло липсват в законодателството. Липсват и каквито и да е било закони и защита по отношение на еднополовите двойки, както и законодателство по отношение на признаване на пола и физическата неприкосновеност. Последното значимо законодателно постижение е Законът за защита от дискриминация, влязъл в сила на 1 януари 2004 г., както и промени в Наказателния кодекс, направени между 2001 и 2003 г. след кампания на БГО "Джемини".


Парадоксално, извън сухите цифри, в България нещата за ЛГБТИ се влошават от влизането ни в ЕС насам. През последните години тези процеси се ускоряват поради редица външни и вътрешни фактори като хибридна пропаганда, ескалиращ популизъм, влошаваща се публична среда, за което медии и регулаторни органи имат своята роля, както и поради липсата на политическа ангажираност от големите партии въпреки ценностите на европейските политически семейства, към които принадлежат.

Как обаче се стигна дотук?

Основната тенденция, която все по-изразено се откроява и в Европа, и по света, е настъплението на самоопределящите се като "нелиберални" идеологии и режими, които опитват да подменят общоевропейските ценности, постигнати с труден консенсус след Втората световна война. Популизмът и национализмът, които са симптом на обществени размествания и социо-икономически процеси, резултат от кризата от 2008 г., поставят под въпрос демокрацията изобщо, а в държави с провалена демокрация като Русия, Унгария и Турция малцинствата и гражданското общество са превърнати в удобен враг и изкупителна жертва. Русия е христоматиен пример за превръщането на ЛГБТИ гражданите си в обществен враг, както и за системни преследвания и отнемане на права, които ескалираха до затварянето и мъченията на гей хора в концлагери в Чечня.

Износът на пропаганда от страна на Русия, както и надигащите се антидемократични настроения нямаше как да не се отразят и на България, чиито политически и интелектуални елити така и не успяха да се отърват от закостенялостта на режима отпреди 10 ноември и от страха да подкрепят непопулярни каузи, касаещи основни човешки права и малцинства.

Случилото се около опита за ратификация на Истанбулската конвенция е най-пресният и може би най-жестокият пример за организирана кампания, в която ЛГБТИ хората бяха употребени за политически и лични цели от партии, политици, медии, обществени фигури и организации, въпреки че самата конвенция не касае ЛГБТИ правата, а закрилата на жени и деца.

Фалшивите новини, наукообразните факти, откровените лъжи и дори заплахи към ЛГБТИ хората дадоха своите резултати - не само Истанбулската конвенция не беше ратифицирана, но и общественият климат се влоши, което неминуемо води до влошаване на качеството на живот на ЛГБТИ хората – страх от разкриване, дискриминация, включително на работното място, вербална и физическа агресия. Впечатляващо е, че общественият и институционалният имунитет на държавата не заработи при откровено дирижираната и от външни сили атака.

В същото време случаите на агресия срещу ЛГБТИ събития и липсата на защитна реакция от страна на институции не са минало. Само в последните месеци имаше опит да бъде забранена среща на ЛГБТИ младежи и гей активисти от Американския университет в Благоевград през февруари, както и над 150 заплахи от ултраси, довели до отмяна на събитие на Младежка ЛГБТ организация "Действие" в Пловдив през май.

Организаторите на София прайд пък споделят, че през последния месец на няколко пъти бизнеси са подлагани на натиск от страна на крайнодесни групи заради публичната им подкрепа за шествието. Например крайнодесни екстремисти от "Ботев" (Пловдив) са заплашили с насилие и вандализъм собствениците на клуб в града, където е било предвидено да се състои събитие от програмата на София прайд.

Под кордон

Така, макар и нито организаторите, нито участниците в шествието да искат това, "София прайд 2018" ще се проведе отново под засилена охрана. И ще бъде предшествано този път от цели 3 протестни контрашествия.

На този фон призивът на ВМРО за забрана на мирно и законно шествие за човешки права като "заплаха за обществения ред" е повече от нелепо. И
нициаторът на позицията - столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера, дори показа справка от МВР, която "доказва" колко много пари и човешки ресурс отивали за опазването на това "частно парти". Е, господин Контрера можеше да поиска за сравнение и справка колко човешки и финансов ресурс например отива за опазването на "частното парти" на футболните агитки по време на дербитата десетки пъти годишно, както и сметка за щетите от тях, но не се е сетил вероятно.

София прайд не само трябва да има, но трябва да изведе напред и конкретни правозащитни искания за подобряване на живота на ЛГБТИ хората (виж карето), които да влязат в политическия дневен ред на партиите и управляващите. Става дума за права, които противниците на прайда, повтаряйки мантрата "никой не ви пречи да...", дори не осъзнават, че не са даденост за цяла една група от обществото.

Шествието също така трябва да бъде само една част от целогодишни действия и от стратегия за подобряване на законодателната рамка, политиките и публичната среда. Тези действия не са отговорност само на гей активистите, но и на партиите и политическите фигури, които се борят за запазване на евроатлантическата ориентация на България. Защото човешките права не са просто някакво понятие, което служи за популистка употреба, а ценностен избор, който всеки трябва да направи.
За какво (трябва да) се бори София прайд

* Промяна на Наказателния кодекс и въвеждане в него на признацитe "сексуална ориентация", "полова идентичност" и "полови характеристики" в текстовете, които касаят подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, както и употреба на насилие по тези признаци;

* Промяна на Семейния кодекс и легализиране на фактическото съжителство или граждански съюз за хора както от различен, така и от един и същ пол;

* Признаване на родителски права и на двамата партньори по отношение на деца, родени в двойка от един и същ пол;

* Право на осиновяване от двойки от един и същ пол; право на осиновяване на дете от втори родител в двойка от един и същ пол;

* Изготвяне на законодателство за признаване на пола, основано на самоопределение и свободно от изисквания, които накърняват телесната неприкосновеност (като стерилизация, хирургическа или медицинска интервенция);

* Възприемане на политики, които да доведат до подобряване на публичната среда и до намаляване на словото и престъпленията от омраза чрез активното участие на институциите и чрез ефективно правоприлагане и превенция;

* Въвеждане на политики, които да повишат доверието в институциите, за да не се страхуват ЛГБТИ хора да подават жалби за престъпления и дискриминация срещу тях в съответните органи;

* Образователни програми в училищата с цел превенция на тормоза над ЛГБТИ младежи;

* Конституционна закрила на ЛГБТИ хората и допълване на признаците за дискриминация в чл. 6 от конституцията, според който "не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние", но липсва признак "сексуална ориентация";

* Право на брак за лица от едни и същ пол.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Мнения Daily - Спиралата на отмъщението вече се завихря Мнения Daily - Спиралата на отмъщението вече се завихря

И още: Източна Европа иска да имитира Израел; Автогол с исторически мащаби

19 мар 2019, 779 прочитания

Мнения Daily - Свободното слово остава сериозно оръжие срещу властта Мнения Daily - Свободното слово остава сериозно оръжие срещу властта

И още: БСП сблъска евробюрократа и боркинята; Какво да чакаме в седмицата преди Brexit

18 мар 2019, 1053 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Демокрация с граници

Ценностите на българите 2018 г.

Цигареният пазар достигна 3 млрд. лв.

Продажбите се увеличават с 4% заради по-високи акцизи и намаляла контрабанда

Пусто лято

За първи път от няколко години летният сезон в морските курорти ще бъде по-слаб

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кино: "Къщата, която Джак построи"

Ларс фон Триер задава неудобни въпроси с безупречно кино

20 въпроса: Правдолюб Иванов

Новата му самостоятелна изложба "Роботите не се изпотяват" е в Sariev Contemporary

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов "Апартаментгейт" при ГЕРБ, Борисов "спаси" пенсиите

Емисия

DAILY @7PM // 19.03.2019 Прочетете