С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 юни 2018, 12:00, 3760 прочитания

Съюзът на съдиите поиска пълна прозрачност за ведомствените жилища

Само публичност ще даде яснота за критериите за допълнителните придобивки и как те се прилагат

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Съдийската колегия на ВСС: Ще реагираме при всеки опит за посегателство срещу съда

Съдия беше атакувана, след като постанови решение срещу жълт сайт заради невярна публикация, колеги я подкрепиха

15 май 2018

И ловец, и съдия съм, на закона цар и господар съм

Прокуратурата и съдебният инспекторат тихомълком покриха историята с ловешкия съдия Иван Иванов, обвинен в незаконен лов

3 апр 2018

Как (не) се търси корупция в съдебната власт

Прокуратурата организира кризисен PR на председателката на Софийския апелативен съд

22 мар 2018
Висшият съдебен съвет (ВСС) да направи общодостъпна информацията за всички действащи към момента договори за наем на ведомствени жилища в системата, публично да информира доколко и при какви условия е отчитано имотното състояние на кандидатстващите за такива жилища магистрати, включително и на техните съпрузи или лицата, с които са във фактическо съжителство, както и да оповести дали има случаи, когато срокът на наемния договор е надвишил максималните пет години, и какви да причините за това. Да посочи също така дали има случаи, при които изборни членове на ВСС, инспектори в инспектората и т.н. са продължили да ползват под наем ведомствени жилища и след изтичане на мандата им или прекратяването му.

За това призовава Съюзът на съдиите в България (ССБ) в отворено писмо до съвета, изпратено вчера. В писмото се настоява също така да се оповести информация дали има случаи, при които действащи наемни договор са били преразглеждани по отношение на конкретен наемател.

От ССБ се позовават на текст в Правилата за отдаване под наем на недвижими имоти – частна държавна собственост, предоставени в управление на Висшия съдебен съвет за жилищни нужди (чл. 11, ал. 3), според който на всяко тримесечие дирекция "Управление на собствеността на съдебната власт" към ВСС представя на дирекция "Бюджет и финанси" към съвета актуална справка за текущите наемни договори, в която се посочват отдадените под наем имоти, наемателите и размерът на наемната цена. Това означава, че предоставянето на тази информация няма да представлява техническа трудност, се казва в писмото.

Според тези правила основен критерий за преценяване на жилищните нужди на кандидатстващите за ведомствени жилища е те да не притежават в същото населено място собственост или право на ползване върху жилище, къща, вила, ателие, студио, офис, обитаемо таванско помещение, магазин или хотел. Там е записано също така, че срокът на наемния договор за жилище от ведомствения жилищен фонд на ВСС не може да надвишава 5 години. Договорите на изборните членове на Висшия съдебен съвет, на главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, на изборните членове на Комисията по атестациите, които са командировани магистрати в съдийската и прокурорската колегии на ВСС, и на директора на НИП, се сключват със срок до изтичане на мандата им или прекратяването му.

"В своята дейност досега различните състави на Висшия съдебен съвет не са осигурили прозрачност по тази тема, нито по отношение на широкия кръг от магистрати, нито спрямо обществеността въпреки проявявания интерес от представители на медиите. По този начин остават неясни въпросите дали действащата уредба за допълнителни придобивки в съдебната система е основана на справедливи принципи, дали същата е достъпна за съдиите, прокурорите и следователите, които в действителност се нуждаят от такива придобивки в интерес на доброто изпълнение на възложените им функции, по какъв начин се взимат решенията за предоставяне на социални придобивки", пише в писмото.Атаката срещу Атанаска Дишева

Конкретният повод да се изготви писмото са атаките в някои медии през последните дни срещу члена на ВСС от съдийската квота Атанаска Дишева, която ползва ведомствен апартамент. Обвиненията срещу нея са, че от 2006 г. живее във ведомствен апартамент от 173 кв.м в столичния квартал "Изток", за който плаща 202 лв месечен наем. А в същото време тя и съпругът й имат мезонет във Варна и други имоти. Формално това не е нарушение на закона, а и Дишева е декларирала имотното си състояние така, както изисква законът, декларацията й е проверявана и не са установени никакви несъответствия, затова атаката срещу нея се води в медиите.

В интервю пред правния сайт "Де факто" от вчера Дишева заявява, че усеща тази атака като опит да бъде сплашена заради позициите, които заема във ВСС. "Ако беше направена подобна проверка за всички стотина съдии от ВАС, за около 120 съдии от ВКС, за всички бивши и настоящи членове на ВСС, на Инспектората, бих вярвала, че ставащото е плод на обективна преценка и няма нищо общо с работата ми като член на ВСС и заеманите от мен позиции. Сега го усещам като опит да бъда сплашена", казва тя. И припомня, че ведомствени жилища се ползват не само в съдебната власт, но и от депутатите и членовете на изпълнителната власт. "Нека тогава принципно се постави въпросът има ли изобщо нужда държавата от ведомствени жилища", казва тя.

Атанаска Дишева, която преди бе съдия във Върховния административен съд (ВАС), е избрана от професионалната квота на съда и е един от малкото членове на съдийската колегия, които вземат отношение по всички съществени въпроси в съвета, позицията й винаги е професионално аргументирана и принципна, а това е поведение, което статуквото не толерира. Проблемът до голяма степен идва от това, че от началото на атаките и до момента тя въобще не получи възможност да огласи фактите по имотното си състояние във ВСС, като покаже и документи, така както подробно излага всичко в интервюто. Същевременно ВСС не пожела да заеме позиция по повод писанията срещу нея.

"Два пъти говорих с представляващия (ВСС - бел.авт.) Боян Магдалинчев – чух, че се говори за внасяне на точка за мен, исках да се подготвя с документи. Той ми отговори, че няма такова нещо. Мисля, че ситуацията с мен попада в кризисния пиар на ВСС и изисква институционална реакция, но според г-н Магдалинчев е моя работа да давам отговори", казва Дишева.

Практиката

Истината е, че в съдебната система е масова практика магистрати от други градове да ползват ведомствени жилища, въпреки че имат недвижими имоти другаде. През 2016 г. старият екип на сайта "Правен свят" оповести информация, получена по Закона за достъп до обществена информация от ВСС, че трима членове от тогавашния състав на Висшия съдебен съвет, един бивш съдебен инспектор и главният съдебен инспектор са с 10-годишни договори за наем на ведомствени жилища въпреки правилото, че лица на изборна длъжност се настаняват в такива жилища до края на мандата им. Това са Румен Боев, с наем от 157.54 лв. месечно, Юлиана Колева (132.61 лв.), Галя Георгиева (58.95 лв.), Теодора Точкова (135.81 лв.).

Други членове на предишния ВСС, които не са от столицата и не ползват ведомствени жилища, са настанени на свободен наем, а Димитър Узунов в началото на мандата се е настанил в хотел "Рила". По-същественото е, че и свободният наем и цената на хотела се плащат от бюджета на съдебната власт, а лимитът, определен от ВСС, е 1000 лева.

В началото на 2015 г. пък стана известно, че членът на по-предишния ВСС Радка Петрова, която е от Перник, продължава да ползва ведомствен апартамент в "Манастирски ливади", въпреки че мандатът й е прекратен, а тя е пенсионирана от ВСС.
Вече година ВСС не изпълнява закона, който предвижда създаването на Съвет за партньорство

Почти една година вече не се изпълнява законовата разпоредба, която предвижда създаването на Съвет за партньорство към ВСС, където би следвало да се обсъждат въпросите, пряко свързани с професионалните интереси на магистратите, включително и отдаването на ведомствени жилища под наем, възнаграждения, извънреден труд, пътни разноски и др. Това се казва в писмото на ССБ. Новият текст в Закона за съдебната власт, в сила от м.г., гласи, че Съветът за партньорство се състои от трима изборни членове на Висшия съдебен съвет, определени от пленума, от представители на всяка от професионалните организации на магистратите, в която членуват не по-малко от 5% от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите, както и от представители на съдиите, прокурорите и следователите, нечленуващи в такива организации.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Прокуратурата предаде на съд директора на БТА заради договор за бутилирана вода (обновена) 1 Прокуратурата предаде на съд директора на БТА заради договор за бутилирана вода (обновена)

Според обвинението Максим Минчев поръчвал вода двойно по-скъпо, отколкото струвала

19 окт 2018, 1886 прочитания

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

19 окт 2018, 483 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Пламен Георгиев: Пеевски е или най-чистият човек в държавата, или има добри счетоводители

Председателят на антикорупционната комисия обяви депутата от ДПС за един от най-големите данъкоплатци, но не каза откога

Тихата здравна реформа

Докато обещава диалог за нов модел, здравното министерство прокарва драстични мерки за промяна в сектора

Бризът на промяната в БСП

Критиките в партията срещу Корнелия Нинова стават по-шумни, но засега не заплашват поста на лидерката

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Колко е важно да бъдеш самотен

Британският писател Иън Макюън за спорните диагнози на настоящето

Ново място: Simple

Менюто съдържа вече отдавна превърналите се в световна класика италиански специалитети

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 19.10.2018 Прочетете