Вечерни новини: 32% зелена енергия в ЕС до 2030, политически трусове заради "Северна Македония"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 32% зелена енергия в ЕС до 2030, политически трусове заради "Северна Македония"

Вечерни новини: 32% зелена енергия в ЕС до 2030, политически трусове заради "Северна Македония"

И още: ново разширение на зелената зона в София, започна Мондиал 2018 в Москва, ГЕРБ с отстъпки пред протестиращите превозвачи

5512 прочитания

© Надежда Чипева


"Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители" - така Пламен Георгиев, председател на антикорупционната комисия, обобщи резултатите от проверките, които комисията направи на депутата от ДПС Делян Пеевски и, разбира се, не видя никакво нарушение.

Тежък бе денят в политически план заради многото разнопосочни новини, пораждащи противоречиви настроения. Европейският парламент отхвърли компромисните текстове в пакета "Мобилност 1", за които настояваше българската страна. Автобусните превозвачи продължават да са в протестна готовност, въпреки че ГЕРБ обещава компромиси по проектозакона за автомобилна камара.

Продължават предупрежденията и жълтият код за гръмотевичните бури, валежи и градушка.

А светът е футбол, но дори и това този път е натоварено с политика заради мястото, където се провежда мондиалът - Русия.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

България ще трябва да удвои производството на зелена енергия до 2030 г.

След 14-часов маратон преговарящите от името на европарламента и българското председателство на Съвета на ЕС (което представлява страните членки) се договориха, че ЕС като цяло трябва да достигне 32% дял на възобновяемата енергия към 2030 г. Досега целта беше 20% дял на зелената енергия към 2020 г., а за България бяха заложени 16%, които бяха постигнати през 2015 г. Предишната цел за ВЕИ до 2030 г., договорена още през 2014 г., бе за 27%. Впоследствие обаче европарламентът поиска завишаване на 35%, тъй като според евродепутатите с по-ниски амбиции ЕС не може да изпълни ангажиментите за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Част от страните членки обаче не бяха съгласни с толкова висока цел и сегашната договорка е компромисна. Тя предстои да бъде формално одобрена от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Името "Северна Македония" предизвика политически трусове

Източник: Associated Press

Хиляди излязоха на протест пред парламента в Скопие в знак на несъгласие с договореното с Гърция име - "Северна Македония". Демонстрантите скандираха "Едно име имаме - Македония" и "Нашето име е нашата идентичност". Вчера президентът на Македония Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора за новото име на страната си, който по думите му руши македонската идентичност, отрича правото на самоопределение и е сключен с "несериозни и непрозрачни преговори".

Тъй като българското правителство подкрепя постигнатото съгласие за името, премиерът Бойко Борисов и външният министър Захариева отказаха да се срещнат с Иванов, който днес и утре е в София по покана на българския президент Румен Радев. Днес и ЕС, и НАТО приветстваха споразумението за името и заявиха, че се надяват "уникалната възможност" за Македония да не бъде похабена. Разрешаването на спора за името е ключово за задвижването на влизането на югозападната ни съседка в НАТО и започването на преговори за членство в ЕС.

Общината подготвя ново разширение на зелената зона в София

Ново разширение на платената зелена зона за паркиране в районите "Лозенец", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село" обсъждат столичните общински съветници. Предложението е в новата зелена зона да попаднат 5500 паркоместа. Подготвят се и други промени, като въвеждане на ограничение за броя винетни стикери за паркиране, които да се издават на едно домакинство, и това предблоковите пространства, които не са на улицата, също да са част от синята и зелената зона.

Промените ще се направят с изменения в наредбата за организацията на движението. В идните дни проектът ще бъде качен на сайта на общинския съвет за изпращане на становища в рамките на месец. След това ще бъде проведено обществено обсъждане с граждани. Ако след това бъдат одобрени от общинските съветници, новите платени зони и правила ще влязат в сила от 1 ноември.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Започна Мондиал 2018 в Москва

Днес в 17:30 часа стартира откриването на XXI световно първенство по футбол. В церемонията на стадион "Лужник" в Москва участваха около 500 души, включително поп иконата Роби Уилямс, а малко след това е и началото на първия мача между домакина Русия и Саудитска Арабия. Кой ще вдигне купата (на снимката), ще стане ясно след общо 64 мача. Русия приема световно първенство по футбол за първи път. Страната домакинства с 12 стадиона в 11 града. Без съмнение, успоредно с футбола интересът ще привличат и съпътстващи теми като връзката на световното с политиката и икономиката.
Фотограф: Maxim Shemetov

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво важно ще се случи утре

Здравната комисия гласува за прекратяване мандата на управителя на НЗОК, очаква се решението на пленарната зала

Очаква се в петък парламентът да гласува предсрочното прекратяване на мандата на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев. В четвъртък с 11 гласа "за" и 7 "против" парламентарната здравна комисия реши да подкрепи предсрочното прекратяване на мандата на шефа на здравната каса проф. Плочев.

Плочев е в болничен отпуск повече от три месеца след разрив със здравния министър Кирил Ананиев заради дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. В края на май той сезира с писмо надзорния съвет на касата, че е в невъзможност да изпълнява задълженията си по здравословни причини повече от допустимия по закон тримесечен срок. Надзорният съвет гласува да препрати писмото му на парламента и да остави решението на народните представители.

ГЕРБ обяви готовност за отстъпки по Закона за Българска автомобилна камара

След като автобусните превозвачи тръгнаха на протест срещу проектозакона на управляващите за Българска автомобилна камара, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви курс към диалог и компромиси в четвъртък. И уточни, че една от отстъпките ще бъде да отпадне задължителното членство в новата камара и то да бъде доброволно. Това обаче би преобърнало замисъла на целия закон за създаване на една браншова камара, на която да се възложат държавни функции по лицензиране и контрол. Цветанов се ангажира да проведе срещи с "Обединените патриоти" и "Воля" по повод на законопроекта, на който те са съвносители. Превозвачите на свой ред обявиха, че остават в готовност да протестират ефективно на 25 юни със 740 автобуса.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Европарламентът днес отхвърли компромисните текстове на своята транспортна комисия, които позволяваха на шофьорите на камионите да вземат седмичната си почивка, където пожелаят. Според предложението на ЕК те бяха длъжни да се завръщат по домовете си на всеки три седмици. Така спорът все още остава нерешен.

ЕЦБ спира програмата за купуване на облигации в края на годината, а дотогава постепенно ще намалява нетните покупки - 30 млрд. евро месечно до края на септември и 15 млрд. евро до декември. Решението на централната банка на еврозоната е напълно според очакванията на пазара.

Общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред и собствени системи за видеонаблюдение, предлагат депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Така местната власт би получила права, които в момента има само полицията, информира в. "Сега".

Съд в Унгария осъди по на 25 години затвор четирима членове на организирана престъпна група, превозвала 71 мигранти в херметично затворен камион, които се задушиха до смърт при нелегалното им прехвърляне в Австрия. Обвиненията срещу четиримата, сред които и двама българи, бе за предумишлено убийство през август 2015 г.

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Три пъти повече ледове се топят на Антарктида в последните 5 години

Фотограф: Staff

Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида се е увеличило тройно. Това е довело и до покачване на нивото на Световния океан с 3 милиметра от 2012 насам. Това показват данните от изследване на НАСА и Европейската космическа агенция за климатичните промени. Темпът на топенето на ледовете е най-бързият за последните 25 години.

Най-голямата ледена шапка на Земята губи средно по 219 млрд. тона лед годишно от 2012 г. до 2017 г. За сравнение, преди десетилетие количеството е било малко над 70 млрд. тона на година, а ст 1992 до 1997 г. - 49 млрд. т лед годишно. От 1992 г. до 2017 г. нивото на Световния океан се е покачило със 7.6 милиметра. От НАСА предупреждават, че на Антарктида има толкова лед, че при пълното му разтопяване равнището на Световния океан ще се надигне с 58 м.

"Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители" - така Пламен Георгиев, председател на антикорупционната комисия, обобщи резултатите от проверките, които комисията направи на депутата от ДПС Делян Пеевски и, разбира се, не видя никакво нарушение.

Тежък бе денят в политически план заради многото разнопосочни новини, пораждащи противоречиви настроения. Европейският парламент отхвърли компромисните текстове в пакета "Мобилност 1", за които настояваше българската страна. Автобусните превозвачи продължават да са в протестна готовност, въпреки че ГЕРБ обещава компромиси по проектозакона за автомобилна камара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK