Повече светлина за софийския боклук

Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си проекти - за изгаряне на RDF в "Топлофикация", без да предостави пълната информация а него

Темата накратко

- Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си проекти - за изгаряне на боклук, като гориво за общинската "Топлофикация"

- Преминати са почти всички стъпки от подготовката на проекта, но активисти се опитват да го спрат заради липса на достатъчно информация

Инсталацията за RDF с един поглед

Цена: 158 млн. евро (91 млн. грант и 67 млн. заем)

Срок на експлоатация: 29 години

Капацитет: 180 хил. тона RDF на година (28% от боклука на София)

Разходи за експлоатация: 88 млн. евро за срока на проекта

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  "Йоана Христова, съветниците от ГЕРБ и Rambol твърдят, че избраната технология е "доказана" (виж блиц интервюто), а алтернативите не са. Това е вярно, но ако инвестираш за 25 години напред, е добре да търсиш нови технологии."

  Значи цялата статия е безсмислено упражнение. Няма нужда от експериметни, още повече с околната среда. Явно някой има интерес да насажда страх и истерии с тази история.

 • 2
  todor.b avatar :-|
  тодор

  “напът”? някой редактор ще се намеси ли?

 • 3
  sparti avatar :-|
  sparti

  "Това са флакони, батерии, бои, които в процеса на предварително третиране се отделят"
  Как се отделят бои, при положение че докато стигнат до завода за третиране, всички течни отпадъци отдавна са се разляли. Никой няма стимул да отделя батериите, непотребните тонер касети, лекарствата. На сайта на СО в девета глуха е поставен един график за мобилният пункт за опасни отпадъци. Направете си един експеримент и идете някой път да поседите 6 часа на мобилния пункт - толкова му е работното време. За 6 часа я го посетят 20-30 човека, я не, ако се падне дъждовен ден. За цялата година мобилния пункт има 24 общо стоянки. При това положение е налепо да се твърди че има работеща система за опасни отпадъци.

 • 4
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "sparti":

  Напротив, от това което влиза в кофите, само 16% отива за преработка в РДФ гориво. Всияко останало се сепарира в съотвената инсталация в завода за преработка.
  Батериите много отдавна се събират при продавачите им, има контейнери в почти всеки магазин. Лампи, малка електроника се събира навсякъде където се продават. Големи уреди ти ги извозват без пари, дори ти дават ваучер за 2-5лв. Гумите се оставят при гумаджийте.
  Мобилния пункт не съм го посещавал но информацията е достъпна, има го телефона на всеки стикет на всеки контейнер за разделно събиране. Доколкото разбрах, щели да правят стацинарни пунктове за опасни отпадъци.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "m17":

  Виждам, че са те извозили и теб. Отчетите на завода за РДФ са достъпни в интернет. От 320 000 тона боклук през 2016 г. са произведени 132 000 т. РДФ-гориво. Ако 320 000 тона са 16% от отпадъците, то се има предвид тези на цяла България, не на София.

  Нота бене: Ти вярваш ли наистина, че хора, които не си хвърлят разделно хартията и шишетата, ще ходят да си хвърлят всички батерии в супермакрета и битовата електроника до "площадките за опасни отпадъци"? Хайде, малко по реалистично!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Търсят се доказани технологии" - хахахаха, това го казва представител на фирма, която не може да си завърши инсинератора в Копенхаген вече 7-ма година. Това е "доказаната технология" при оптимални условия, където системата за разделн осъбиране доставя суровина с нормиран състав. Сещайте се как ще работи при софийското положение "каквото дойде от общата кофа". Тоя сигурно още разказва на колегите си за крадливото балканско племе с подкупните племенни вождове, на което на което е разменил мъниста срещу злато и диаманти.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Анализите за количествата генерирани отпадъци показват значително нарастване. По анализи от 2014 г. трябваше към настоящия момент да имаме около 508 кг на жител, ние имаме 528 кг."

  Ахахахах, само кажете кои точно отпадъци нарастват, дали са такива, че от тях да става РДФ и дали ако шарените контейнери станат толкова, колкото трябва, нещата няма да се променят. Пръстта от метрото, ИУМПС-тата за претопяване, тоалетните чинии и изкъртени плочки, оставени в чувал до кофите са отпадък, но не изгарят.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "cinik":

  Българския нихилизъм е легендарен и вие го доказвате. Може би живея сред такива хора но всичките ми познати и колеги си изхвърлят батериите по правилния начин, може би защото дори в офиса имаме малки жълти контейнери. Отделни, както ви казах за едра техника дават пари и напоследък не си виждал изхвърлена техника.Също ми прави впечатление зе доста хора се понаучиха и хвърлят разделно - преди години контейнерите за разделно събиране се пълнеха бавно а сега ги извозват много по-често. Наскоро открих и контейнерите за дрехи - едно бели, има ги в кауфланд и била.
  Като се замисля, може би само стари бои и подобни опасни отпадъци не се оползотворятват лесно от моя гледна точка като гражданин но се надявам и това да се оправи.

 • kdo52372883

  Ами какво друго можеше да се очаква?! В царството на #ГРОБ най-важното е да се строи. Без значение какво - асфалт, хотелкси комплекси, бетониране, самоцелни бараки и безмислени стройки - та ако щете и това сега. Защото от строителство най-много, най-сладко и най-лесно се краде. Така!

  А че ще ползваме технология от миналия век, а че ще плащаме после като поп заемите на полу-фалирали общински дружества - това банкянци, фандъци и прочее не ги интересува, ама хич! Щото като дойде времето да се плаща масрафа, те вече няма да са на власт. Демек - виновни ще са други. Това и основният принцип, на който оперира машината на #ГРОБ. Ако някой още не го е разбрал - нека гласува пак за тях. И да са му честити.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#8] от "m17":

  Сигурно не знаете, но на 20% от територията на София изобщо няма цветни контейнери. На екопаковете им е по-евтино да купуват от пунктовете, отколкото да обслужват периферни райони.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход