Делото КТБ: Сигналите са ни скъпи

Разследването на банката е моделирано с писма до прокуратурата, писани от анонимни автори и загрижени общественици

Прокурор Иван Гешев има гъвкав подход по сигналите, пристигали по делото "КТБ"
Прокурор Иван Гешев има гъвкав подход по сигналите, пристигали по делото "КТБ"
Прокурор Иван Гешев има гъвкав подход по сигналите, пристигали по делото "КТБ"    ©  Надежда Чипева
Прокурор Иван Гешев има гъвкав подход по сигналите, пристигали по делото "КТБ"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

Какво има в делото КТБ

Плодовете на отровеното дърво

Банка на ръчно управление

Офшорните владения на Цветан Василев

Парите за Бареков първо идваха в пликове, а после в чувал

"ДП защо не го търсиш?"

Сигналите са ни скъпи

Милиони в пликове от КТБ

Преди седмица един от най-уважаваните генерални адвокати в Съда на Европейския съюз - Джулиан Кокот, излезе със становище по едно ключово българско дело. Накратко - независимо от българският закон според европейското право Фондът за гарантиране на влоговете е трябвало да започне да изплаща гарантираните депозити до 20 дни след като се установи, че не са налични, а не както стана с КТБ - пет месеца след затварянето й. И ако този срок не бъде спазен, съответният орган дължи обезщетение за вредите, причинени за нарушение на правото на ЕС


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ruslan avatar :-|
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  • + 5

  Цацаратура сър.

  Ето това не винаги се прави от прокуратурата, обаче.
  Факт е.
  "Практиката в регистратурата на прокуратурата е да "снема" самоличност на всеки, който внася документ и да записва изрично на документа кой го е донесъл"

  Проверяват за адрес и телефон, но не и КОЙ го носи това нещо.

  Нередност?
 • 2
  ruslan avatar :-|
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  • + 6

  И "странно".

  Мазният пак е в дъното на всички проблеми.

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 9

  "Недялко Недялков е един от големите депозанти в ПИБ и успява да изтегли голямата част от парите си малко преди затварянето на банката."

  >>> Ето това се казва висш журналистически професионализъм. Не да вървиш след събитията, а направо да ги пресрещаш.

  Нередност?
 • 4
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883
  • + 3

  С такива таланти като Иван Грозни (Гешев), другояче не би могло и да бъде. Аз само се чудя как така в делото няма още сигнали от Крачунов, Недялков, Будакова и прочее будни граждани. Иначе, разбира се, че всеки който "набеди" любимия Б. Лазов, сам ще се превърне в обвиняем. Цациратурата е докарала своята "селективна пропускливост" до едно наистина виртуозно ниво. Затова и в делото са скрити ДП и другите интересни люде. Като например Бареков. И ще си останат скрити во веки-веков.

  Но тук има и друг (доста) интересен момент. Ако наистина Съдът на ЕС вземе, та се съобрази с мнението на Генералния Адвокат, ще се отвори кутията на Пандора. Можете да бъдете сигурни (а и аз разбрах това-онова от мой контакт в ЕК), че в момента Б.Б. отчаяно натиска (така да се каже) "моя приятел Жан-Клод" да упражни някакво влияние над Съда, така щото България да не бъде осъдена. Бедната, вдлъбната Тиква... тя така и не можа да разбере, че #ТАМ не е като #ТУК, че там не може да мачкаш и командваш съдии, било то чрез СМС, било то чрез #Сотир, било то чрез подкупи. Но - в Банкя това е нивото, сега-и-завинаги.

  Иначе ако се отвори кутията на Пандора... познайте колко хиляди хора и фирми ще заведат дела срещу БНБ, Фонда (т.е. МинФин) и въобще държавата. И дали голяма част от тези дела няма да бъдат спечелени. И какво ще се случи тогава с държавния дълг, с чиито малък размер(!) Владко толкоз обича да се хвали. Да продължавам ли с разказа?...

  Та, има ли въобще полезен ход в момента пред властта? В смисъл, ако Тиквий не успее да смачка съдиите в Люксембург - а той няма да успее. Ами има май само един вариант - Цвъкоу спешно да приеме закон, според който България спира да признава решенията на Съда на ЕС. И този закон - това задължително! - трябва да важи със задна дата, така щото да обхване и всички вече заведени (и висящи) дела. #ТОЙ ще се справи, знаем, той има опит в такова законотворчество. При това - съвсем пресен опит.

  Нередност?
Нов коментар