Строителният надзор откри 32 незаконни обекта на плажа в Слънчев бряг

Петте дискотеки на "Какао бийч", срешу които вицепремиерът Симеонов води битка, обаче не са сред тях

Дискотеките на "Какао бийч" в Слънчев бряг
Дискотеките на "Какао бийч" в Слънчев бряг    ©  От Twitter профила на Валери Симеонов
Дискотеките на "Какао бийч" в Слънчев бряг
Дискотеките на "Какао бийч" в Слънчев бряг    ©  От Twitter профила на Валери Симеонов
Валери Симеонов публикува във фейсбук части от резултатите от проверката на ДНСК. От документите (виж по-долу) се вижда, че петте дискотеки на "Какао бийч" фигурират в 32-та преместваеми обекта, за които строителният надзор констатира, че има нарушения.

Общо 32 преместваеми обекта върху плажната ивица в курорта Слънчев бряг са поставени, без да са предвидени или са в несъответствие с одобрената от министъра на туризма Николина Ангелкова схема и са без разрешение за поставяне от главния архитект на община Несебър. Това показват резултатите от извършената от ДНСК проверка на преместваемите обекти, разположени върху плажната ивица, която беше разпоредена от министъра на регионалното развитие Николай Нанков. За резултатите от нея съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Поводът за инспекцията на строителния надзор станаха подновените от миналата година "акции шум" в нощните заведения на комплекса от вицепремиера Валери Симеонов. Според него пет от дискотеките на плажа "Какао бийч" в "Слънчев бряг-юг" се водят преместваеми обекти, но са построени в нарушение на закона. Симеонов твърди, че тези заведения са незаконни, защото те са предназначени и посещавани от много хора и съгласно Закона за устройство на територията трябва да са друга категория обекти, а не преместваеми.

Освен това според Симеонов там има незаконен паркинг и навеси, за които незаконно се събира такса от 10 лв., както и бариери на общински път. За тези нарушения вицепремиерът изпрати сигнал до прокуратурата. Симеонов сезира държавното обвинение и за писмо на Ангелкова до министъра на регионалното развитие с искане да се прекатегоризира 20 дка плаж от изключителна държавна собственост в частна, което според него е "подготовка за продажба на държавни парцели". Вицепремиерът каза, че става въпрос за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова – председател на Съюза на собствениците на Слънчев бряг, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел "Оазис" на самия бряг на морето.

Най-много нарушения на плажа "Слънчев бряг-юг"

Сега проверката на ДНСК е установила, че 20 от общо 32 преместваеми обекти, които са неправомерно поставени, са на територията на плажа "Слънчев бряг-юг". От строителния надзор са установили, че върху плажната ивица, без разрешение за поставяне и без разрешение за строеж има построени волейболно игрище, спортна площадка, метална трибуна за зрители със сцена и бетонова настилка с приблизителна площ около 1000 кв.м, върху която са поставени около 65 броя маси с 250 места.

Според ДНСК там има открит паркинг с настилка от чакъл и филц с площ от 8 000 кв.м., който е построен без разрешение за строеж. Освен това в нарушение на обслужващата алея има поставени две бариери. Такива има и на паркинга. "В западната част на обръщалото е изпълнен навес за коли с метална конструкция, който видимо навлиза в площта заета от дюни", се казва в съобщението на ДНСК за резултатите от проверката.

"Обслужващата алея с обръщало към бившия ресторант "Фрегата", осигуряваща достъпа до плажа, е предвидена в действащия регулационен план на кк "Слънчев бряг–изток". От община Несебър са представени одобрен проект и разрешение за строеж от 2008 г. за реконструкция на настилката на алеята, но същата не е въведена в експлоатация по законоустановения ред", е установила още проверката. В нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие върху дюните е направен бетонов път, паркинг с кабина за охрана и кабели с напрежение.

Проверяващите са констатирали и че до хотел "Империал" ("Амфора"), чийто собственик е председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова, има изградени в нарушение метална ограда и паркинг, които миналата година са били премахнати, защото са незаконни, но тази година са построени отново.

Дискотеките на "Какао бийч" са законни

Според строителния надзор обаче петте дискотеки на плажа "Какао бийч" - THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM, отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение.

Одобрението на преместваемите обекти на плажната ивица в курорта Слънчев бряг става съгласно Наредба 10 на общинския съвет в Несебър и по схема, одобрена от главния архитект на града, като за националните курорти, какъвто е Слънчев бряг, финалното одобрение се прави от министъра на туризма.

В инвестиционното си намерение до община Несебър за миналата година от фирмата концесионер на "Слънчев бряг-юг" - "Ирида-71" ООД, са заявили построяването на 32 преместваеми обекта, които фигурират като "обекти за бързо обслужване от различен тип". В намерението си те са посочили, че всички тези обекти са направени от сглобяема дървена или метална конструкция, съставена от три основни части - покрив, носен от дървени колони, кухненска и обслужваща част.

И още незаконни обекти на другите два плажа

Освен на плажа "Слънчев бряг-юг" ДНСК са констатирали още нарушения с 5 преместваеми обекта на територията на плажа "Слънчев бряг-централен" и 7 на "Слънчев бряг-север". От регионалното министерство съобщават, че данните за обектите са предоставени на община Несебър и Министерството на туризма за предприемане на последващи действия – "съставяне на констативни актове и за премахване на незаконните преместваеми обекти и/или за привеждането им в съответствие с одобрената схема", се казва в съобщението на МРРБ.

Реакцията на Валери Симеонов

Малко след обявяването на резултатите от проверката на ДНСК Валери Симеонов реагира с гневен статус в социалната мрежа "Фейсбук".

"За мое голямо съжаление и министър Нанков се нареди до министър Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България. В петък от Бургас той обяви заведенията от Южния плаж на Слънчев бряг за законни. Въпреки аргументите в сигнала, който му изпратих, и резултатите от проверката на ДНСК и община Несебър. Същите категорично доказаха обратното: че "Спалнята", "Единият", "Какаовият плаж", "Кубинката" и ресторант "Морето" са незаконни. Известните с пласмента на наркотици, проституция и наднормен шум бардаци получиха поредната министерска подкрепа!", написа Симеонов.

"Виждам, че днес в официалната позиция на МРРБ министър Нанков вече е включил на задна скорост и избягва да се произнася категорично по законността, както направи в петък пред медиите в Бургас. Сега вече се говори, че заведенията отговаряли на схемата за поставяне, подписана от министър Ангелкова, заради което съм сигнализирал прокуратурата", пише още той. Според Симеонов тези заведения са в нарушение на наредбата на община Несебър, защото надвишават 100 пъти допустимата площ от 15 кв.м. И многократно определената височина от 3 м.

"Защо няма нито дума за това, че заведенията са категоризирани като "нощни барове" и "ресторанти" с подписа на министър Ангелкова, а такива заведения ЗУЧК забранява да има на пясъка", пита още Симеонов.
Кой стопанисва "Слънчев бряг-юг"

Фирмата "Ирида-71" ООД стопанисва плажа от 2001 г. за срок от 20 г., който изтича през 2021 г. Дружеството е създадено през 1997 г. от разстреляния през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 – Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Ставрева Иванова и Кирил Георгиев Спасов.

Освен плажа в Слънчев бряг фирмата държи и концесията на плаж "Харманите" в Созопол.

Надя Иванова се явява съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД с неуспелия кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. Един от съдружниците през годините в "Ирида-71", който се смята и за човека, който върти бизнеса, е Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Бързанов е съдружник с Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход