Здравната каса отмени лимитите за лъчетерапия, били грешка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Здравната каса отмени лимитите за лъчетерапия, били грешка

Здравната каса обеща, че няма да има лимити върху най-високотехнологичните методи на образна диагностика и лечение на онкопациенти

Здравната каса отмени лимитите за лъчетерапия, били грешка

Ограниченията за лечение се появили заради престараване на районните каси, обяви председателят на надзора

Десислава Николова
9457 прочитания

Здравната каса обеща, че няма да има лимити върху най-високотехнологичните методи на образна диагностика и лечение на онкопациенти

© Надежда Чипева


Здравната каса тушира скандала с лимитите за лъчетерапия, като събра на среща националните консултанти с пациентски организации и обяви, че никой не е имал намерение да налага лимити за лъчетерапия, но лекарите не били разбрали инструкциите правилно. На срещата бяха доведени дори представители на пациентски организации, чиито изказвания прозвучаха като обвинение към лекарите, че си позволяват да облъчват пациентите само с високотехнологична апаратура и с най-новите методи, а не ползват старите по-евтини апарати.

След срещата председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева съобщи пред медиите, че директорите на районните здравни каси са се престарали, като са издали заповеди да се формират комисии към районните каси, които ще одобряват лъчетерапия с новата апаратура. Точно тези заповеди за формиране на комисии предизвикаха скандала, тъй като бяха оценени еднозначно като опит за налагане на лимит. След като лъчетерапевтите изпратиха отворено писмо до премиера и институциите през миналата седмица и случаят стана обществено известен, здравният министър първо обяви, че става въпрос за лимит само за месец юни, а след това заповедите на районните каси за лимитите бяха отменени.

В крайна сметка на срещата вчера лекарите бяха обвинени, че са притеснили всички с писмото си, в което твърдят, че ограниченията ще им пречат да лекуват всички нуждаещи се по съвременни способи. През следващите седмици гилдията на лъчетерапевтите ще трябва да предложи обновяване на медицинския стандарт за лъчелечение, а касата обяви, че ще засили контрола върху лъчетерапевтите.

Примък-отмък заповед

Преди две седмици 20-те болници, в които се извършва лъчетерапия, получиха от районните здравни каси заповеди, в които досегашните клинични пътеки за лъчелечение и радиохириргия бяха намалени със средно 20%. В документа беше записано, че пациентите над "индикативните" стойности ще трябва да бъдат прехвърляни за следващи периоди. Освен това решението кой да бъде лекуван се възлага на специална комисия в съответната районна каса. Това на практика означава листи на чакащи онкопациенти, които се нуждаят от своевременно и съвременно лечение. Самите листи пък щяха да се управляват не от лекарска нужда, а от самите районни каси.

Лъчетерапевтите реагираха с отворено писмо. Веднага след това здравният министър бе извикан на изслушване в парламентарната здравна комисия, където обясни, че лимитът е само за юни, макар че в заповедите няма такава индикация. Районните каси пък отмениха заповедта, с която се създаваха листи на чакащите.

След срещата в касата председателят на надзорния съвет Жени Начева обяви пред журналистите, че има разлика между индикативни стойности, прогнозни стойности, лимити и договорени с лекарския съюз стойности, които очевидно лекарите не са разбрали. "Индикативните параметри, определени на касата в съответствие с изискванията на НРД, не създават проблеми, тревоги и ограничения в лечението на пациентите и нито един пациент, който има нужда от такъв тип терапия няма да му бъде отказано лечение", каза тя и допълни, че става въпрос за определени дейности като раждане, интензивни грижи и лъчетерапия, които не подлежат на лимит и здравната каса ги заплаща, независимо дали има превишение.

"Не е разбран правилно проблемът и е представен некоректно от някои районни каси пред изпълнителите на медицинска помощ. Индикативните стойности не са с цел нелечение на пациентите. На 28 районни каси няма как да определим еднакви правила и процедури и да контролираме кой директор на районна каса как интерпретира ситуацията. Всеки има право да сбърка в хода на работата си", коментира Начева.

Районните каси са директно подчинени на централата на здравната каса и като цяло не взимат самостоятелни решения, още повече, ако тези решения са еднакви.

Пациенти на повикване

Присъствали на срещата разказаха пред "Капитал", че подуправителят на здравната каса Йорданка Пенкова и представителите на пациентите се нахвърлили с обвинения върху националните консултанти по лъчетерапия. Вместо да се говори по същество за това кой как лекува, лекарите били обвинени, че на пациентите се правят без нужда лъчетерапия и химиотерапия и трябва да има контрол. Подуправителят раздала таблици за извършените процедури и поискала анализ от лекарите, който тепърва ще се готви.

Без да споменават имена на болници, представителите на пациентските организации казали, че не искат лимити, но искат строг контрол. От името на пациентите след това пред журналистите говориха Пламен Таушанов, председател на национално представителната организация "Българска асоциация за закрила на пациентите", който вече е член на надзорния съвет на НЗОК, и Пенка Георгиева, председател на пациентска организация "Заедно с теб". Техните изявления прозвучаха необичайно и изненадващо, тъй като по правило представителите на пациентите настояват да се осигури най-доброто, модерно и скъпо лечение. В случая обаче се оказва, че някои от пациентите са започнали да се грижат за бюджета на здравната каса, вместо да настояват за най-доброто лечение или пък да оставят на мнението на лекарите.

Георгиева укори болница (без да спомене името), в която пациентите се лекуват само по най-модерните способи, а не с по-евтини методи. Освен това двамата с Таушанов намекнаха, че пациенти се лекуват, без да има необходимост от това, но не посочиха подробности. Според тях лекарите, които алармираха за лимита за лъчетерапия, всъщност са създали ненужно напрежение сред болните.

"Пациентите, ако имат някакви тревоги, нека да подават сигнали към Министерството на здравеопазването, НЗОК, пациентските организации, за да можем заедно всички да се грижим за здравето на нацията и да се грижим за изразходването на публични средства", каза Георгиева.

Таушанов пък изтъкна, че пациентите не са застрашени от липса на терапия, но трябва да има контрол и да бъде гарантирано, че всеки пациент е преминал целия път на диагностика преди започването на лъчетерапията. Той настоя и да има протокол за лечение и аутопсии, за да може пациентите и техните близки да си търсят правата при лекарски грешки.

Специално в онкологията пациентските организации биха могли да настояват касата да покрива всички необходими образни изследвания - скенер, ядреномагнитен резонанс и пет-скен, за да е напълно ясно на какъв стадий е заболяването. Обикновено на пациентите им се налага да плащат сами този тип диагностика, защото на лъчетерапевтите не е позволено да назначават изследвания по здравна каса, това право имат само онколозите при ракови заболявания. Така пациентите са принудени да искат направление за диагностика от извънболничната помощ (личния лекар), където за одобрение от касата се чака с месеци. Единственият начин да не чакат и да се лекуват навреме, което в случая е жизненоважно, е да си платят сами изследванията.

А сега какво?

В крайна сметка участниците в срещата получиха уверение, че лимити за високотехнологични процедури за лъчетерапия и радиохирургия няма, няма и да има.

"Имахме пълен консенсус, че нашите пациенти ще получат най-доброто лечение", каза д-р Румен Лазаров, национален консултант, завеждащ отделението по лъчелечение и радиохирургия в "Аджъбадем Сити клиник Токуда болница".

През следващите седмици той и екипът на гилдията ще трябва да предложат на здравното министерство текстове, с които да се обнови стандартът по лъчетерапия. Последно гилдията е предложила вариант за обновяване през 2014 г., но той не е бил разглеждан.

Обещанието на здравната каса е, че ще има строг контрол върху проведените терапевтични процедури. Последното е просто куха фраза, тъй като съвременните апарати записват абсолютно всяка процедура, записът се пази 10 години и може да бъде проверен във всеки момент.

Така един от опитите на здравната каса да пести от средства за лечение катастрофира в обществения гняв и не се осъществи. Другите по-префинени начини за натиск върху лекари и пациенти обаче продължават.

Здравната каса тушира скандала с лимитите за лъчетерапия, като събра на среща националните консултанти с пациентски организации и обяви, че никой не е имал намерение да налага лимити за лъчетерапия, но лекарите не били разбрали инструкциите правилно. На срещата бяха доведени дори представители на пациентски организации, чиито изказвания прозвучаха като обвинение към лекарите, че си позволяват да облъчват пациентите само с високотехнологична апаратура и с най-новите методи, а не ползват старите по-евтини апарати.

След срещата председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева съобщи пред медиите, че директорите на районните здравни каси са се престарали, като са издали заповеди да се формират комисии към районните каси, които ще одобряват лъчетерапия с новата апаратура. Точно тези заповеди за формиране на комисии предизвикаха скандала, тъй като бяха оценени еднозначно като опит за налагане на лимит. След като лъчетерапевтите изпратиха отворено писмо до премиера и институциите през миналата седмица и случаят стана обществено известен, здравният министър първо обяви, че става въпрос за лимит само за месец юни, а след това заповедите на районните каси за лимитите бяха отменени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    johihh avatar :-|
    johihh

    Ами сигурно са си осигурили скандалните кражби, които искаха да прикрият с тази партенка, и вече е време да върнат старото положение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.