Хематолозите вече ще изписват медикаментите от лекарствения мораториум

Ракът на кръвта е едно от най-трудно откриваемите злокачествени заболявания

Хематолозите вече ще изписват медикаментите от лекарствения мораториум

Всяка година новозаболелите от рак на кръвта са около 1500, преживяемостта е над 94%

Десислава Николова
12456 прочитания

Ракът на кръвта е едно от най-трудно откриваемите злокачествени заболявания

© Цветелина Белутова


Специалистите по онкохематология започват да изписват лекарствата, които бяха засегнати от мораториума през зимата на миналата година, така множество пациенти ще имат достъп до лечение. Това съобщи проф. д-р Маргарита Генова, председател на Българското медицинско сдружение по хематология и началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

В края на миналата година парламентът за кратко наложи мораториум върху плащанията на здравната каса за 25 иновативни медикамента, от които се нуждаеха близо 8000 пациенти. След силно обществено недоволство, както обикновено, се стигна до намеса на премиера Бойко Борисов и мораториумът беше отменен.

Част от тези нови лекарства обаче подлежат на проследяване на ефекта от действието им и въпреки че са в Позитивния списък с медикаменти, които се покриват от здравната каса, здравното министерство и болниците, те все още не се изписват. Става въпрос за общо 13 медикамента, девет от които са в болничната помощ. Повечето от продуктите, които се прилагат в клиника, са за злокачествени заболявания на кръвта. В момента с такива заболявания живеят над 6000 души, като заради добрата диагностика всяка година се регистрират нови 1500 пациенти. Обикновено заболяванията на кръвта са характерни за възрастта над 60-65 г., но някои видове се срещат при децата или във възрастта около 20 години.

Тъй като хематологията е една от най-революционните медицински специалности, в която са съсредоточени усилията за намиране на лечение, лекарите вече разполагат освен със стандартна химиотерапия и с таргетна терапия, която унищожава раковите клетки, имунотерапия и генна терапия. Заради големите възможности точно в тази област се говори за пълно излекуване и успеваемост на лечението над 94% във всички три основни вида злокачествени заболявания на кръвта – левкемии, лимфоми и миеломи.

Защо се бави терапията?

Според проф. Генова причините за забавянето на най-новото лечение се коренят в това, че болниците би трябвало да проведат търгове, за да купят новите медикаменти, и след това лекарите да започнат да ги изписват.

"Непосредствените пречки са в това, че трябва да се изчакат определени процедури, обществени поръчки за закупуване, което отлага с няколко месеца тяхното прилагане, но след това ще могат да бъдат приложени", коментира проф. Генова. Според нея приложението на някои от медикаментите изисква специализирана диагностика, което не е голям проблем, но все пак е допълнителна финансова тежест в общо недофинансираната структура на хематологията.

Именно притеснението на лекарите, че здравната каса няма да покрие използваните медикаменти, е също в основата на забавянето с предписването на терапията. В същото време именно лечението на пациентите в хематологията е едно от най-скъпите, клиниките трупат дългове, а средствата за сектора са абсолютно недостатъчни.

"Хематологичните пътеки са общо три. Едната е за левкемии, чиято обща стойност е 850 лева. Пациентите с това заболяване понякога прележават със седмици. Особено при острите левкемии лечението е свързано с много усложнения от самото заболяване, необходими са скъпи антибиотици, противогъбични и противовирусни средства, прилагането на големи количества кръвни продукти, които се заплащат от болниците. Ако стойността на химиотерапевтиците се покрива от здравната каса, то цената на съпътстващите антибиотици не се покрива, а те понякога надвишават хиляди левове", отбелязва проф. Генова. Цената на пътеката за лечение на лимфом е 640 лв., а при анемии – 560 лв. Цените им не са актуализирани от въвеждането им.

Трудна диагностика

Освен в случаите на остро протичане на заболяването, при което пациентите рязко отслабват, чувстват се зле и веднага търсят помощ, в повечето случаи заболяванията на кръвта се откриват трудно.

Левкемиите представляват заболяване, при което костният мозък започва да произвежда анормални бели кръвни клетки, а те отговарят за борбата с инфекциите.

Лимфомите (рак на лимфната система) се появяват там, където има лимфна тъкан. Обикновено пациентите с години имат увеличени лимфни възли, които не изследват и не им създават проблем. Миеломът е специфично заболяване на костния мозък, което засяга плазматичните клетки, произвеждащи антитела в организма.

Всяко от тези заболявания е придружено с трудно заспиване, лесна умора, изпотяване, някои от тях променят кръвната картина.

"При левкемиите най-голямата заболеваемост е при възрастните, но при една определена категория като остри лимфобластни левкемии се наблюдава известен пик в ранната възраст – около 5 години, макар че броят на случаите е много малък. Втората голяма група са лимфомите, при които средната възраст на пациентите е над 60 години, с изключение на някои типове като ходжкиновия лимфом, който показва пик около 20-годишната възраст. При деца също се срещат някои видове лимфоми. Третата група са пациентите с миелом, чиято възраст обикновено е над 60 години", отбелязва проф. Генова.

Профилактика

Според нея профилактичните прегледи при личния лекар при всички положения са добра крачка и могат да бъдат добър път за ранно откриване на някои заболявания. "Отклоненията в кръвната картина могат да се срещнат при някои хронични левкемии. Биха могли да се установят и някои лимфоми, при възрастните много чести са бавнопротичащи лимфоми, началото на които е назад в годините и човек си спомня, че има един увеличен лимфен възел, който никога не му е създавал проблем, винаги си е стоял и изведнъж се е увеличил или са се появили повече", казва тя.

"Лимфомите например са различни при всеки един пациент. Затова и лекарите предлагат различна терапия. При заболяванията на кръвта трудността идва от това, че те трудно се диагностицират, защото симптомите са нощни изпотявания, сърбежи, отслабване, подут лимфен възел. Диагностицирането се бави с месеци и години. 2/3 от пациентите, които са се обърнали към нас, не са чували какво е това лимфом и не са стигнали веднага до диагнозата", коментира Пиринка Петрова, председател на Българско сдружение "Лимфом", което от 2006 г. помага на пациентите със злокачествени заболявания на кръвта. През тази година целта на кампанията на сдружението е да покаже, че животът с тези заболявания е възможен и че почти всички пациенти стигат до излекуване.

Път към лечението

В голяма част от случаите лечението на злокачествени заболявания включва и трансплантация на собствени стволови клетки или клетки от кръвта на донор.

"България има 20-годишна традиция в трансплантациите и от 1997 г. досега са извършени 84 алогенни (от донор – бел. ред.) и 223 автоложни (клетки от кръвта на самия пациент) трансплантации", коментира проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология, онкология и трансплантология и завеждащ Клиниката по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

"Трансплантациите са част от цялостното лечение на пациентите с хематологични заболявания. Обикновено започваме с химиотерапия, целта ни е с нея и в съчетание с таргетна терапия пациентът да достигне ремисия и след това до автоложна трансплантация", коментира проф. д-р Жанет Грудева, национален консултант по хематология, заместник-директор по диагностично-лечебната дейност и началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив.

Проблемът е, че ако пациентите нямат достатъчно собствени клетки или подходящ донор от семейството, лекарите трябва да разчитат на обществената банка, в която са записани малък брой доброволци (около 1000), или на лечение в чужбина.

Специалистите по онкохематология започват да изписват лекарствата, които бяха засегнати от мораториума през зимата на миналата година, така множество пациенти ще имат достъп до лечение. Това съобщи проф. д-р Маргарита Генова, председател на Българското медицинско сдружение по хематология и началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

В края на миналата година парламентът за кратко наложи мораториум върху плащанията на здравната каса за 25 иновативни медикамента, от които се нуждаеха близо 8000 пациенти. След силно обществено недоволство, както обикновено, се стигна до намеса на премиера Бойко Борисов и мораториумът беше отменен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход